Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti 2016 - Jubilarna 30-a"

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 22. prosinca 2016. u 19,00 sati održat će se otvorenje tradicionalne skupne izložbe Sesvetski likovni umjetnici i gosti. Izložbom se obilježava jubilarna trideseta godišnjica osnutka neformalne grupe, a publici će biti predstavljeno čak pedeset umjetnika. Zahvaljujući slobodnom izboru djela, autori pred publiku iznose zavidno bogatstvo suvremenog likovnog života predstavljeno uvijek zanimljivom raznolikošću motiva, tehnika i izražaja. Svesrdni angažman likovnih umjetnika bogat je doprinos likovnim zbivanjima u sesvetskoj sredini, a nadamo se i poticaj javnosti za sudjelovanjem u njima.

O počecima djelovanja grupe.

Sesvetski likovni umjetnici i gosti ove godine obilježavaju jubilej - 30 godina od osnutka davne 1986. godine. U početku su jezgru grupe činili likovni umjetnici: Robert Baća, Branko Kelčec, Vinko Fišter, Zlatko Potočki, Miroslav Usenik, Jure Kokeza, Ivica Fišter, Mirna Krešić, Vladimir Polić, Neda Grdinić, Miroslav Usenik, Antun Krešić, Branko Manojlović, Milivoj Šegan, Tamara Brmbota, Zlatko Nežić, Zoran Galić, Ante Brčić i drugi. Grupa je s vremenom doživljavala svoju transformaciju a i katarzu. Došlo je do omasovljenja članova, brojniji su bili i povremeni sudionici grupe, a sraz generacija i sudbonosne mijene utjecali su na strukturalnu promjenu grupe. U početku je aktivnost članova i grupe bila vrlo dinamična; vladao je veliki interes i želja kako umjetnika tako i javnosti za likovnim kulturnim zbivanjima. Današnja koheziona spona ne izražava u potpunosti tu snagu kao u početku djelovanja grupe, no brojnost članova i gostiju uvećala je kvalitetu i originalnost te prouzročila raznovrsniji izbor autora i djela.

Izložbu, čiju je realizaciju financijskom potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, otvara Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja. Izložba je otvorena do 20. siječnja 2017. godine.

Iskreno se nadamo da ćete nam se po mogućnosti pridružiti i provesti ugodno predvečerje u Muzeju Prigorja.

Pozivnica


Izložba radova nastalih na radionici likovne terapije - Susret jednakosti III

Poziv na otvorenje izložbe 3. prosinca 2016. u 16 sati u Muzeju Prigorja

Uspješno realiziran projekt radionice likovne terapije kojeg od 2014. godine organizira Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara u suradnji sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Zagreb, ponukao je organizatore da i u ovoj godini nastave s integracijom osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva. Ovom vrijednom programu Muzej Prigorja pridružio se omogućivši izlaganje radova u svojem izložbenom prostoru. Ove godine u programu su sudjelovali štićenici iz Sesveta i Sesvetskog Kraljevca, a glavna tema bila je liturgijsko ruho vugrovečke župne crkve sv. Franje Ksaverskog. Na radionici je tako izrađena lutka/instalacija, rad kiparice Ane Divković, koju su autori odjenuli u misnicu ukrašenu oslikanim i vezenim segmentima po uzoru na misnice koje su izradili štikari iz poznate vugrovečke štikarske škole. Sedmero likovnih umjetnika, članova HULULK-a radilo je zajedno s korisnicima CRZ-a. Zanimljivost radionice likovne terapije osim izrade lutke je i šest slika – akrila na platnu koje predstavljaju umjetničku verziju, tj. viziju korisnika, štićenika CRZ-a crkvenih prozora/vitraja te predstavljaju zanimljivu scenografiju samoj lutki.

Pozivamo vas da 3. prosinca na Međunarodni dan invalida svojom prisutnošću uljepšate otvorenje izložbe i date dio svog vremena i svoga srca vrijednim štićenicima CRZ-a. Izložba ostaje otvorena za javnost do 17. prosinca 2016.

