Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrPromocija kataloga "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"

Poziv na promociju kataloga "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu" u subotu, 29. prosinca 2018. u 19.00 sati u Staroj školi u Vugrovcu

U blagdanskoj atmosferi Božićnog koncerta, što će ga u Vugrovcu održati KUD „Dragutin Domjanić“, u subotu će u organizaciji Muzeja Prigorja i Župe sv. Franjo Ksaverski – Vugrovec biti predstavljen katalog dviju izložbi koje su pod istim nazivom održane u Muzeju Prigorja (2017.) i u prostorima Domitrovićeve kule na Kaptolu (2018). Vrijedno izdanje autorica Dubravke Habuš Skendžić i Hede Šlogar predstavlja bogatu zbirku crkvenog ruha iz župe o kojoj je dr. Kamilo Dočkal već 1941. godine napisao: Poznato je, da je župa Vugrovec u povijesti naše biskupije uživala poseban položaj... Ovamo su biskupi znali dolaziti na odmor. Tu su znali i dulje vremena boraviti. Pošto su bili povezani sa župnom crkvom, davali su joj dragocjene darove u misnom ruhu i svetom posuđu.

Katalog je realiziran financijskim sredstvima Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec i Zagrebačke nadbiskupije, na čemu im se Muzej Prigorja od srca zahvaljuje.

PozivnicaIzložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

Poziv na otvorenje izložbe "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

U Muzeju Prigorja, u Galeriji „Kurija“, u četvrtak, 27. prosinca 2018. godine u 19 sati otvorit će se skupna izložba slika, skulptura i grafika sesvetskih likovnih umjetnika i njihovih gostiju. To je tradicionalna likovna manifestacija koja se održava od 1986. godine. Ove godine izlažu 33 likovna umjetnika, svaki s jednim djelom, izabranih po osebujnosti svog likovnog izričaja, kako i sugerira naslov predgovora izložbe koji ističe artizam, invenciju i originalnost.

Izložbu će otvoriti voditelj Galerije „Kurija“, akademski slikar i kustos Tomislav Dilber. Od pokretanja ove godišnje skupne izložbe, on prati rad i djelovanje autora sesvetskog kruga. Stoga je za očekivati potpuniji uvid u sagledavanje aktualnog likovnog stvaralaštva. Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja 2019 godine.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu.

PozivnicaAdvent u muzeju

Poziv na edukativne Božićne radionice "Advent u muzeju"

Povodom nadolazećih blagdana i obilježavanja Adventa, Muzej Prigorja organizira i provodi edukativne Božićne radionice pod zajedničkim nazivom: "ADVENT U MUZEJU".

Korak po korak stigli smo u vrijeme Adventa, vrijeme kada se pripremamo za najljepši blagdan u godini. Veselimo se i iščekujemo Božić dok istovremeno tragamo za ukrasima kojima ćemo obilježiti taj blagdan. No zašto se ne bismo malo vratili u prošlost i izradili vlastite tradicionalne ukrase i istovremeno naučili ponešto o njima i običajima koji prate tradicionalno obilježavanje Adventa u Prigorju.

Raspored radionica:

11.12. UTO 17:00 h - Izrada licitarskih ukrasa

12.12. SRI 17:00 h - Izrada kinča i girlandi

13.12. ČET 17:00 h - Izrada rožica

13.12. ČET 18:00 h - Izrada bisernih anđeleka

18.12. UTO 17:00 h - Izrada licitarskih ukrasa

19.12. SRI 17:00 h - Izrada kinča i girlandi

20.12. ČET 17:00 h - Izrada rožica

20.12. ČET 18:00 h - Izrada bisernih anđeleka

Ulaz na radionice je besplatan, a najave se vrše na broj 099/8136-151.

LetakIzložba radova članica udruge "Hrvatska žena" Zagreb, grana II, Ogranak I, Sesvete "Što žena radi kad ništa ne radi?"

Poziv na otvorenje izložbe radova članica udruge "Hrvatska žena" Zagreb, grana II, Ogranak I, Sesvete "Što žena radi kad ništa ne radi?" u ponedjeljak, 10. prosinca 2018. u 18 sati

Rad članica udruge "HRVATSKA ŽENA", danas predvođene predsjednicom gospođom Mirom Halapom, punih 28 godina od dana obnoviteljskog rada Društva, poprilično je dobro poznat široj javnosti. No osim njihovog predanog rada u Udruzi, postoji nešto na što se ovom izložbom čiji je znakovit naziv "Što žena radi kad ništa ne radi?“ želi skrenuti pozornost, a to su skrivena znanja i vještine naših članica.

