Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 22. prosinca 2017. u 12 sati

Muzej Prigorja proveo je ljetos, u sklopu programa obilježavanja 40. obljetnice osnivanja, Natječaj za dizajn vizualnog identiteta. Stručni žiri pod predsjedanjem Ivana Doroghya, redovnog profesora na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, birao je između dvadeset i tri rada te prvu nagradu dodijelio radu pod nazivom „MP Ključ“ autora Tomislava Mrčića. Druga nagrada pripala je radu pod nazivom „Muzej kao mjesto kojeg sačinjavaju njegovi eksponati i njegove priče“ autora Maria Petraka, a treću je osvojio rad „Zavičaj“ autorice Lade Vlainić. Izložba radova priređena je sa željom da se javnosti predstave nagrađeni radovi kao i svi ostali koji su bili u konkurenciji te da se posjetitelje, naročito stanovnike lokalne zajednice potakne na promišljanje o karakterističnim elementima kulturne baštine Sesvetskog prigorja o kojoj brine Muzej Prigorja.

Provedbu Natječaja i realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Izložba je otvorena od 22. prosinca 2017. do 15. siječnja 2018.


Proslava 40. obljetnice Muzeja Prigorja

Poziv na druženje povodom proslave 40. obljetnice Muzeja Prigorja u petak, 22. prosinca 2017.

Muzej Prigorja 22. prosinca 2017. u 12 sati slavi svoj 40. rođendan te Vas poziva na druženje uz razgledavanje novih izložaba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja" i "Sesvetski likovni umjetnici i gosti". U sklopu obilježavanja 40. obljetnice pripremili smo i rođendansku publikaciju - "Spomenar Muzeja Prigorja".

"Spomenar" je posvećen svima onima koji su tijekom četrdeset godina djelovanja Muzeja s njime surađivali i podržavali njegov rad. U njemu smo okupili priče nekih od mnogobrojnih dionika Muzeja u kojima se prisjećaju zajedničkih iskustava i svog sudjelovanja u različitim aktivnostima svih ovih godina.

Realizaciju obljetničkog programa financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pozivnica    PublikacijaIzložba Jane Maneve Čuposke "Memories"

Poziv na otvorenje izložbe "Memories" Jane Maneve Čuposke u petak, 3. studenog 2017. u 20,00 sati

Dr. sc. umjetnosti i dizajna Jana Maneva Čuposka u Muzeju Prigorja po prvi se puta predstavlja samostalnom izložbom. Umjetnica je rođena i živi u Skopju, gdje je i diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Svoje je obrazovanje nastavila specijaliziravši slikarstvo u Parizu, a poslijediplomski studij pohađala je na Fakultetu za umjetnost arhitekturu i dizajn u Pragu i na Akademiji likovnih umjetnosti u Skopju. Doktorirala je na Institutu za folklor u Skopju. Članica je Društva makedonskih likovnih umjetnika DLUM. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a bavi se perfomansom i videom te fotografijom i modnim dizajnom. Obnaša dužnost dekanice i profesorice na Fakultetu umjetnosti i dizajna na Europskom univerzitetu u Skopju.

"Svojim radom Jana Maneva Čuposka istražuje procese umjetničkog stvaranja kao osobit način transponiranja umjetničkih i neumjetničkih iskustava, materijala i postupaka u umjetničku praksu, spajajući vlastiti crtež kao umjetničko djelo s amaterskim fotografijama, ready made predmetima, ilustrirajući na taj način društvene pojave, krizu kulturnog i nacionalnog identiteta, redefinirajući i sam pojam umjetničkog djela. Taj interdiciplinaran pristup umjetničkom stvaranju jedno je od glavnih obilježja uradaka kojima se autorica predstavlja izložbom u Zagrebu – "portretnim sjećanjima" koja su suvremen i aktualan likovni izričaj u kojem ona spaja osobnu i opću memoriju, mitologiju i prošlost." (iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek)

Izložba je otvorena za javnost od 3. do 20. studenog 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

PozivnicaBorislav Aleraj Akac - "Alpinizam kao način života"

Muzej Prigorja i HPD Lipa Sesvete pozivaju Vas na predavanje 26. listopada 2017. u 18 sati u Muzeju Prigorja.