Pozivnica


Izložba "Subjektivna fotografija Slavke Pavić"

Poziv na otvorenje izložbe "Subjektivna fotografija Slavke Pavić"

U Muzeju Prigorja, u srijedu 16. studenoga 2016. u 19,00 sati, održat će se otvorenje samostalne izložbe fotografija Slavke Pavić. Umjetnica će se predstaviti djelima iz svoga opusa "Subjektivna fotografija". U svojim fotografijama gotovo uvijek zadržava pripovjednu komponentu i osobni komentar, što njezine fotografije čini značenjski višeslojnima, a nju kao autoricu definira kao predstavnicu subjektivne fotografije. Izložba se može pogledati do 8. prosinca 2016.god.

Slavka Pavić je rođena 1927. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo i mladost je provela u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu, a 1951. je postala članicom Fotokluba Zagreb te je započela s izlaganjem. Surađivala je sa suprugom, istaknutim fotografom Milanom Pavićem. Održala je 18 samostalnih i sudjelovala u više od 300 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te pri tome osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb, 1973. godine. Uz Đuru Griesbacha i Vladka Lozića, suorganizatorica je izložbi Sekcije Žene snimaju, a kasnije je postala i glavna organizatorica. Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu, te u različitim privatnim zbirkama.

Izložbu otvaraju Branka Hlevnjak, povjesničarka umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Pozivnica


Izložba "Femininologija"

Otvorenje izložbe "Femininologija"

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe u organizaciji HULULK-a i Muzeja Prigorja, u četvrtak, 13. listopada 2016. u 19 sati u Muzeju Prigorja. Izložba je otvorena za javnost do 3.11.2016.

Izložba je dio projekta "Žena" kojeg je 2014. godine pokrenula Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Autorica stručne koncepcije, Sanda Stanačev Bajzek, izložbom predstavlja žene, vizualne umjetnice, čije stvaralaštvo u cijelosti ili segmentima uvažava njihov višestruki identitet, brojne stereotipove i arhetipove ženstva, pokušavajući proniknuti u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo. Predstavljene autorice iznimne su umjetničke osobnosti hrvatskog suvremenog likovnog korpusa, koje su unutar vizualnog izričaja u kojem djeluju postigle visoke umjetničke domete, postale prepoznatljivost pa i posebnost. To su Gordana Bakić, Mercedes Bratoš, Ivona Jurić Kljajo i Koraljka Kovač. HULULK je ove godine projekt odlučio predstavljati i kao međunarodni, pa je izložba obogaćena radovima triju makedonskih umjetnica: Jane Maneve Cuposke, Nataše Milovančev i Gordane Vrencoske. One su 2015. predstavile recentne radove srodne tematike u sklopu izložbe Femina 8, u Skopju u organizaciji Društva likovnih umjetnika Makedonije.

Pozivnica


Izložba povodom 25. obljetnice 144. brigade HV

Otvorenje izložbe "144. brigada HV / Sesvete 1991.-2016."

U subotu, 8. listopada 2016. u 17 sati u Muzeju Prigorja održat će se otvorenje izložbe "144. brigada HV / Sesvete 1991.-2016.".

Izložba se otvara povodom 25. obljetnice osnivanja 144. brigade HV / Sesvete (6. listopada 2016.). 144. brigada nije bila samo sesvetska nego je, pogotovo kasnije, bila po svom sastavu i zagrebačka brigada. Brigadu karakterizira niz posebnosti, poput brigadne radio stanice, prvog brigadnog stacionara na bojišnici, prvog konjičkog voda HV-a, a osim u ratu sudjelovala je i u obnovi. Na svom ratnom putu bila je na Baniji, gdje s drugim zagrebačkim brigadama ima važan zadatak zaustavljanja neprijateljskog prodora prema Zagrebu, sinjsko-drniškoj bojišnici, južnom (dubrovačkom) bojištu, sudjeluje u Oluji kao rijetka pričuvna postrojba koja ima vlastiti navalni zadatak. Poslije Oluje odlazi na južno bojište gdje ostaje do kraja 1995. godine.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. Izložba je otvorena za javnost od 8. listopada 2016. do 30. studenog 2016.

