Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrOtvorenje izložbe "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

Poziv na otvorenje izložbe

Muzej Prigorja poziva Vas na otvorenje izložbe "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" u utorak, 30. prosinca 2014. u 19 sati.

Izložbu će otvoriti akademski slikar Tomislav Dilber u Galeriji "Kurija" Muzeja Prigorja, Trg D. Domjanića 5, Sesvete.Neka nova osvježenja

Domicilna kuća Muzej Prigorja – Galerija "Kurija" pruža i ostvaruje vrsnu mogućnost prezentacije likovnih djela kako eminentnih likovnih stvaralaca tako i onih kojima je to početni uzlet izlaganja. "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" djeluju od 1986. godine pa do danas. Od samih početaka težili smo visokoj umjetničkoj razini i kvaliteti koju smo ostvarivali do danas.

"Sesvetski likovni umjetnici i gosti" tradicionalna su i neformalna likovna grupa akademskih i renomiranih likovnih umjetnika koji su postali prepoznatljivi i poznati diljem Republike Hrvatske. Često smo pozivali mnoge eminentne likovne kritičare i povjesničare umjetnosti kao što su: Matko Peić, Oka Ričko, Tomislav Lalin, Nada Križić, Josip Škunca, Milan Bešlić, Višnja Gabout, Josip Depolo, Josip Palada i Vladimir Gudac, koji su britkošću svoga pera doprinijeli statusu i ugledu svojim analizama likovnih djela.

Mnogi likovni umjetnici izlagali su našoj javnosti samostalno ili skupno: Vinko Fabris, Milena Lah, Jurij Jakovenko, Vera Dajht Kralj, Oton Gliha, Nikola Reiser, Jadranka Fatur, Jan Stursa, Valerie Michieli, Đuro Seder, Stanko Bešlić, Neda Grdinić, Branko Kelčec, Robert Baća, Vladimir Polić, Zlatko Potočki, Vinko Fišter, Milivoj Šegan, Ivica Fišter, Branko Manojlović, Ivan Kujundžić, Miroslav Usenik i mnogi drugi. To dovoljno govori o okosnici kvalitete koju smo si postavili kao osnovni cilj.

"Sesvetski likovni umjetnici i gosti" osnovani su na prijedlog grupe entuzijasta koju su činili: Željka Zebić, Robert Baća, Branko Kelčec, Zlatko Potočki, Vinko Fišter, Jure Kokeza, Vladimir Polić i ja kao operativni izvršitelj i sudionik. U početku smo djelovali u okviru Narodnog Sveučilišta, a izlagali smo u Muzeju Prigorja i Galeriji VB. Od 1991. godine djelatnost se odvijala uglavnom u Muzeju Prigorja, t.j. u njegovom galerijskom prostoru zvanom Galerija "Kurija" što je pridonijelo još jačoj afirmaciji grupe i samog muzeja. Galerija "Kurija" priznata je od HDLU-a, ULUPUH-a i HNLU-a.

Svake godine prisutna su nova osvježenja, neki novi gosti koji nešto drugačijim načinom poboljšavaju dojam i kvalitetu. Posebno su me se dojmili likovni umjetnici kao što su Slavko Tomerlin, Ivica Petraš, Željko Martić, Ana Jakić Divković, Milan Nađ, Svebor Vidmar, Damir Brčić, Nives Missoni, Marinko Vranjić, Marin Jurjević, Stephano Lupino, Mustafa Forto, Željko Bratković, Katarina Lauš, Leonardo Dokša, Matea Krnjak, Marija Lopac, Jasna Dragun, Tamara Brmbota, Branko Podolar, Radoslav Halužan, Morena Begić i Drago Topalović svojom uvijek iznova vrsnom imaginacijom.

Staru i provjerenu jezgru čine nezaobilazni Robert Baća, Vinko Fišter, Vesna Kajić Lalić, Milivoj Šegan, Branko Ilić, Josip Kovačević, Dubravka Hadrović, Zoran Galić, Verica Jadanec, Ozren Feller, Marija Kokeza, Stjepan Krnjak, Vladimir Galina, Stjepan Dokša, Vladimir Šikić. Pripadao im je i naš dobri i cijenjeni pokojni Zlatko Potočki.


Muzej Prigorja kao matična institucija ima za cilj unapređivati i iznova otvarati svoja vrata likovnim umjetnicima te povjesničarima umjetnosti omogućavati prezentaciju likovne i pisane riječi i djela. Hvala Bogu Što smo uz poštivanje i prijateljstvo uspjeli očuvati striktnost i kvalitetu na likovnom planu i želja mi je da se razvijamo i dalje.

kustos Tomislav Dilber


Primjena digitalnog modela reljefa u otkrivanju arheoloških lokaliteta

Otvorenje izložbe "Prostor. Informacije. Istraživanja."