Vrijeme za svoju kreativnost žene nalaze u doba dana kada se oslobode svih svakodnevnih aktivnosti i kućanskih poslova. Tada se okreću sebi i svoje slobodno vrijeme koriste za neki rad koji ih veseli.

Upravo u tim trenucima "kada žena ništa ne radi", nastaje čitav niz uradaka koje valja pokazati iz više razloga: pohvaliti njihovu kreativnost, vještinu i znanje, ali i potaknuti druge žene na stvaranje nečeg lijepog i korisnog te ih motivirati da se uključe u rad Udruge i pokažu svoja umijeća.

Na izložbi će biti izložen velik broj raznovrsnih predmeta koji će dočarati njihov širok interes – od prehrambenih proizvoda, likera, ručnih radova, nakita, narodnih nošnji, fotografija, crteža, ...

Organizatori izložbe su "Hrvatska žena" i Muzej Prigorja. Izložba je otvorena za javnost do 20. prosinca 2018.

PozivnicaIzložba Dijane Nazor "Infrared slike - razotkrivanje anđela"

Poziv na otvorenje izložbe "Infrared slike – razotkrivanje anđela" u utorak, 20. studenog 2018. u 19.00 sati

Mogu li na istom slikarskom platnu nastati dvije različite slike koje nisu istodobno vidljive? Svestrana umjetnica i restauratorica Dijana Nazor eksperimentira u svome radu koristeći novu metodu infracrvenog slikarstva, kojom pomoću infracrvenog svjetla klasičnom tehnikom akrila na platnu stvara "dvostruke" slike. Jednu možemo vidjeti direktno golim okom a drugu, skrivenu, samo uz pomoć infracrvene kamere ili prilagođenog fotoaparata.

Inovativnu metodu InfraRed dizajn, koja omogućuje umetanje nevidljivih informacija u slike, razvio je tim hrvatskih stručnjaka na čelu s prof. Vilkom Žiljakom, a osim što je primjenjiva u grafičkoj i drugim industrijama, likovnim umjetnicima otvara nove mogućnosti za istraživanje, eksperimentiranje ne samo u tehničkom već i u idejnom i estetskom smislu.

Tridesetak slika uglavnom manjih formata izloženih u Muzeju Prigorja prikazuju apstraktne motive jakih boja u vidljivom spektru, a u onom nevidljivom skriveni su monokromatski portreti i autoportreti, geometrijski oblici, pahulje te, autorici omiljen motiv sadržan i u naslovu izložbe - anđeli.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba. Izložba je otvorena za javnost od 20. studenog do 4. prosinca 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Infrared slike - razotkrivanje anđela

Infrared slike - razotkrivanje anđela

PozivnicaIzložba "Triglav" Irene Gayatri Horvat

Poziv na otvorenje izložbe "Triglav" Irene Gayatri Horvat u četvrtak, 25. listopada 2018. u 19.00 sati

Ciklus slika koje umjetnica Irena Gayatri Horvat izlaže u Muzeju Prigorja nastao je kao produkt promišljanja o staroslavenskoj kulturi i njezinoj prisutnosti u kulturnoj tradiciji i kršćanskoj nomenklaturi na našim područjima. Kao vodeći motiv Gayatri odabire stablo breze, pozivajući se na status koje je ovo drvo imalo u vjerskim obredima starih Slavena i predstavljajući ga kao sveto biće koje povezuje zemlju s nebom ili materijalno s duhovnim. Upisujući u svoje slike vječne simbole boga Sunca, slavenskog Peruna ili Svetovida, Gayatri ukazuje na snažne utjecaje na kršćansku ikonografiju, poput šesterokrakog križa koji je znak za Peruna i Isusa ili troglavog boga kao pandana sv. Trojstvu. Stoga za Gayatri Triglav nije samo planina (najviši slovenski vrh ili naš dinarski Troglav), već se u njemu otkriva i Božje trojedinstvo, ali i čovjekovo - njegova Java, Nava i Prava.

Na otvorenju će biti izvedena skladba "Triglav" za koju je riječi napisala Irena Gayatri Horvat, glazbu slovenski kompozitor Simon Skalar, a izvode je Simon Skalar (klavir) i Marko Mandir (bas), pjevač Slovenskog narodnog gledališča Maribor.