Fotografije s otvorenja izložbe


Izložba akademskog slikara Vladimira Blažanovića "Slikarski Očenaš"

Poziv na otvorenje izložbe

U Muzeju Prigorja, u petak 23. rujna 2016. u 19,00 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe akademskog slikara Vladimira Blažanovića. Umjetnik će se predstaviti djelima iz svoga opusa "Slikarski Očenaš". Pruža Vam se prigoda za neposredno razgledavanje i upoznavanje s likovno umjetničkim stvaralaštvom likovnog umjetnika koji će se predstaviti sa svojim djelima. Djela su rađena u apstrahiranoj kromatskoj i akromatskoj maniri tempere na papiru.

O autoru - Rođen je u Donjem Hasiću kod Bosanskog Šamca, 1953. god. Završio je Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu 1981. god. u klasi profesora Josipa Vasilija Jordana. Član je grupe Contra od 1998. god. Sudjeluje na brojnim slikarskim projektima religiozne tematike. U izdanju art magazina KONTURA izašla mu je monografija iz pera Margarite Sveštarov Šimat.

Izložbu otvaraju Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 8. 10. 2016. godine. Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin

Program manifestacije i uputa za dolazak na mjesto održavanja

Vrijeme održavanja: nedjelja 25. rujna 2016. godine, od 10 do 17 sati.

Mjesto održavanja: Arheološki lokalitet Kuzelin u Sesvetskom prigorju (lokaciju pogledajte na karti)

U okviru manifestacije posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo).

Rimska škola - Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Sudionici radionica imati će priliku upoznati se s rimskom školom, naučiti neke od poslovica i zapisati ih na voštane pločice.

Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Sudionici će imati priliku upoznati se s pravilima i zaigrati rimske igre.

Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu.

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.

Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Napomene:

• Organiziran je besplatan prijevoz autobusom (predbilježbe za prijevoz autobusom na tel. 01/2001-601). Polasci autobusa iz Sesveta (besplatni parking u Ninskoj ul.): 9.10, 11.00, 12.20, 13.40 i 15.00. Povratak autobusa s Kuzelina: 11.40, 13.00, 14.20, 16.00 i 17.20.

• Na događanje možete doći i vlastitim prijevozom (parkirati možete kod raspela poviše Moravča).

• Lagana šetnja uzbrdo 15-tak minuta do nalazišta.

• Volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.

• Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.

VAŽNA OBAVIJEST: Zbog radova u Ninskoj ulici od subote (24. rujna) do ponedjeljka (26. rujna) prijevoz za Kuzelin prema istom voznom redu organizira se s polaskom s parkirališta ATC Sesvete - pokraj spomenika braniteljima Domovinskog rata u Bistričkoj ulici.

Letak s kartom


Izložba "Kroz prostor i vrijeme - Metamorfoze"

Poziv na otvorenje izložbe

U Muzeju Prigorja, u srijedu 31. kolovoza 2016. u 19,00 sati održat će se otvorenje zajedničke izložbe triju akademskih likovnih umjetnika - Matije Dražovića, Emilije Duparove i Irene Vasilj.

Umjetnici će se predstaviti djelima različitih stilskih i morfoloških karakteristika, od klasičnog likovnog izričaja (štafelajna slika na platnu) do onog što ga pružaju suvremene tehničke i tehnološke mogućnosti (instalacija i video uradak). Zajednička tema autora fenomen je stvarnosti vremena i prostora, utjecaj umjetničkih djela na preobrazbu prostora i na igru gledanja - percepciju koja sudjeluje u gradnji naših iskustava i spoznaja.