Predavač, Borislav Aleraj Akac dugogodišnji je alpinist i gorski spašavatelj. Rođen je 1946. u Zagrebu gdje i živi. Po znimanju je liječnik specijalist epidemiolog, odnedavna u mirovini. Tijekom svog bavljenja penjanjem koje traje preko pedeset godina ispenjao je više od 450 smjerova. Od njih 65 prvenstvenih među kojima se ističe Brid Klina u Anića kuku u Paklenici u navezu s Marijanom Čepelakom, prvenstveni skijaški sust niz Cepinaški smjer u južnoj stijeni Kleka s Brankm Šeparovićem. Tu je i jedini alpinistički smjer na Medvednici, zimski smjer u stijeni Velike peči u području Lipe i Roga, skupa s Marijanom Čepelakom. Suautor i suosnivač je našeg Alpinističkog muzeja (zbirke) u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

Kao gorski spašavatelj od 1966. djeluje u Stanici HGSS-a Zagreb, dugogodišnji je instruktor gorskog spašavanja, a 23 godine je bio i pročelnik cijele hrvatske Gorske službe spašavanja.

Napisao je nekoliko planinarskih knjiga, među njima udžbenik "Penjanje u snijegu i ledu", penjački vodič "Klek stijene penjači", monografije "Život gorskog spašavatelja", "Povijest stanice HGSS Zagreb" i druge.

Pročelnik je Komisije za povijest planinarstva HPS-a. Počasni je član Hrvatskog planinarskog saveza.

U predavanju će pokušati slušateljima približiti smisao i povijest alpinizma naglasiti sličnost i povezanost planinarstva i alpinizma i objasniti kako alpinizm može nekome biti način života. A zatim, uz seriju dokumentarnih slika sa svojih uspona u stijenema i planinama diljem svijeta, u Kleku, Velebitu, Mont Blancu, Gross Glockneru, Andama, Himalaji, predstaviti svoje iskustvo alpinizma, plemenite ljudske sportske aktivnosti i kulturno – etičko - estetskog pokreta i svjetonazora koji može ispuniti zaokupiti i nadahnuti cijeli život.

PlakatVladimir Mesarić Dado - "Grenland ´71. - Kako je započeo hrvatski ekspedicionizam"

Muzej Prigorja i HPD Lipa Sesvete pozivaju Vas na predavanje 19. listopada 2017. u 18 sati u Muzeju Prigorja.

Prva hrvatska alpinistička ekspedicija na Grenland – 1971. g.

U ljeto 1971. g. sedam hrvatskih alpinista zaputilo se na Grenland s namjerom da osvoje dotad neosvojeni vrh – markantni Ingolsfjaeld na istočnoj obali otoka. U tom usponu sudjelovala su četvorica članova ekspedicije a uspon je trajao 59 sati penjanja po ledu i suhoj stijeni. Nakon toga su se i ostali razmiljeli i osvojili još pregršt neosvojenih vrhova, nazvaši ih pritom imenima svojih dragih. To je privilegija osvajača! Izvjesiše tad i hrvatsku zastavu. Bješe to u vrijeme "Hrvatskog proljeća".

Iako je država u kojoj smo živjeli – Jugoslavija – bila izvan "Željezne zavjese" i mogli smo slobodno putovati svijetom, hrvatski alpinisti u to vrijeme nisu imali iskustva u pohodima izvan Evrope. Pogotovo u područje toliko udaljeno od civilizacije i s gotovo nikakvim komunikacijskim mogućnostima. Svi članovi ekspedicije, osim jednog koji je živio u Danskoj, bili su vrlo mladi i nisu imali iskustva u organizaciji prikupljanja novaca, niti kako odabrati odgovarajuću opremu i hranu, niti kako logistički organizirati transport članova i opreme, pa čak niti kako trenirati za pohod … To je u pravom smislu bilo pomicanje granica – i ne samo osobnih već i šire, jer je planinarska zajednica nakon ovog uspjeha reagirala gotovo odmah s izvedbom novih ekspedicija.