Izložba je otvorena za javnost od 25. listopada do 3. studenog 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

PozivnicaDan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin

Poziv na Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u nedjelju 14. listopada 2018. od 10 do 17 sati

Program "Dan otvorenih vrata arheološkog nalazišta Kuzelin" prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta "Rođenje Europe", sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj, a 2018. godine održava se četvrti puta uzastopno. Program je postao dijelom našeg kontinuiranog programa u funkciji popularizacije najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju.

Ovom manifestacijom Muzej Prigorja nastavlja upoznavanje svih naših posjetitelja sa životom iz antičkog vremena – od rimskih igara, rimske škole, rimske mode, te rimske vojske i govorništva.

Rimska škola - Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Sudionici radionica imati će priliku upoznati se s rimskom školom, naučiti neke od poslovica i zapisati ih na voštane pločice.

Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Sudionici će imati priliku upoznati se s pravilima i zaigrati rimske igre.

Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu.

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.

Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Realizaciju manifestacije financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Napomene:

Organiziran je besplatan prijevoz autobusom (predbilježbe za prijevoz autobusom na tel. 01/2001-601). Polasci autobusa iz Sesveta (besplatni parking u Ninskoj ul.): 10:20, 12:00, 13:20 i 14:40. Povratak autobusa s Kuzelina: 12:40, 14:00, 15:50 i 17:20.

Na događanje možete doći i vlastitim prijevozom (parkirati možete kod raspela poviše Moravča).

Lagana šetnja uzbrdo 15-tak minuta do nalazišta.

Volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.

Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.

Plakat


  Letak


   Video


    Izvještaj s događanja, izvor: www.sesvete-danas.hrIzložba "Femininologija 2018."

Poziv na otvorenje izložbe "Femininologija 2018." – hrvatsko-slovačka suradnja, u petak, 5. listopada 2018. u 19 sati.

Međunarodni izložbeni projekt Femininologija pokrenula je 2014. godine Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara. Projekt predstavlja žene, vizualne umjetnice kroz njihovo stvaralaštvo koje u cijelosti ili segmentima akceptira višestruki identitet žene, brojne stereotipove i arhetipove, pokušavajući proniknuti u ženinu bit i krenuti kroz umjetnost u potragu za njezinom stvarnom ulogom i značenjem u društvu u kojem živimo.

Muzej Prigorja bio je domaćin Femininologiji i 2016. godine, kada su predstavljene hrvatske i makedonske umjetnice. Ove godine hrvatskim umjetnicama pridružile su se i umjetnice iz Slovačke. Svoja djela izlažu: Ksenija Turčić, Nada Žiljak, Ana Jakić Divković, Ana Sladetić Šabić, Lydija Patafta, Jana Farmanova i Ivana Slavikova.

Izložba je organizirana na dvije lokacije - u galeriji Kurija Muzeja Prigorja i u centru Zagreba u galeriji Zrinski hotela Palace, gdje će se otvorenje održati 8. listopada 2018. u 19 sati.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba.

PozivnicaIzložba "Kaptolska kurija u Sesvetama"

Poziv na otvorenje izložbe "Kaptolska kurija u Sesvetama", u petak, 28. rujna 2018. u 14.00 sati

Izložbom se predstavlja zgrada u kojoj Muzej Prigorja djeluje – kaptolska kurija, jedan od najznačajnijih objekata arhitektonske baštine Sesveta. Povijest kurije najvećim dijelom vezana je uz povijest Zagrebačkog kaptola koji je izravno utjecao na razvoj Sesveta sve do 20. st.

U prvom dijelu izložbe donosi se pregled sesvetske povijesti od sredine 12. st. do kraja 18. st. kada zagrebački kanonici na svom imanju podižu kasnobaroknu kuriju. Poseban naglasak stavljen je na prometnice koje će kao dominantan faktor od sredine 18. st. odrediti dinamiku razvoja samog naselja do današnjeg vremena.

Nove spoznaje o kuriji rezultat su arhivskih istraživanja, prvenstveno promjene njenih funkcija do 1907. godine kada prelazi u vlasništvo općine Sesvete. Iako ime njenog graditelja još uvijek ostaje nepoznato, kao i odgovor na pitanje zašto ubrzo nakon izgradnje mijenja funkciju, riješene su mnoge druge nedoumice i pitanja. Služeći se podacima iz kaptolskih spisa bilo je moguće i djelomice rekonstruirati život jedne obitelji iz 19. st. koja je stanovala u kuriji te njezine svakodnevne probleme.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Izložba u Muzeju Prigorja može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Pozivnica


  Osvrt o izložbi, izvor: www.sesvete-danas.hrIzložba "GRADOVI – TRANSMISIJA"

Poziv na otvorenje izložbe "GRADOVI – TRANSMISIJA", u srijedu 12. rujna 2018. u 19 sati

Transmisijom, putujemo kroz vidljivo i nevidljivo, kroz prepoznatljivo ili tek otkriveno. Pridružite nam se u transmisiji!