Izložbu otvaraju Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 14. rujna 2016. godine. Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

O autorima:

Matija Dražović

Rođen je u Zagrebu 1982. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine sa stečenim zvanjem – akademski slikar. Bavi se slikarstvom, multimedijom i ilustracijom. Ostvario je jednu samostalnu izložbu i nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je učesnikom i znastveno umjetničkog simpozija u Baden Badenu. Ilustrirao 13 objavljenih knjiga za Olimpijski odbor i projekt "Mali sportaši". Nagrađen je Best Exhibition in Digital Art Award - Baden Baden, Germany, 2011. Ističe se i u pedagoškom radu kroz brojne likovne radionice. Član je HDLU-a i HULULK-a. Živi i stvara u Zagrebu.

Emilija Duparova

Rođena je 1967. godine u Splitu. Diplomirala je 1991. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u zvanju redovite profesorice. Uz pedagoški rad, bavi se slikarstvom, multimedijalnim projektima, ambijentom, instalacijom, fotografijom i videom. Dosada je realizirala preko 45 samostalnih i sudjelovala na mnogobrojnim skupnim i žiriranim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnički rad i rad u struci dobitnica je međunarodnih i nacionalnih nagrada i priznanja. Članica je HDLU-a i HULULK-a. Živi u Rijeci.

Irena Vasilj

Rođena je 1976. godine u Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg sa stečenim zvanjem akademski grafičar i profesor likovne kulture. Stručno se usavršava na School of Visual Arts, New York, USA, 2009./ 2010. gdje i izlaže. Izlagala je na tridesetak skupnih žiriranih i bienalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te upriličila jednu samostalnu izložbu. Voditeljica je tečajeva i radionica crtanja i slikanja te kreativnih radionica. Likovno područje njezina rada uglavnom su kolaži, prostorni kolaži i instalacije. Članica je HDLU-a i HULULK-a. Živi i stvara u Zagrebu.


Izložba Zlatka Potočkog "Trag u vremenu"

Poziv na otvorenje izložbe

Pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe, u srijedu, 27. srpnja 2016. u 19 sati.

Ovom izložbom posthumno predstavljamo umjetničko stvaralaštvo kipara Zlatka Potočkoga s 36 djela. Izložbu možemo nazvati mini retrospektiva jer će na njoj biti prezentirana djela iz raznih opusa i stilskih cjelina u raznim tehničkim izrazima crteža, grafika, slika i skulptura. Većinu djela Muzej Prigorja posudio je od članova obitelji Zlatka Potočkog i vlasnika njegovih djela, a to su: Pavao Potočki, Zdenka Hadrović, Krunoslav Potočki, Vinko Fišter, Branko Turajlić i Knjižnica Sesvete. Potrebno je naglasiti visoku umjetničku i virtuoznu kvalitetu i originalnost djela kako ovih izložbenih isto tako sveukupnog Zlatkova opusa.

Izložbu otvara mr. sc. Vesna Kajić – Lalić, povjesničarka umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 25. kolovoza 2016. god.


Međunarodna smotra folklora, Zagreb 20.-24. srpnja 2016.

Posjetili ste Međunarodnu smotru folklora, posjetite i izložbu Muzeja Prigorja "Ljepota bebrinske nošnje"

Povodom Međunarodne smotre folklora, Zagreb 2016. Muzej Prigorja je otvoren za posjetitelje izložbe "Ljepota bebrinske nošnje" u subotu i nedjelju (23. i 24. srpnja) od 10 do 19 sati.