Članovi ekspedicije su tada smatrali uspjehom već sam odlazak na Grenland i siguran povratak kući. Ispalo je da je ekspedicija uspjela ispenjati 1900 metara visok i penjački težak smjer te stati na vrh na kojem ljudska noga još nije kročila. Uz to, osvojena su još četiri djevičanska vrha. Nakon povratka, naš penjački život više nije bio jednak, mašta je proradila punom parom i planine svijeta postale su bitno dostupnije.

"Živimo u predivnom svijetu koji je pun ljepote, šarma i pustolovina. Nema kraja pustolovinama koje možemo doživjeti, samo ako ih tražimo otvorenim očima." -Jawaharlal Nehru

O detaljima će nas rječju i slikom upoznati jedan od članova ekspedicije: Vladimir Mesarić – Dado.

PlakatIzložba "Mozaici u dijalogu - Matko Kezele i Snežana Jovčić Oldja"

Poziv na otvorenje izložbe u srijedu, 11. listopada 2017. u 19.00 sati

Izložbom „Mozaici u dijalogu“ Muzej Prigorja predstavlja sesvetskoj i zagrebačkoj publici djela dvoje autora koji pripadaju samome vrhu suvremenog mozaičkog stvaralaštva u dvjema susjednim zemljama – Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji. Matko Kezele iz Rijeke diplomirao je u Spilimbergu, Italija, na "Scuola mosaicisti del Friuli", a s udrugom A.na.nas. iz Rijeke utemeljio je Biennale mozaika Rijeka. Snežana Jovčić Oldja završila je doktorski umjetnički studij slikarstva i docent je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na predmetu zidno slikarstvo – mozaik. U okviru svog stvaralaštva autori propituju osobni i društveni odnos prema baštini, a kako se oboje bave slikarskom tehnikom koja je na današnjoj likovnoj sceni slabije zastupljena, njihova izložba pruža i rijetku priliku za susret sa začuđujućim svijetom mozaika.

Realizaciju izložbe financijskom su potporom omogućili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Općina Kostrena i Grad Pančevo.

Izložba je otvorena za javnost od 11. do 30. listopada 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

PozivnicaDan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin 2017.

Muzej Prigorja poziva Vas u nedjelju, 15. listopada od 11 do 17 sati na arheološki lokalitet Kuzelin.

Igrajte se i učite kao mali i veliki Rimljani, postanite na trenutak dio rimske vojske, naučite bacati sulice, istkajte togu na tkalačkom stanu, održite govor znakovima poput Cicerona i Cezara … uživajte u prirodi!

Ulaz je besplatan, a prijevoz osiguran. Predbilježbe za prijevoz autobusom na tel. 01/2001-601. Polazak iz Sesveta s besplatnog parkinga u Ninskoj ulici: 10.20, 12.00, 13.20 i 14.40. Povratak s Kuzelina: 12.40, 14.00, 15.50 i 17.00. Ako dolazite vlastitim prijevozom parkirati možete kod raspela poviše Moravča. Do lokaliteta se dolazi laganom šetnjom uz brdo 15tak minuta. Volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici. Preporučamo odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta informacija o novom terminu bit će objavljena na našim stranicama.

PlakatIzložba "Put planinara s Lipe"

Poziv na otvorenje izložbe u četvrtak, 5. listopada 2017. u 19.00 sati

Planinarstvo je vrlo IN posljednjih godina: tjelesna aktivnost, priroda, mir, ptićice, šum potočića i vjetra a iznad glave paperjasti oblačići i blistavo sunce. Sve je to krasno! No, ima tu i ALI!

ALI kaže: treba se znati pripremiti za odlazak u planinu! Moramo znati bar osnovna sigurnosna pravila za kretanje u prirodi, moramo se znati adekvatno obući, moramo imati osnovnu opremu. Sve ovo a i još mnogo toga više saznati ćete na našoj izložbi "Put planinara s Lipe"!

Hrvatsko planinarsko društvo "Lipa" Sesvete slavi 65 godina od svog osnutka. Povodom te obljetnice organizirana je ova razigrana, vesela, opuštajuća izložba. Upoznat ćete se s poviješću "Lipe", diljem domovine prepoznatog i cijenjenog planinarskog društva.

Upoznat ćete se s poviješću planinarske opreme od početka dvadesetog stoljeća do danas iz velike i vrlo vrijedne zbirke sesvetskog kolekcionara Ivana Pavičića.