"Gradovi – Transmisija" šesta je multimedijalna izložba međunarodne suradnje s umjetnicima iz Pariza (2013. – 2018.) koja se ove godine održava na dvije lokacije: u Muzeju Prigorja i u "Medijateci" Francuskog instituta u Hrvatskoj, Zagreb. Svoja djela izlažu umjetnici iz Zagreba i Pariza: Nina Iris Bešlić, Anthony Chatain, Marie Dekerle, Zvjezdana Jembrih, Renata Ladović Meštrović, Vesna Šantak i Erika Šmider. Naglasak je projekta na komunikaciji, razmjeni informacija između gradova i mjesta, umjetnika i publike, propitivanju onoga što definira urbani puls grada iz prošlosti do sadašnjosti. Kako bi se urbani prostor preoblikovao u likovno – umjetnički prostor i istaknula važnost međusobnih utjecaja čovjeka i društva, komunikacije umjetnika i publike, dio radova u Muzeju Prigorja bit će izložen i u vanjskom prostoru, u formi likovnih intervencija.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućilo Ministarstvo kulture.

Izložba u Muzeju Prigorja otvorena je za javnost od 12. do 29. rujna 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Otvorenje izložbe u "Medijateci" Francuskog instituta održat će se 17.9.2018., također u 19 sati.

Pozivnica


  Objava za medije


  Deplijan - Francuski institutIzložba Darka Antolića "Radost fotografiranja - Moldavija"

Poziv na otvorenje izložbe Darka Antolića "Radost fotografiranja - Moldavija", u subotu 18. kolovoza 2018. u 19 sati

Darko Antolić svojom prvom samostalnom izložbom predstavlja foto-putopis nastao na putovanju Moldavijom u svibnju ove godine. Kulturne i prirodne zanimljivosti Moldavije motivi su četrdesetak fotografija u boji koje prvi put predstavlja široj javnosti.

Rođen je 1965. godine u Sisku a danas živi i radi u Sesvetama. Voli putovati, istraživati i fotografirati te je do sada sudjelovao na brojnim zajedničkim izložbama fotografija. Osnivač je Udruge fotografa putopisaca u Sesvetama.

Autor je posjetio Moldaviju u društvu životne partnerice i suputnice na zajedničkim putovanjima Snježane Bratković koja mu je i velika podrška u njegovom umjetničkom stvaralaštvu.

Izložbu u Muzeju Prigorja otvorit će povjesničarka umjetnosti Vesna Kajić, likovna kritičarka, pedagoginja i umjetnica.

Izložba je otvorena za javnost od 18. kolovoza do 18. rujna 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


Izložba Roberta Budora "Masline"

Poziv na otvorenje izložbe Roberta Budora "Masline" u četvrtak, 26. srpnja 2018. u 19.00 sati

"... Gusto pletivo, izvučeno iz jedne kaplje tuša, otkriva onu kapilarnu mrežu kojom maslina prikuplja svoj ekstradjevičanski sok ...", riječi su Ratka Cvetnića, pisca predgovora kataloga, inspirirane crtežima Roberta Budora, akademskog slikara porijeklom iz Moravča u Sesvetskom prigorju. Šesnaest Budorovih crteža maslina, koje od 26. srpnja možete razgledati u Muzeju Prigorja, suočit će Vas s poznatim svijetom Mediterana, ovaj put viđenim jedinstvenim pogledom renomiranog hrvatskog umjetnika, koji je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Šime Perića i bio suradnikom Majstorske radionice Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Robert Budor dobitnik je i 1. nagrade Pasionske baštine za 2008. godinu.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 26. srpnja do 31. kolovoza 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.