Povodom Međunarodne smotre folklora ljubitelje folklorne umjetnosti i hrvatske etnografske baštine pozivamo da se upoznaju s bogatom odjevnom tradicijom Gornje Bebrine u okolici Slavonskog Broda. Izloženi odjevni predmeti dio su obiteljske zbirke Eve Đurković u kojoj se čuva muška i ženska odjeća nastala od početka 20. stoljeća do iza Drugog svjetskog rata. U njoj su zastupljeni stariji i noviji oblici, odjeća izrađena od platna tkanog kod kuće, odjeća sašivena od kupovnih tkanina i dijelovi obrtničke izrade. Profinjena izrada, raskošno ukrašavanje i dragocjene sirovine odražavaju sredinu koja je visoko vrednovala dotjeranost djevojaka, mlađih žena, ali i mladića i mlađih muškaraca.

Facebook objava


Održan 31. oldtimer rally Zagreb – Zagrebačko prigorje

Izvještaj s događanja u Muzeju Prigorja

Jubilarni 31. zagrebački oldtimer rally u organizaciji Oldtimer kluba Zagreb održan je u nedjelju, 05. lipnja 2016. godine, na trasi: Zagreb – Zagrebačko prigorje. Oldtimer rally, na kojem je sudjelovalo oko 40-ak vozača, vozio se i kroz našu četvrt. Vozači su se, na putu dugom 68 kilometara (Zagreb – Sesvete – Sv. Ivan Zelina – Budenec), zaustavili u središtu Sesveta gdje ih je dočekalo nekoliko desetaka znatiželjnika, a prigodni program dočeka organizirao je Muzej Prigorja. Sudionici rally-ja izazvali su veliku pažnju Sesvećana, koji su uživali u izložbi limenih ljubimaca – automobila i motocikala – na središnjem sesvetskom trgu, dok su sami vozači posjetili Muzej Prigorja te su razgledali dvije aktualne izložbe: Izgubljeno-nađeno i Ljepota bebrinske nošnje. Nakon Sesveta rally se nastavio preko pitoresknih sesvetskih naselja – Kašine, Jesenovca, Adamovca i Moravča prema Svetom Ivanu Zelini, a završio je dodjelom priznanja i nagrada, te ugodnim druženjem u istočnom sesvetskom naselju Budenec.

Fotografije


Izložba "Ljepota bebrinske nošnje"

Poziv na otvorenje izložbe

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe u petak, 3. lipnja 2016. u 19 sati u Muzeju Prigorja. Izložba je otvorena za javnost od 3.6.2016. do 25.7.2016.

Premda rođena u drugom dijelu naše domovine, Sesvećanka Jasna Dročić pripada onim našim sugrađanima koji obogaćuju kulturni život najmnogoljudnije zagrebačke četvrti. Njezina ljubav prema baštini, koju dijeli s ostalim članovima svoje obitelji, omogućila nam je izlaganje bogate zbirke tradicijske odjeće iz Jasninog rodnog sela - Gornje Bebrine u Slavoniji. Jasnina je želja da svojoj novoj sredini, u kojoj ima mnogo Slavonaca, kao i stanovnika podrijetlom iz ostalih hrvatskih krajeva, predstavi odjevnu tradiciju svog zavičaja. Muzej je priredio ovu izložbu kako bi podržao vrijedan primjer očuvanja obiteljske baštine.

U obiteljskoj zbirci Đurković zastupljena je ženska i muška odjeća izrađivana od početka 20. stoljeća do iza Drugog svjetskog rata. Na izložbi prikazujemo starije primjerke nošnje poljoprivrednog stanovništva te noviju odjeću nastalu pod utjecajem građanske kulture i mode. Odjeću upotpunjuju oglavlja, obuća, nakit i ukrasni dodaci. Posebnu pažnju posvetili smo prezentaciji načina izrade odjevnih predmeta i raskošnih tehnika ukrašavanja.

Pridružite nam se na svečanosti otvorenja izložbe koju će svojim bogatim kulturno - umjetničkim programom uveličati KUD „Sesvete“ i mali muški zbor Folklornog ansambla „Zagreb - Markovac“!

U tajne izrade čuvenog slavonskog zlatoveza na otvorenju će Vas uputiti naša sugrađanka, gospođa Ana Bibić.