Vidjet ćete i kompletnu opremu u kojoj je naš planinar Dražen Dugac prije samo desetak dana pobijedio na prestižnoj planinarskoj utrci na Velebitu u dužini od 100 kilometara.

Moći ćete ući u šator i pogledati potrepštine za desetodnevno planinarenje u divljini; moći ćete isprobati težinu ruksaka, osjetiti kako se penje u visokom gorju nad stotinama metara dubokim provalijama! I još mnogo toga!

Posebno istićemo suradnju s Hrvatskom gorskom službom spašavanja, Stanica Zagreb koja izlaže dio svoje opreme.

PozivnicaIzložba umjetničke instalacije nastale na Radionici likovne terapije - Susret jednakosti IV: Božji grob očima „malenih“

Poziv na otvorenje izložbe

Muzej Prigorja u utorak 26. rujna u 12 sati predstavlja ovogodišnje rezultate projekta Susret jednakosti - radionice likovne terapije, koje već četvrtu godinu provodi Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara iz Vugrovca.

Zajednički umjetnički rad sudionika ovogodišnje radionice – Božji grob iz zagrebačke katedrale možete pogledati na prvom katu Muzeja Prigorja do 6. listopada 2017.

Uspješna višegodišnja suradnja s Centrom za rehabilitaciju Zagreb ponukala nas je da se i ove godine bez puno razmišljanja odlučimo za njihove korisnike koji su zajedno s likovnim umjetnicima, članovima HULULK-a i, po prvi puta, djecom Kuće sv. Franje Vugrovec, napravili suvremenu varijantu Petretićevog Božjeg groba – remek djela barokne umjetnosti koji se čuva u Riznici zagrebačke katedrale. Bili su to od strane CRZ-a: Marijana Ljubas, Natalija Žmegač, Igor Kosi, Neven Jelenić i Branko Klonpaj. Djeca caritasovog doma, naši „maleni“: Nikola, Đuro, Silvijo, Leon, Marko, Oliver, Melisa, Stela, Fabijan, Tea, Donimik, Patrik i drugi, vođeni umjetnicima, članovima HULULK-a: Anom Jakić, Anom Divković, Andrejom Hojnik Fišić, Vesnom Ivanović, Ivicom Fišterom, Dankom Friščićem i slikarom i likovnim terapeutom Krunislavom Stojanovskim.

U tri dana pod njihovim rukama nastajao je uradak kakvom bi pozavidio svaki muzej pa i sama Riznica.

Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica HULULK-a

PozivnicaIzložba akademske slikarice Marcele Munger "Kružni tok"

Poziv na otvorenje izložbe Marcele Munger "Kružni tok" u četvrtak, 14. rujna 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

U Muzeju Prigorja otvara se izložba akad. slikarice Marcele Munger „Kružni tok“ u četvrtak 14. rujna 2017. u 19.00 h. Izložbu će otvoriti Branka Hlevnjak.

Sasvim apstraktna ili metaforična i bogata simbolima svaka slika Marcele Munger estetska je činjenica u varijantama na temu prozračnih kolaža. Oni su dokaz da papir nije samo podloga bojama i slici, nosač likovnim izrazima različitih metijera, već je sredstvo i podloga istodobno. Odnos različito strukturiranih papira može imati i asocijativnu snagu nekog moguće ženskog pisma, ostvariti se u očima promatrača kao metafora tajanstvenih velova, erotskih baldahina, vjetrom rastvorenih zavjesa, mekih i podatnih tkanina vilinske garderobe, nježnog postojanja bjeline, dodira nečeg fluidnog, što je umjetnica na svoj način povela do slike i uvela u sliku. (iz predgovora Branke Hlevnjak)

Izložba je otvorena za javnost do 27. rujna 2017. Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Hommage Ivi Maroeviću - Stručni skup posvećen temi "Muzejska čuvaonica"

Obavijest o stručnom skupu na temu muzejskih čuvaonica 29. i 30. rujna 2017.