Izložba Nataše Milovančev "Promišljajući prostor"

Poziv na otvorenje izložbe Nataše Milovančev "Promišljajući prostor" u četvrtak, 5. srpnja 2018. u 19.00 sati

U Muzeju Prigorja svojim će se slikama predstaviti suvremena makedonska umjetnica Nataša Milovančev, koja je završila postdiplomski studij na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju. Docentica je na Arhitektonskom fakultetu u Skoplju, Univerzitet “Sv. Kiril i Metodij“, a svoj umjetnički rad posvetila je istraživanju prostora. Budući da prostor smatra iluzijom, prazninom koju ispunjavamo, on je za Natašu odraz našeg ideološkog i estetskog stava, utemeljen na doživljaju onog što nas okružuje i onoga što je u nama. Platna Natašinog likovno – poetskog prostora susret su, stoga, s novom stvarnošću koja nam nudi uvid u skrivene prostore autoričine nutrine, u kojoj možda možemo prepoznati i dio vlastitog iskustva i doživljaja.

Izložba je otvorena za javnost od 5. do 20. srpnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Pozivnica


Izložba "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"

Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 3. srpnja 2018. u 19 sati u Domitrovićevoj kuli, Kaptol 31

Nakon što je 2017. godine bila postavljena u prostoru Muzeja Prigorja u Sesvetama, izložba "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu", sada ima čast gostovati u prostorima Domitrovićeve kule na Kaptolu, uz samu Katedralu.

Izložbom je predstavljeno bogatstvo misnoga ruha vugrovečkog kraja, nastalog od 15. stoljeća do prve polovine 20. stoljeća. Uz uvid u njegov kulturno povijesni značaj izložba pokušava odgovoriti i na pitanja što je liturgijsko ili misno ruho, kako se mijenjalo kroz povijest, zašto se njegove boje mijenjaju tijekom godine te koja je razlika između liturgijske i kalendarske godine.

Na izložbi je izloženo i vugrovečko misno ruho iz Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije, koje je župnik Ivan Mitrečić muzeju darovao 1941. godine. Prvi ravnatelj Dijecezanskog muzeja Zagrebačke nadbiskupije dr. Kamilo Dočkal, napisao je o župi Vugrovec i prikupljanju predmeta za Dijecezanski muzej: Poznato je, da je župa Vugrovec u povijesti naše biskupije uživala poseban položaj... Ovamo su biskupi znali dolaziti na odmor. Tu su znali i dulje vremena boraviti. Pošto su bili povezani sa župnom crkvom, davali su joj dragocjene darove u misnom ruhu i svetom posuđu.

Izložbom otkrivamo vrijednu sakralnu baštinu župe Vugrovec, skrivenu od javnosti, naslijeđe više naraštaja ljudi toga kraja.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Muzeja Prigorja, Zagrebačke nadbiskupije i Župe sv. Franje Ksaverskog – Vugrovec.

Izložba je otvorena za javnost od 3. srpnja do rujna 2018. godine i može se posjetiti od utorka do subote od 10 do 19 sati .

Pozivnica


Izložba Rudolfa Labaša "Tijela"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 8. lipnja 2018. u 19 sati

Profesor emeritus na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Rudolf Labaš predstavnik je angažiranog, ekspresivnog slikarstva i jedan od najvećih hrvatskih figurativaca u novijem slikarstvu, u potpunosti posvećen ljudskoj figuri.

Izložbom u Muzeju Prigorja publici se predstavlja s 26 slika na papiru iz recentnog opusa pod nazivom "Tijela". Ostajući dosljedan estetici ružnoga, koju je prigrlio početkom 70tih godina 20. stoljeća kao član umjetničke grupe Biafra, i u najnovijim djelima suočava nas s tamnijom stranom ljudske prirode – otkrivajući slabosti naših tijela i duša, u susretu s grotesknim odrazom nudi nam priliku za kritičko promišljanje i pročišćenje.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu.

Izložba je otvorena za javnost od 8. do 30. lipnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Pozivnica


"Iz ognja / By Fire" - međunarodna izložba suvremene keramike: hrvatski doprinos međunarodnoj manifestaciji "Good Morning Ceramics"

Poziv na otvorenje izložbe "Iz ognja / By Fire" - međunarodna izložba suvremene keramike: hrvatski doprinos međunarodnoj manifestaciji "Good Morning Ceramics" u nedjelju, 20. svibnja 2018. u 19 sati.

U želji da se tradicija izrade keramike na području sjeverozapadne Hrvatske ne zaboravi, keramičarka Marina Blažek u ljeto 2017. godine na obiteljskom imanju Sovinjak u Planini Gornjoj samostalno je izgradila peć za paljenje keramike na primitivan način, u rupi s vatrom. Pozvala je svoje kolege da joj se pridruže u prvom paljenju peći pa je od 4. do 6. svibnja ove godine u Sovinjaku održan susret keramičara koji su svoje suvremene keramičke radove palili tradicionalnim načinom paljenja keramike.

