Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

Poziv na izložbu "Sesvetski likovni umjetnici i gosti", 17. prosinca s otvorenjem u 19 sati, u galeriji Kurija

Uzme li se u obzir da se skupne izložbe Sesvetski likovni umjetnici i gosti održavaju od 1986. godine do danas u Muzeju Prigorja, ovogodišnja je izložba još jedan cjelovit uspjeh. Izložena su djela visoke artističke kvalitete i vrijednosti; poneki cijenjeni autori prisutni su s izuzetnim umjetničkim postignućima koja bi mogla ravnopravno stajati u najprestižnijim svjetskim galerijama. Lako ih je prepoznati jer su i međunarodno potvrđeni i nagrađivani. Tek pokoje izloženo djelo slabije je umjetničke kvalitete, no usprkos tome otvara nam pogled na autorov unutarnji svijet.

Sesvetski likovni umjetnici i gosti osnovani su 1986. godine i neprekidno djeluju i rade do danas pa se može slobodno kazati da je to jedno od najdugovječnijih likovnih udruženja u Republici Hrvatskoj.

Sadašnje stanje naše skupne izložbe odlikuje povoljno ozračje – oni umjetnici koji u njoj sudjeluju imaju želju ostvariti svoj samosvojan zadatak i pokazati posebnost stilskih odlika i prepoznatljivu originalnost. Neke od autora ističem kao vrsne artiste i ljude koji pokazuju snagu svog umjetničkog kreda, a to su: Vinko Fišter, Branko Kelčec, Jure Kokeza, Ozren Feller, Željko Zima, Boris Leiner, Mario Jurjević, Milivoj Šegan, Željko Mucko, Slavko Androić, Marija Galić, Lucijan Kujundžić, David Kelčec, Sanela Đurinec Raič, Petar Koši, Hrvoje Marko Peruzović, Vesna Šantak, Nina Brkić, Valentina Marđetko, kao i neki drugi. Svi prisutni autori raznovrsni su po tematskom, stilskom i koncepcijskom obilježju, a u cjelini odišu kvalitetom svog umjetničkog izričaja. /Iz predgovora katalogu izložbe kustosa likovne zbirke Tomislava Dilbera

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske

PozivnicaIzložba "Zapisano u genima"

Poziv na završnu izložbu iz ciklusa "Zapisano u genima", 27. studenog s otvorenjem u 19 sati, u galeriji Kurija

Izložbenim ciklusom "Zapisano u genima" predstavljamo iznimne umjetničke dvojce – oca Ivu Friščića i sina Danka Friščića, oca Alberta Kinerta i kćer Nadu Žiljak, oca Valerija Michielia i kćer Leilu Michieli Vojvoda, odnosno oca Rudolfa Labaša i kćer Luciu Labaš.

Pogledajte direktno izlagačko sučeljavanje poznatih likovnih obiteljskih parova, očeva umjetnika i njihove djece. Prilika je to da posve drugom disciplinom, a to je umjetnička, odgovorimo sve popularnijoj znanstvenoj disciplini kao što je genetika, koja za sve "krivi" naše gene. Koliki su utjecaji? Kolike su različitosti? Koliko je srodnost tek posjedovanje istovjetnog talenta, a koliko je srodnost i odabir istog zanimanja tj. umjetničkog izraza produkt života u specifičnom okruženju, pogotovo umjetničkom koji nije samo zanimanje,već i način života? Koliki su svjesni odmaci, pa čak i otpori i želje da se "nasljednici" ne poistovjećuju s poznatim roditeljima?

Izložba je ostvarena novčanom potporom Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Djela naših iznimnih hrvatskih umjetnika, slikara Ive Friščića, Alberta Kinerta, Rudolfa Labaša i kipara Valerija Michielia osobno su odabrale njihove kćeri, odnosno sin iz njihovih privatnih kolekcija i rijetko se imaju prilike vidjeti. Kvalitetom, nimalo na zaostajući za njima Danko Friščić, Nada Žiljak, Lucia Labaš i Leila Michieli uspješno likovno odgovaraju na ovaj roditeljski "izazov".

Izložba je dostupna javnosti do 13. prosinca 2019. godine.