Ove godine navršilo se deset godina od smrti istaknutog hrvatskog muzeologa i povjesničara umjetnosti prof.dr. Ive Maroevića (1937.-2007.). Bio je utemeljitelj Katedre za muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, oblikovatelj Studija muzeologije kakvog i danas poznajemo, ali i kolegija koji se tiču zaštite spomenika na Odsjeku za povijest umjetnosti istog fakulteta, poznavatelj i kritičar hrvatske arhitekture i kritičar našeg izložbenog života itd. Željeli smo krajnje aktivno prisjetiti se profesora i stoga smo odabrali njemu iznimno blisku i dragu temu muzejske čuvaonice i po njoj organizirali mali stručni skup.

Prvi dan skupa – 29.9. (petak) – pripada izlaganjima s kojima započinjemo u 10 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru. Drugi dan – 30.9. (subota) – zamišljen je kao posjet novoj čuvaoničkoj zgradi Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu te Etno – selu Kumrovec.

Što se dana s izlaganjima tiče, posebno ističemo gostujuća predavanja koja će održati ravnatelj Freiburških muzeja dr.sc. Tilmann von Stockhausen koji je sa svojim timom uspio prošle godine realizirati Središnju čuvaonicu umjetnina u Freiburgu te dr.sc. Mirjana Koren, ravnateljica mariborskog Pokrajinskog muzeja koji je ostvario zanimljiv projekt studijskog izlaganja namještaja. Potom će uslijediti desetak izlaganja koja će obuhvatiti problem nazivlja vezanog uz čuvaonicu, kao i iznijeti niz domaćih primjera, iskustava ili promišljanja vezanih uz zadanu temu. Na kraju će se dati kritičko sagledavanje projekta depoa Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu koje će poslužiti i kao uvod u studijsko putovanje u subotu 30.09.

Realizaciju programa financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Izložba fotografija Vinka Šebreka "More mora"

Poziv na otvorenje izložbe fotografija Vinka Šebreka "More mora" u četvrtak, 20. 7. 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

U ljetnim vrućinama u Sesvete dolazi vodeno osvježenje sa zapadnog ruba Europe, izložba „More mora“ fotografa Vinka Šebreka kojom nam predstavlja ljepote sjeverozapadne Škotske i predivnih otoka Vanjskih Hebrida (Outer Hebrides) – Lewis i Harris.

Za svoj stvaralački fotografski rad, poticajno i organizatorsko djelovanje u udrugama tehničke kulture Vinko Šebrek nagrađivan je visokim državnim odličjima i priznanjima, većim brojem nagrada i pohvala mnogih državnih i gradskih strukovnih asocijacija i udruga od kojih ističemo odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998).

Izložba "More mora" je po svom karakteru, sadržaju i fotografskom pristupu nastavak i nadogradnja autorovih ranijih izložbi fotografija o moru: "Alegorija oceana" - u Čakovcu u Galeriji Scheier i "Pogled preko oceana" - u Brežicama u Sloveniji održanih tijekom 2014., te izložbe "Ocean more" - u Fotogaleriji Narodnog sveučilišta u zagrebačkoj Dubravi održane krajem 2015 godine.

Vinko Šebrek ovog puta predstavlja fotografije s snimljene 2014. godine tijekom putovanja po sjeverozapadnoj Škotskoj (Central Lowlands, Caledonian Canal, Scottish Highlands) i otocima Vanjskih Hebrida (Outer Hebrides) - Lewis i Haris, poznatim po njihovoj iskonskoj ljepoti, divljoj, neokrnjenoj i neizrecivo lijepoj prirodi. Put ga je vodio od Glasgowa uz predivno jezero Loch Lomond, gradića Fort William i dvorca Eilean Donan do Ullapoola, primorskog gradića i luke na zapadnoj obali škotskog kopna, pa preko morskog prolaza Minch u luku Stornaway na otoku Lewis u Zapadnim Hebridima. Motive za fotografije pronalazio je u ljepotama prirode, poznatim turističkim mjestima i kulturno-povijesnim spomenicima a izložbu je zamislio kao spoj dokumentarnog (narativnog) i umjetničkog (estetskog) izričaja.

"Nastojao sam da moje fotografije budu na neki način sretan i zanimljiv spoj svih mojih (more) osjećaja, imaginacije, znanja i vještine ali i stvarnih, odnosno realističkih motiva i prizora."