Na susretu keramičara u Sovinjaku sudjelovalo je 14 keramičara iz tri zemlje: iz Slovenije Tatjana Hlacer, Anja Slapničar, Živa Slavec i Dani Žbontar, iz Srbije Nataša Bojanić, a iz Hrvatske Sandra Ban, Nada Benc Štuka, Lidija Boševski, Marina Blažek, Nadica Eichhorn, Narcisa Galaž, Ljubica Lovrenčić, Danijela Pičuljan i Snježana Pokos Vujec.

Uz keramičke radove sastavni dio izložbe bit će i dva video rada kojima će se prikazati proces gradnje peći kao i prvo paljenje peći.

Ova je izložba hrvatski doprinos međunarodnoj manifestaciji "Good Morning Ceramics" koja se diljem Europe održava 19. i 20. svibnja, a cilj joj je promocija keramičarske tradicije i umjetnosti - Buongiorno ceramica.

Izložba je otvorena za javnost od 20. svibnja do 3. lipnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 do 19 sati.

Plakat


Izložba Čedomila Grosa "Građanski vremeplov"

Poziv na otvorenje izložbe u petak 27. travnja 2018. u 19 sati

Čedomil Gros je majstor fotografije i jedan od najistaknutijih izlagača Fotokluba Zagreb. Dobitnik je počasnih zvanja AFIAP i EFIAP koja dodjeljuje Međunarodna federacija fotografske umjetnosti (FIAP). U Galeriji Kurija izlaže desetak portreta većih dimenzija, koji su snimljeni na zagrebačkim ulicama i trgovima, obično za vrijeme manifestacije Cest is d’ Best. Autor snima ljude obučene u starinsku, povijesnu odjeću pa među likovima susrećemo ljude iz plemstva, istaknute građane, zatim se tu pojavljuje poštar, policajac, prodavač pijeska… Ovjekovječeni akteri svojim izgledom i ponašanjem odudaraju od našeg doba i svjedoče o izgubljenoj spontanosti i jednostavnosti nekih prošlih vremena. U užurbanom svijetu pružaju nam univerzalnu poetsku metaforu slojevita značenja i visoke vizualne ljepote u kojoj se isprepliće dokumentaristička forma s impresionističkim detaljima. Na neusiljeni način autor nas podsjeća na činjenicu koliko nam se tehnologija uplela u živote.

Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak, koja je i autorica teksta za katalog izložbe. "Uhvaćeni u prolazu u različitim svjetlima dana, na ulici i bez studijskih pogodnosti, ti su portreti svojevrsna reportaža uličnog "vremeplova", te odražavaju spontanost brzog fotografiranja, koja dolazi iz oba smjera: od fotografa i zamolbe za fotos i dobronamjernosti i brzog reagiranja /poziranja odabranog modela." (iz predgovora Branke Hlevnjak).

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 27. travnja do 13. svibnja 2018. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

Pozivnica


Radionica "Bolja sam tkalja od svoje bake", 23. travnja – 24. svibnja 2018.

Poziv zainteresiranima za radionice (radionice tkanja imaju ograničen broj od 10 polaznika)

Želite li naučiti tkati, vesti i izrađivati starinsku ogrlicu, sada je pravi čas. Muzej Prigorja u Sesvetama omogućit će vam da na radionici tijekom 5 tjedana, ponedjeljkom i četvrtkom po 3 školska sata, steknete osnove tih vještina. Možete pohađati sve te sadržaje kao i svaki posebno.

Najsloženija vještina, tkanje na vodoravnom tkalačkom stanu, zahtijeva mnogo znanja, spretnosti i strpljenja. Iskusan i stručan voditelj! obučavat će vas 4 tjedna (23. travnja – 17. svibnja) i svaki će polaznik/ca imati priliku i sam raditi. Stoga je broj polaznika/ca ograničen na 10.

Poduku u vezenju dobit ćete 21. svibnja od duhovite i šarmantne dame. Izrađivat će se plosni bod, tj. njegove varijante tipične za Sesvetsko prigorje. Broj polazni-ka/-ca nije ograničen. Što nas je više, bit će zabavnije. Isto vrijedi za izradu kraluša, 24. svibnja.