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba dr. sc. Sandra Švaljek, u društvu s pročelnicom Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadrankom Veselić Bruvo i dekanom Arhitektonskog fakulteta prof. dr. sc. Borisom Koružnjakom, otvorila je 18. prosinca 2014. u prostoru ZgForuma izložbu Prostor. Informacije. Istraživanja. kojom su obilježene i tri godine uspješnog rada ZgForuma.

Izložba je presjek petogodišnjeg rada Odjela za prostorne informacije i istraživanja Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba u tom području, rekla je pročelnica Veselić Bruvo dodavši kako su prikazani projekti rezultat rada djelatnika Odjela i Ureda, kao i suradnje s istaknutim znanstvenicima i stručnjacima iz drugih institucija i tvrtki.

Digitalni model reljefa izrađen na temelju laserskog skeniranja iz zraka pokazao se korisnim alatom u otkrivanju arheoloških lokaliteta. Arheolog Damir Fofić, kustos Muzeja Prigorja u Sesvetama, koristeći model reljefa i ortofota s Geoportala ZIPP-a od 2012. detektirao je i ubicirao nekoliko arheoloških lokaliteta na području Sesvetskog prigorja.

kustos Damir Fofić

Izvod iz brošure izložbe "Prostor. Informacije. Istraživanja."


Božićne radionice izrade kinča

Radionica s đacima OŠ Soblinec i OŠ Adamovec

U školama OŠ Soblinec i OŠ Adamovec ove se godine krenulo vrlo rano s pripremama za proslavu Božića. Gospođa Nada Vukašinović osmislila je projekt pod nazivom: "Božić u svijetu, svijet u Adamovcu". Na njen poziv u projekt je uključen i Muzej Prigorja sa radionicama na kojima su djeca, učitelji i njihovi roditelji učili izradu kinča i tradicijskog nakita kojim se kitio. Cilj je projekta bio da se djeca upoznaju s božićnim običajima u drugim zemljama svijeta, ali i s nekim zaboravljenim običajima iz svoga kraja.

Kinč je starija božićna dekoracija u obliku vijenca. Izrađivao se od grana crnogorice i bio je pričvršćen na stropnu gradu iznad stola. Ukrašavao se ružicama i lančićima od krep papira, orasima umotanim u sjajne papire, crvenim malim jabučicama "božićnicama". Istisnulo ga je samostojeće božićno drvce i staklene kuglice koje danas poznajemo.

Na radionicama su djeca uz upute i pomoć izradila vijenac na drvenom okviru i nakit, a njihov će uradak poslužiti kao dio scenografije na pozornici za Božićnu priredbu.

Dubravka Habuš Skendžić

Radionica


Izložba "Susreti jednakosti"

Poziv na izložbu radova nastalih na likovnoj terapiji Susreti jednakosti

Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara i Centar za rehabilitaciju Zagreb – Orlovac pozivaju Vas da svojim dolaskom uveličate otvorenje izložbe radova nastalih na SUSRETIMA JEDNAKOSTI - likovnoj terapiji u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja u Sesvetama u četvrtak, 11. prosinca 2014. u 12 sati.

Cilj ovakve suradnje integracija je određenih populacija u kulturni život zajednice te popularizacija umjetničkog stvaralaštva koja ukazuje na njegove neizmjerne potencijale i važnost u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka.

povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek i kustos Tomislav Dilber

Plakat


Tribina uz 100. obljetnicu smrti Frana Galovića (1914.-2014.).

Tribina u Muzeju Prigorja, u četvrtak, 27. studenoga 2014. u 14 sati

Kulturni četvrtak u Sesvetama Knjižnice Sesvete u suradnji s Gimnazijom Sesvete i Muzejom Prigorja Sesvete organizira tribinu uz 100. obljetnicu smrti Frana Galovića (1914.-2014.).

Sudjeluju: dr. sc. Ivo Kalinski - "Galović i Domjanić - sukladnost i kontrasti"; kustos Muzeja Prigorja Damir Fofić i suradnik Tomislav Aralica (autori izložbe Sesvete i Sesvetsko prigorje u I. Svjetskom ratu 1914.-1918.); Željka Župan Vuksan, prof. s učenicima Gimnazije Sesvete; dipl. knjiž. Ruža Jozić, prof. s prigodnom izložbom o F. Galoviću i organizator i voditelj tribine - Ivan Babić, prof.

kustos Damir Fofić, prof.