Iz predgovora kataloga autora Svebora Vidmara:

"Šebrek, poput vrsnog umjetnika polako se udaljuje od same pojavnosti prirode i zatim precizno utiskuje vlastitu estetiku povezanu s lirskim doživljajem motiva, ne bježeći pritom od eksperimenta i digitalne manipulacije zabilježene slike postižući nadrealističnu, mističnu i metaforičnu atmosferu, naginjući ponekad k apstraktnom izričaju."

Izložbu otvaraju u Muzeju Prigorja u Sesvetama 20. srpnja 2017. u 19 sati Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac i Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja, a može se razgledati do kraja kolovoza 2017.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

PlakatIzložba – Mateja Krnjak "Osjećaji"

Poziv na otvorenje izložbe pod nazivom "Osjećaji" akademske kiparice Mateje Krnjak u srijedu, 21. 6. 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

Autorica se bavi temom osjećaja koje pokušava objasniti i prikazati uz pomoć instalacija konstruiranih od prirodnih materijala - drveta i granja.

"Život bez osjećaja ne postoji. Svatko ih proživljava i doživljava na vlastiti način, sveprisutni su i neobuzdani, neopipljivi i nemjerljivi. Jačeg ili slabijeg intenziteta uvjetuju ponašanje prema vlastitom ja i prema drugima. Spoznaja o njihovoj sveprisutnosti, nemogućnosti zanemarivanja i teškog definiranja me nagnala na izvedbu djela s osnovnom tezom "što su osjećaji?". Pokušavajući formirati odgovor na postavljeno pitanje, isto zadajem i prolaznicima. Potaknuvši prolaznikova osjetila vida, mirisa, sluha i dodira javljaju se sjećanja i osjećaji koje potom zapisuju. Promišljajući i sažimajući zapise smatram, "osjećaj je vidljiva ili nevidljiva reakcija potaknuta događajem, sjećanjem ili mislima. Osjećaj je ono što nam pokazuje da živimo. Osjećaj je znak postojanja i bivanja. Osjećaj je prikaz ispletenog granja potaknut sjećanjima na mjesto gdje su misli slobodne, miris prirode intenzivan, mir, radost i neobuzdanost, a ponekad i gorki okus strepnje i sjete na najvišoj razini spoznaje. Osjećaj je sveobuhvatan i apsolutan."

PozivnicaIzložba "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"

Poziv na otvorenje izložbe "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu", u četvrtak, 4. svibnja 2017. u 19 sati

Pitate se što je to misno ruho i kako se mijenjalo kroz povijest? Zašto se njegove boje mijenjaju tijekom godine i koja je njihova simbolika? Koja je razlika između liturgijske i kalendarske godine?

Da doznate odgovore na ta i druga slična pitanja pozivamo Vas da dođete u Muzej Prigorja na izložbu "Misno ruho iz župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu".

Kroz izložbu predstavlja se bogata slojevitost simbolike i važnosti misnog ruha. Porijeklo i značenje, osnovni elementi i načini upotrebe misnog ruha. Ukazat će se i na potrebu njegove zaštite, kako bi se sačuvalo za buduće generacije.

Izložba je rezultat provedene terenske obrade inventara župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu prilikom koje je obrađeno i misno ruho te drugi predmeti crkvenog tekstila a koji će biti izloženi na ovoj izložbi.

Kao zanimljivost izloženi su i primjerci najstarijeg sačuvanog misnog ruha vugrovečkog kraja, a koje se čuva u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije.Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 4. svibnja do rujna 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

Pozivnica


Fotografije s otvorenja izložbePostav izložbeIz medija

Zagrebačka nadbiskupija

Izložba "Spoznaja"

Poziv na otvorenje izložbe Marije Galić "Spoznaja" u četvrtak, 20. travnja 2017. u 19 sati

U danima nakon najvećeg kršćanskog blagdana, izložba intimističkog i intrigantnog naslova koja će biti postavljena u Muzeju Prigorja prilika je za propitivanje temeljnih ljudskih iskustava.

"Formom apstraktnog izričaja Marija Galić dodirnula je egzistencijalno u čovjeku, proniknuvši i preko sadržaja kršćanske ikonografije do dubine ljudskih osjećaja ispunjenih tjeskobom, nadom, radošću." (Stanko Špoljarić)

Djelima koja se kreću od poetičnog do dramatskog izričaja, akademska slikarica osvaja snagom emocija i uvlači promatrača u svijet duhovnog sadržaja koji je njezina trajna preokupacija.