Pozivnica


    Postav izložbe


Dan grada Zagreba, 31. svibnja 2016.

Od Muzeja Prigorja Zagrepčanima za Dan grada Zagreba

Muzej Prigorja poziva Vas da u utorak, 31. svibnja 2016., za Dan grada Zagreba i blagdan njegove nebeske zaštitnice Majke Božje od Kamenitih vrata, posjetite besplatno izložbu "Izgubljeno - Nađeno" kojom se prikazuje prijedlog budućeg stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin. Izložba prikazuje bogatstvo života okolice današnjeg Zagreba u razdoblju od prapovijesti do početka seobe naroda.

Izložba "Izgubljeno - Nađeno" realizirana je kao jedna od aktivnosti u sklopu projekta "Rojstvo Evrope/Rođenje Europe".

Fotografije s otvorenja izložbe "Izgubljeno-Nađeno"


Radionice povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja – tema Muzeji i kulturni krajolik

Radionice "Kulturni krajolik" i "Žive skulpture"

Radionica "Kulturni krajolik", petak, 20. svibnja 2016. od 10.15 do 11.45 na "Zelenom otoku" na parkingu s južne strane Muzeja.

Sudionici će se upoznati s pojmom kulturnog krajolika. Kulturni krajolik, najjednostavnije rečeno, predstavlja složena djela prirode i čovjeka, koja su nastala tijekom vremena i razvoja ljudskog društva.

Oslikavat ćemo platna motivima drvoreda, parkova, vrtova i vinograda – kojih se sjećaju iz svog okruženja. Završne slike objesit će na konopce između stabala. Likovnom intervencijom u prostoru povezat ćemo likovno izražavanje s kulturnim krajolikom kao motivom na oslikanom platnu.

Radionica "Žive skulpture", petak, 20. svibnja 2016. od 13.10 do 14.40 u parku oko Gimnazije Sesvete.

Sudionici će izraditi skulpture od vlastitih tijela - kroz igru i pokret otkrit će što sve i na koji način mogu učiniti s puno mašte i nekoliko metara tkanine. Tako će – eksperimentirajući i istražujući – postati umjetnici/stvaratelji i – umjetnina sama, koja postaje dijelom kulturnog krajolika. Poruka koju šaljemo ovom radionicom je poruka o poštovanju i harmoniji čovjeka i prirode.


Predstavljanje kataloga izložbe "Oluja i hrvatska vojna tradicija"

Poziv na predstavljanje kataloga

Pozivamo Vas na predstavljanje kataloga izložbe "Oluja i hrvatska vojna tradicija" u srijedu, 30. ožujka 2016. u 19 sati. Izložba "Oluja i hrvatska vojna tradicija" bila je postavljena u Muzeju Prigorja u razdoblju od 7. kolovoza do 15. listopada 2015. godine u spomen na dvadesetu obljetnicu VRO Oluja.

Katalog će predstaviti autori: Tomislav Aralica, Aleksandar Benažić, Ivan Pavičić; zapovjednici 144. brigade HV Branko Podolar i Vlado Čondić; predsjednik HVIDRA-e Sesvete Stjepan Kezerić.

Pozivnica


Uskršnja izložba - Slike i pisanice iz kolekcije Stjepana Pohižeka

Poziv na izložbu otvorenu od 24. ožujka do 15. travnja 2016. god.

Pozivamo Vas na svečano otvorenje izložbe u četvrtak, 24. 03. 2016. u 19 sati. Izložbu otvaraju prof. Josip Herceg i akad. slikar Tomislav Dilber u Muzeju Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete. Izložba je otvorena do 15. 04. 2016.