Stoga zainteresirane pozivamo da se od ovog časa počnu javljati u Muzej Prigorja. Osoba za kontakt je kustosica etnologinja Jagoda Vondraček Mesar, koja prima predbilježbe u mediju koji vam je najpraktičniji:

Tel: 01/2058-034, 01/2001-601

Mob: 091/9369-183

E-mail: jagoda.vm@muzejprigorja.hr

Poziv za radionice


"Kad bi odjeću morao izraditi sam ..."

  Kad bi odjeću morao izraditi sam ...


Predstavljanje knjige poezije Vladislava Miletića "Eksplozija mira"

Poziv na predstavljanje u srijedu, 21. ožujka 2018. u 18:30

Čast nam je pozvati Vas na predstavljanje knjige poezije Vladislava Miletića "Eksplozija mira" u srijedu, 21. ožujak u 18:30 u Muzeju Prigorja.

Vladislav Miletić rođen je 1963. u Zenici (BIH). Dar pisanja otkriva uz poticaj učiteljice hrvatskog jezika u osnovnoškolskim danima. "Eksplozija mira" pjesnički je prvijenac autora, koji okuplja pjesme nastale u razdoblju od 1991. do danas. Riječima urednice izdanja Suzane Glavaš, zbirka je to žive i proživljene poezije nadahnute istinom i zbiljom života.

Knjigu će predstaviti: Suzana Glavaš, urednica izdanja, Tvrtko Klarić, član Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Hrvatskog P.E.N. centra i Ivan Babić, voditelj Knjižnice Sesvete.

Pozivnica


Promocija publikacije "Pozdrav iz Sesveta"

Poziv na promociju u ponedjeljak, 5. ožujka 2018. u 13:30

U Muzeju Prigorja će se održati promocija publikacije „Pozdrav iz Sesveta“ u ponedjeljak 5. ožujka 2018., u 13 i 30 sati. Publikacija „Pozdrav iz Sesveta“ je posvećena povijesnom i etnografskom istraživanju sesvetskih i prigorskih razglednica i dopisnica te je izuzetno značajna i važna za kulturnu i povijesnu baštinu Sesveta i Sesvetskog Prigorja, što je čini jedinstvenim izdanjem.

Na predstavljanju će govoriti Ivan Babić, voditelj knjižnice Sesvete, Jasminka Pizzitola, učiteljica razredne nastave Osnovne škole „Luka“ te Jagoda Vondraček Mesar, autorica publikacije i ujedno viša kustosica Muzeja Prigorja.

Razglednice prikazuju negdašnju vizuru Sesveta i okolice, ali i pričaju priču o pošiljateljima i primateljima takve razgledničke prepiske, dajući osebujan uvid u to kako je nekoć funkcionirala međuljudska pisana komunikacija.

Realizaciju publikacije financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Pozivnica


  Razglednice

  Publikacija


Noć muzeja 2018.

Poziv na Noć muzeja u petak, 26. siječnja od 18 do 01 sati.

Muzej Prigorja, u petak 26. siječnja 2018. godine, od 18.00 do 01.00 sat, organizira manifestaciju Noć Muzeja. Glavno događanje biti će otvorenje izložbe "Znate li dovoljno o sesvetskom sportu i sportašima – Dan kada se počela stvarati sportska zbirka Muzeja Prigorja".

Na izložbi će biti predstavljeni klubovi HK Sesvete, NK Sesvete, BK Sesvete, ŽRK Sesvete, MRK Sesvete, Taekwondo klub Orion, Šahovski klub Sljeme i neki od najpoznatijih sportaša Sesveta.

Naglasak manifestacije stavljen je na sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.

Prvih 150 posjetitelja Noći muzeja u Muzeju Prigorja dobiva na poklon prigodnu majicu.

Realizaciju Noći muzeja financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

PozivnicaIzložba Stanka Bešlića "Nepoznato o poznatomu"

Poziv na otvorenje izložbe

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 25. siječnja 2018. u 19,00 sati održat će se otvorenje samostalne izložbe ilustratora Stanka Bešlića. Ilustrator, koji živi i djeluje u Sesvetama, publici će se predstaviti djelima (crteži i ilustracije) iz svoga bogatoga životnog opusa stripografija, mapa i ilustracija. Iako pripada među najcjenjenije hrvatske ilustratore, Stanko Bešlić samostalno je izlagao vrlo malo pa je ova njegova samostalna izložba prigoda za potpunije upoznavanje autora.