"Kroz osobno poetično likovno putovanje, spajam osjetno i duhovno iskustvo preko likovnih elemenata. Koristeći se platnom i bojom komuniciram s promatračem i želim ga potaknuti na promišljanje i propitivanja , stoga držim da moja djela, slike, nisu završene s mojim nanosom zadnjeg sloja boje na platno." (Marija Galić)

Autoričin rad na otvorenju publici će predstaviti Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber, a očekuje se da će izložbu otvoriti ministar branitelja g. Tomo Medved.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 20. travnja do 2. svibnja 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

PozivnicaIzložba "Uhljebi"

Poziv na otvorenje izložbe Leonarda Dokše "Uhljebi" u petak, 24. ožujka 2017. u 19 sati

Ovom izložbom Leonardo Dokša uprizoruje jednu "vruću, vruću" temu, naime onu o uhljebima, o kojima se u zadnje vrijeme naveliko govori, i koji su već neko vrijeme središnja tema svih medija informiranja. O njima vrve svakodnevno sve novine, radio, a počela je i televizija, čak i u udarnim informacijskim emisijama poput Vijesti i Dnevnika. Dakle, nema aktualnije političke i sociološke teme danas u Hrvatskoj od famoznih uhljeba. Dokša izvodi i izlaže seriju u terakoti oblikovanih pedesetak skulptura figura/figurica, nevelikih, dapače malih, komornih dimenzija od 10 do 30 cm dužine, i svaku smješta u svoju štrucu kruha, iliti hljeba. I eto ti U-HLJEBA.

Figurine su modelirane ekspresionistički, skicozno, više je naglašen njihov položaj tijela ili polutijela koji se stišće u hljebu, izvija, roni, ponire, izvlači, tako da svaka ima svoj posebno oblikovani karakter, koji govorom tijela govori o putu od ugode do neugode, od raspoloženja do neraspoloženja, od ponosa do javnog poniženja i sramote. Sve to ti uhljebići, bijedni karikaturalni mali pokvareni ljudi, svojim kretnjama i izrazima tijela, iskazuju.

Dokšino je kiparstvo konceptualno, on se više predstavlja kao vic maher, duhovit kiparski ilustrator u ulozi dobroga političkog komentatora posredstvom zadanih mu umjetničkih medija i mogućnosti koje umije maksimalno iskoristiti da predstavi svoje mišljenje, svoj svjetonazor i svoju sliku i svijeta i domaće nam sredine u kojoj živimo tako kako živimo, okruženi morem okužene ljudske žgadije.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 24. ožujka do 11. travnja 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.


Noć muzeja 2017.

Muzej Prigorja će se 27. siječnja 2017. pridružiti sudjelovanju u dvanaestoj Noći muzeja od 18 do 1 sat iza ponoći. Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Tim povodom otvorit će se izložba "I Sljeme i rock 'n' roll".

Program aktivnosti za Noć muzeja 2017.:

19:00 Otvorenje izložbe "Klik na Prigorje" – Pogledajte radove s Facebook foto natječaja "Klik na Prigorje" na kojem su sudjelovali učenici i učenice s područja Gradske četvrti Sesvete: OŠ Vugrovec – Kašina, OŠ Sesvete, Gimnazija Sesvete, OŠ Sesvetska Sela i Srednja škola Jelkovec. Tema natječaja bila je kulturni krajolik Sesvetskog Prigorja (drvoredi, vinogradi, voćnjaci, parkovi, šetališta, spomenici kulture). Autori fotografija koje su dobile najviše "lajkova", kao i one koju je odabrao stručni žiri ovom prigodom dobiti će zaslužene nagrade.