Plakat tribine

Tribina


Otvorenje izložbe "DADamir" akad. slikara-grafičara Damira Brčića

Poziv na otvorenje izložbe

Muzej Prigorja poziva Vas na otvorenje izložbe "DADamir" akademskog slikara-grafičara Damira Brčića 24. studenog 2014. u 19 sati.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Sanda Stanaćev Bajzek u Galeriji "Kurija" Muzeja Prigorja, Trg D. Domjanića 5, Sesvete.Damir Brčić, akademski slikar-grafičar rođen je 1960. u Zagrebu. Školu primijenjene umjetnosti završio je 1979., a Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, grafički odjel, 1984. u klasi prof. Miroslava Šuteja. Godine 1987. studirao je na Ecole internationale des Artes u Parizu kao državni stipendist. U svom radu najzastupljeniji je na polju grafičkog dizajna, a danas je i istaknuti pedagoški djelatnik, koji sudjeluje u izradi Nastavnih programa i planova za predmete Grafički dizajn, Povijest struke, Crtanje akta i Ilustracija, koji se koriste i danas u svim likovnim školama diljem Hrvatske.

Damir Brčić predstavit će se svojim novim uradcima, kolažima A4 formata, kojima, prema riječima povjesničarke umjetnosti Dande Stanaćev Bajzek, daje omage velikanima dadaizma aktualizirajući u vlastitom likovnom mediju, tematski i morfološki, umjetnički pokret koji je u svom temeljnom izrazu nosio reakciju na ustaljene vrijednosti, na dogme života i civilizacije u zalasku.

kustos Tomislav Dilber

Otvorenje izložbe


"Sesvete i Sesvetsko prigorje u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918."

Otvorena izložba "Sesvete i Sesvetsko prigorje u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918."

Mnogobrojne kulturne institucije u RH pridružile su se temi obilježavanja stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata. Muzej Prigorja, u želji da upozna sesvetsku javnost o zbivanjima iz povijesti hrvatskog naroda u vrijeme Prvog svjetskog rata, uključio se putem izložbe "Sesvete i Sesvetsko prigorje u Prvom svjetskom ratu 1914.-1918." u obilježavanje ovog značajnog događaja.

Izložba je otvorena 7. listopada 2014. u Muzeju Prigorja, a posjetiteljima će biti dostupna do 7. veljače 2015.

Većina materijalnih svjedočanstva – predmeta (oružje, vojna oprema, odlikovanja, značke za kapu, privjesci, medalje, plakete, kape, dijelovi odora, oznake činova, vojnički prstenovi, ratne dopisnice, slike, grafike, tiskovine, crteži, kipovi, fotografije i drugo) pripadaju privatnim zbirkama Tomislava Aralice, Berislava Pervana i Borne Barca. Također, iz fundusa Muzej Prigorja izloženo je desetak predmeta.

Cilj ove izložbe je približiti sesvetskoj javnosti ozračje Prvoga svjetskog rata te ukazati na posljedice koje je rat ostavio na život ovdašnjih stanovnika.

prof. Damir Fofić

Otvorenje izložbe

Postav izložbeĐaci prvaci u Muzeju na "Danima kruha"

Radionica s đacima OŠ Luka

Prvih pet razreda OŠ Luka povodom "Dana kruha" 14. listopada, posjetilo je Muzej Prigorja u pratnji svojih učiteljica, stručnog osoblja škole, roditelja i jednog djeda.

U Muzeju je osmišljena radionica koja se sastojala od kratkog predavanja i interaktivne radionice. Na radionici se djeci približilo vrijeme njihovih baka kada se kruh nije kupovao u trgovinama. Održana je zanimljiva prezentacija na kojoj su korišteni predmeti iz etnografske zbirke koja je dočarala pripremu kruha u prigorskom domaćinstvu sredinom prošlog stoljeća. Nakon prezentacije djeci je bilo omogućeno da se sama upuste u avanturu pripreme kruha. Podijeljeni u manje grupe učenici su naučili koje su osnovne sirovine te kako se od njih mijesi tijesto. Od gotovog tijesta koje smo pripremili za njih, drugi su učenici oblikovali peciva i kruh te ih "pekli" u krušnoj peći.

Program su realizirali: Dubravka Habuš Skendžić, Jagoda Vondraček Mesar, Domagoj Maroević

Radionica