Stanko Bešlić izdao je mnoge serijale, albume poput Bez milosti, Smibko, Dobro budi dobar, Ljubav je san, Strip danas, Zelena planeta, Otkrijte špijuna, Misuri, Kristina, Susret, Šaljivi stripovi od jedne strane, Susretanja, Događanja, Fantazije itd.

Izložbu otvaraju ravnateljica Muzeja Prigorja Morena Želja Želle i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber. Izložba je otvorena do 9. veljače 2018. godine.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

O autoru

Ime Stanka Bešlića nije nepoznato ljubiteljima domaćeg stripa. Rođen 1955. godine u Slavonskom Brodu, svojedobno student zagrebačke Likovne akademije u klasi profesora Šuteja, profesionalno se bavi ilustracijom i crtanjem stripova od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. S petnaest godina suradnje s Malim novinama i Modrom lastom i drugim novinama, Stanku su bila otvorena vrata za daljnji uspješan tok u njegovom crtačko – ilustratorskom stvaralaštvu. Stripove raznih žanrova objavljivao je u "Patku", "Modroj Lasi", "SMIB"-u, "Malim novinama", "Mi mladi", "Politikinu zabavniku", "Vidicima", "Oskaru", "SN reviji", "Kvizu", "Večernjem listu","Erotici", "24 sata" i drugim listovima. Stripove erotskog sadržaja, koje je sabrao i u nekoliko objavljenih albuma, objavljuje u specijaliziranim publikacijama u Nizozemskoj, Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Njemačkoj, Italiji.

Svoju raznovrsnu, likovnu djelatnost Bešlić je upotpunio scenografskim izvedbama u kazalištima (između ostalih i u HNK), izvedbom plakata, humorističkih razglednica, grafika, s vedutama Zagreba, ilustracijom knjiga i raznim drugim poslovima grafičkog oblikovanja, a posljednjih se godina intenzivno bavi crtanjem slikovnica za djecu, među kojima prevladavaju informativno-poučni sadržaji. Stanko Bešlić izdao je 40 edukativnih slikovnica koje su od Ministarstva za kulturu dobile pozitivno mišljenje.

Bio je suosnivač i tajnik Društva autora stripa Hrvatske, u vrijeme počasnog predsjednika Julesa Radilovića.

Pozivnica
Izložba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 22. prosinca 2017. u 12 sati

Muzej Prigorja proveo je ljetos, u sklopu programa obilježavanja 40. obljetnice osnivanja, Natječaj za dizajn vizualnog identiteta. Stručni žiri pod predsjedanjem Ivana Doroghya, redovnog profesora na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, birao je između dvadeset i tri rada te prvu nagradu dodijelio radu pod nazivom „MP Ključ“ autora Tomislava Mrčića. Druga nagrada pripala je radu pod nazivom „Muzej kao mjesto kojeg sačinjavaju njegovi eksponati i njegove priče“ autora Maria Petraka, a treću je osvojio rad „Zavičaj“ autorice Lade Vlainić. Izložba radova priređena je sa željom da se javnosti predstave nagrađeni radovi kao i svi ostali koji su bili u konkurenciji te da se posjetitelje, naročito stanovnike lokalne zajednice potakne na promišljanje o karakterističnim elementima kulturne baštine Sesvetskog prigorja o kojoj brine Muzej Prigorja.

Provedbu Natječaja i realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

Izložba je otvorena od 22. prosinca 2017. do 15. siječnja 2018.


Proslava 40. obljetnice Muzeja Prigorja

Poziv na druženje povodom proslave 40. obljetnice Muzeja Prigorja u petak, 22. prosinca 2017.

Muzej Prigorja 22. prosinca 2017. u 12 sati slavi svoj 40. rođendan te Vas poziva na druženje uz razgledavanje novih izložaba "Vizualni identitet Muzeja Prigorja" i "Sesvetski likovni umjetnici i gosti". U sklopu obilježavanja 40. obljetnice pripremili smo i rođendansku publikaciju - "Spomenar Muzeja Prigorja".

"Spomenar" je posvećen svima onima koji su tijekom četrdeset godina djelovanja Muzeja s njime surađivali i podržavali njegov rad. U njemu smo okupili priče nekih od mnogobrojnih dionika Muzeja u kojima se prisjećaju zajedničkih iskustava i svog sudjelovanja u različitim aktivnostima svih ovih godina.

Realizaciju obljetničkog programa financijskom su potporom omogućili Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Pozivnica  Publikacija