Ovom izložbom predstavit će se 20 slika velikog formata 100×150 cm, ulja na platnu renomiranih hrvatskih likovnih umjetnika, što je samo tek manji dio zbirke kolekcionara Stjepana Pohižeka iz Sesveta. Uz navedena djela izložit će se i pisanice, uglavnom renomiranih likovnih umjetnika, iz kolekcije istog kolekcionara. Slike su rađene u slobodnoj interpretaciji autora, raznih stilova, od nadrealnog do akcionog slikarstva, a slično je i s pisanicama, stilski su zastupljeni razni likovno-umjetnički pravci, od naive do apstrakcije.

Stjepan Pohižek je u osobnoj nakladi izdao i bogat katalog ove izložbe pod nazivom "Sinergija različitosti", a autori predgovora su povjesničar umjetnosti Mladen Mitar i Peter Weisz. Ovaj dio kolekcije umjetnina, kao uostalom i cijela kolekcija, djelo su čovjeka koji voli umjetnost i druženje s umjetnicima. To je, dakako, rezultat višegodišnjeg prikupljanja likovnih djela, jer za mnoge radove ne bi se ni znalo da ih on nije odabrao i prezentirao javnosti. Stoga možemo biti sretni da je gospodin Pohižek višegodišnjim upornim radom i s ljubavlju prikupio iznimno kvalitetnu kolekciju slika renomiranih hrvatskih umjetnika. Tim više što dio te kolekcije možemo sada vidjeti i u našoj sredini, u kojoj uostalom i živi naš prijatelj kolekcionar.

Treba istaći da je ova izložba "putujuća" po mnogim gradovima Hrvatske, kao što su Daruvar, Kutina, Zabok, Našice, Zagreb i Gornja Stubica, te naše Sesvete, kao jedna od zagrebačkih gradskih četverti.

Ova izložba je ujedno prigodna, jer se s njom obilježava najveći kršćanski blagdan Uskrs, a što se manifestira mnogim likovnim djelima ove, za nas, nesvakidašnje izložbe.Izložba "Pozdrav iz Sesveta"

Poziv na izložbu otvorenu od 29. siječnja do 20. ožujka 2016. god.

Na izložbi su, kao dokument prošlih vremena predstavljene stare razglednice Sesveta i okolnih naselja, većinom iz zbirke sesvetskog kolekcionara Stipe Crnjaka te iz fundusa Muzeja Prigorja. Kroz više tematskih cjelina prikazane su promjene u prostoru i razvoj Sesveta od kraja 19. st. do današnjih dana, značajne stare građevine kao i nova naselja. Također, prikazane su i obiteljske fotografije koje su se po tadašnjoj praksi razvijale na papiru za razglednice pa se na poleđini moglo pisat, zalijepiti marku i fotografiju poslati kao razglednicu.

Postav izložbe


Noć muzeja 2016.

Poziv na Noć muzeja 2016. u Muzeju Prigorja

Muzej Prigorja poziva Vas na Noć muzeja 2016. u petak, 29. siječnja 2016. od 18:00 do 01:00.

Program Muzeja Prigorja:

18:00 - 01:00 Izložba "Izgubljeno-nađeno"

"Izgubljeno-nađeno" - prijedlog budućeg stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin. Izložba je postavljena kao dio Europskog projekta "Rođenje Europe". Na izložbi su izloženi predmeti s arheološkog lokaliteta Kuzelin od metala, pečene gline, kosti, od kojih su neki iznimni i rijetki predmeti. Autorica muzeološke koncepcije i prijedloga budućeg stalnog postava je prof. dr. sc. Žarka Vujić, a idejna i arhitektonska rješenja izradio je Studio XXL.

19:00 - 21:30 Oni čuvaju baštinu - predstavljanje

Upoznajte osobe koje su Muzej Prigorja darivale, s njim surađivale i poticale očuvanje kulturne baštine svog zavičaja.