19.30, 21.00, 22.00, 23.00 Noćni kviz - Sudjelujte u vedrom i opuštenom Noćnom kvizu Muzeja Prigorja! Tema: Novi val, rock scena i Sesvete. Okusite večer punu zanimljivosti, pokažite svoje znanje i izvrsno se zabavite. Upad je besplatan! Okupite ekipu od 2 do 4 člana. Smislite ime ekipe, dođite i prijavite se. Maksimalan broj ekipa po terminu je 8. Voditelj čita pitanja, vi odgovarate na obrascu kojeg ste dobili prilikom prijave. Nakon pauze čitaju se odgovori, poredak i proglašava pobjednik. Pobjednik osvaja nagradu. :)

20:30 Otvorenje izložbe "I Sljeme i rock 'n' roll" - Kako su povezane mesna industrija "Sljeme" i hrvatski rock 'n' roll 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća? Dođite u Muzej Prigorja i doznajte! Pogledajte fotografije glazbenika Novog vala i Kluba omladine Sesvete iz vremena kada su Sesvete jedna od najjačih klupskih destinacija istočnog dijela Zagreba.

21:00 - 24:00 Glazbeni program: DJ Željko Vodušek – Voda, sesvetski rock glazbenici uživo! Uživajte u rock 'n' rollu na sesvetski način te upoznajte glazbenike iz Sesveta! Za vas nastupaju: Boris Runtić Grunf, Zlatko Marić, Nikola Bjelkanović - NIX, Krešimir Oreški – Krasta, Željko Capar – Campi, Krešo Prusec – Puba i Dragan Stojković – Stoja, Vlado Skelin – Čkeo, Goran Nikšić – Nidžo, Marijan Kapec – Jimmy, Damir Gönz, Dražen Buntić – Bunta.

18:00 - 01:00 Izložba: "Sesvetski likovni umjetnici i gosti – Jubilarna 30-ta". Tradicionalna izložba sesvetskih umjetnika i gostiju trideseti se puta održava u Muzeju Prigorja. Na ovoj jubilarnoj izložbi predstavljamo čak pedeset autora različitih generacija i umjetničkih izražaja. Zavirite u svijet boja, linija i oblika na tavanu Muzeja.

Poslušajte snimke s prigodnog CD-a "I Sljeme i rock 'n' roll"


Izložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti 2016 - Jubilarna 30-a"

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 22. prosinca 2016. u 19,00 sati održat će se otvorenje tradicionalne skupne izložbe Sesvetski likovni umjetnici i gosti. Izložbom se obilježava jubilarna trideseta godišnjica osnutka neformalne grupe, a publici će biti predstavljeno čak pedeset umjetnika. Zahvaljujući slobodnom izboru djela, autori pred publiku iznose zavidno bogatstvo suvremenog likovnog života predstavljeno uvijek zanimljivom raznolikošću motiva, tehnika i izražaja. Svesrdni angažman likovnih umjetnika bogat je doprinos likovnim zbivanjima u sesvetskoj sredini, a nadamo se i poticaj javnosti za sudjelovanjem u njima.

O počecima djelovanja grupe.

Sesvetski likovni umjetnici i gosti ove godine obilježavaju jubilej - 30 godina od osnutka davne 1986. godine. U početku su jezgru grupe činili likovni umjetnici: Robert Baća, Branko Kelčec, Vinko Fišter, Zlatko Potočki, Miroslav Usenik, Jure Kokeza, Ivica Fišter, Mirna Krešić, Vladimir Polić, Neda Grdinić, Miroslav Usenik, Antun Krešić, Branko Manojlović, Milivoj Šegan, Tamara Brmbota, Zlatko Nežić, Zoran Galić, Ante Brčić i drugi. Grupa je s vremenom doživljavala svoju transformaciju a i katarzu. Došlo je do omasovljenja članova, brojniji su bili i povremeni sudionici grupe, a sraz generacija i sudbonosne mijene utjecali su na strukturalnu promjenu grupe. U početku je aktivnost članova i grupe bila vrlo dinamična; vladao je veliki interes i želja kako umjetnika tako i javnosti za likovnim kulturnim zbivanjima. Današnja koheziona spona ne izražava u potpunosti tu snagu kao u početku djelovanja grupe, no brojnost članova i gostiju uvećala je kvalitetu i originalnost te prouzročila raznovrsniji izbor autora i djela.

Izložbu, čiju je realizaciju financijskom potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, otvara Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja. Izložba je otvorena do 20. siječnja 2017. godine.

Iskreno se nadamo da ćete nam se po mogućnosti pridružiti i provesti ugodno predvečerje u Muzeju Prigorja.

Pozivnica