20:30 - 21:30 Susret prijatelja Muzeja i svih koji to žele postati - druženje

U Noći Muzeja pozvat ćemo na druženje naše dugogodišnje suradnike, ljude koji su donacijama obogatili naš fundus i prijatelje Muzeja, te sve one koji su na različite načine svojim aktivnopstima pridonijeli razvitku kulturne baštine svoga kraja, kao i Muzeja Prigorja od njegova osnutka do danas. Prigodnim programom podsjetit ćemo se na zajedničke akcije, izložbe i događanja.

18:00 - 01:00 Izložba "Pozdrav iz Sesveta"

U Noći Muzeja posjetitelji će moći razgledati izložbu starih razglednica pod nazivom "Pozdrav iz Sesveta". Na izložbi su, kao dokument prošlih vremena predstavljene stare razglednice Sesveta i okolnih naselja. Nastojali smo kroz više tematskih cjelina vizualizirati promjene u prostoru, razvoj centra Sesveta, značajnih građevina, ugostiteljskih objekata od kraja 19. st. do današnjih dana. Autorica izložbe Jagoda Vondraček Mesar, autorica postava i likovnog rješenja Dubravka Habuš Skendžić. Svečano otvorenje izložbe održat će se u 21:30.

22:00 - 23:30 Zapjevajte s KUD-om Sesvete - glazbeni program

Glazbeni program izvedbe tradicijskih narodnih pjesama u izvedbi KUD-a Sesvete.

Veselimo se Vašem dolasku.


Izložba "Sesveski likovni umjetnici i gosti - Sesvete i Sesvetsko prigorje"

Otvorenje izložbe "Sesvetski likovni umjetnici i gosti - Sesvete i Sesvetsko prigorje"

Muzej Prigorja poziva Vas na otvorenje izložbe "Sesvetski likovni umjetnici i gosti - Sesvete i Sesvetsko prigorje" u utorak, 22. prosinca 2015. u 19 sati.

Ovogodišnja, inače tradicionalna izložba u Muzeju Prigorja u ovom dijelu godine, određena je temom "Sesvete i Sesvetsko prigorje". Predložena tema zahvalna je radi bogatstva prirode, etnografskog, kulturološkog i arhitektonskog nasljeđa prigorskog kraja i Sesveta te će prikazati umjetnički doživljaj našeg zavičaja. Vijeće Gradske četvrti Sesvete prijedlogom ovogodišnje teme na prošlogodišnjoj izložbi i osiguranjem dijela financija za organizaciju izložbe aktivno se pridružilo suradnji Muzeja Prigorja i likovnih umjetnika te im ovim putem zahvaljujemo na podršci, kao i Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport koji redovito prepoznaje izložbu "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" kao javnu potrebu u kulturi Grada Zagreba. Izložba je otvorena za javnost do 15. siječnja 2016.


Konferencija za tisak i otvorenje izložbe "IZGUBLJENO - NAĐENO"

Predstavljanje rezultata projektnih aktivnosti u sklopu projekta "Rođenje Europe/Rojstvo Evrope"

Dana 11. rujna 2015. godine Muzej Prigorja održat će konferenciju za tisak u sklopu provedbe projekta "Rođenje Europe/Rojstvo Evrope". Projektne aktivnosti, kao i njihove rezultate, javnosti će predstaviti projektni partneri – Muzej Prigorja, Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, Razvojna agencija Kozjansko, Javni zavod za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica i Zavičajni muzej Varaždinske Toplice.

Nakon završetka konferencije za tisak u Muzeju Prigorja bit će otvorena izložba "Izgubljeno - nađeno" – prijedlog budućeg stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin, kao jedna od aktivnosti projekta.

Raspored događanja:
•11,00 – 12,00 sati: konferencija za tisak – predstavljanje projektnih partnera i aktivnosti realiziranih u okviru projekta "Rođenje Europe"
•12,00 – 12,30 sati: otvorenje izložbe "Izgubljeno – nađeno" – izložba prijedloga budućeg stalnog postava arheološke zbirke kastruma Kuzelin

S veseljem vas očekujemo!

Fotografije s otvorenja izložbe