PozivnicaIzložba "Suvremena art terapija i njezina važnost u revitalizaciji društva"

Poziv na otvorenje izložbe u srijedu, 13. studenoga 2019. u 14 sati

Uspješno realizirani projekti kreativnih likovnih radionica s elementima art terapije koju Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara u svojim prostorima organizira i provodi već pet godina kao oblik suradnje likovnih umjetnika i korisnika Centra za rehabilitaciju Zagreb te djece Caritasovog doma – Kuće sv. Franje u Vugrovcu i lokalnog stanovništva, ponukao nas je nas je da i u 2019. nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim i psihičkim teškoćama u sustav likovnog stvaralaštva.

Ovogodišnji ciklus radionica likovne terapije objedinjen je pod zanimljivom temom „Implementacija i korištenje kulturne tradicije i nematerijalne baštine u suvremenom likovnom izričaju“. Kao tema, HULULK-ovcima i korisnicima ništa novo, jer se djelovanje udruge i temelji na prezentaciji tradicije i baštine, pa smo se i u našim dosadašnjim radionicama doticali tema baštine i tradicije zagrebačkog i prigorskog kraja.

No, sada smo ga odlučili proširiti i predstaviti našu zaštićenu nematerijalnu kulturnu baštinu: tradicijske drvene igračke, licitare, suhozid, pisanice. Ovaj vrijedan i društveno koristan projekt, koncipiran ove godine kao niz radionica, po prvi puta održavaju se, osim u HULULK-ovim prostorima i u zelinskoj Udruzi Srce. Stoga uz naše već poznate umjetnike mentore, korisnike Centra za rehabilitaciju Zagreb - jedinice Sesvete, a to su osobe s intelektualnim poteškoćama koje participiraju u našim radionicama od samih početaka, te djecu Kuće sv. Franje Vugrovec – doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi koja su također naši "stalni suradnici", u radionicama sudjeluju i korisnici Udruge djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji – "Srce" iz Sv. Ivana Zeline.

Oblik ovakvih edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je suradnje umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje prezentiraju i integriraju u zajednicu, kroz poticanje suradnje i s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i organizacija. Stoga, kao i proteklih godina, ovaj likovno terapijski projekt završava izložbom u Muzeju Prigorja u Sesvetama.

Izložba je dostupna javnosti od 13. do 24. studenoga 2019. godine.

PozivnicaRadionice "Nikam bez cubana" i "Liepi ti je dragi kraluš" iz Edukativnog ciklusa "Vještine iz davnine"

Poziv na radionice od 4. do 11. studenog, ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17:30 do 19:00 sati

Muzej Prigorja u mjesecu studenom 2019. godine organizira radionice izrade i ukrašavanja cubana, tradicijskog prsluka te izrade kraluša, tradicijske ogrlice od zrnaca koralja. Možete izraditi i svoju verziju ovih ukrasa i ukrasiti svoju odjeću. Održat će se dva ciklusa radionica. Zamišljeno je da se prsluk kroji i šiva (ponedjeljkom), ukrašava aplikacijama (srijedom) i dodatno ukrašava vezom i vrpcama (petkom), ali se sve to može i kombinirati.

Ponedjeljkom, 4. i 11. studenog, održavat će se dvije radionice odjednom. Osim rada na cubanu naučit ćete kako se izrađuje dragi kraluš i ponijeti si ga za uspomenu. Sav materijal potreban za radionice dobit ćete u Muzeju.

Trebamo i Vas za zanimljivu aktivnost i ugodno druženje.

Osoba za kontakt: Jagoda Vondraček Mesar, tel. 2058034, mob. 091/9369183

Radionice su financirane sredstvima Grada Zagreba i Ministarstva kulture kao javne potrebe u kulturi Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Fotografije cubana i kralušaIzložba "Snimio: Ivo Kirin"

Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 29. listopada 2019. u 19 sati

Ivo Kirin je bio prvi sesvetski fotograf. Svojom je kamerom bilježio događanja u Sesvetama od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Sačuvani fotografski opus, pogotovo dio u kojem se prepoznaje privrženost Sesvetama predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument, a istodobno i vrlo osoban album ljudi i mjesta koje je volio. Fotografirao je najčešće svoju obitelj, nerijetko u društvu prijatelja ili poznanika, a emocije i osobnost su u pozadini svake od fotografija.

Izbor njegovih najboljih fotografija možete razgledati do 27. ožujka 2020. godine u Muzeju Prigorja u Sesvetama, Trg Dragutina Domjanića 5.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pozivnica


    Objava u magazinu Jutarnjeg lista


Izložba gljiva Gljivarskog društva Sesvete

Poziv na otvorenje izložbe u subotu, 19. listopada 2019. u 10 sati

Tradicionalnu jesensku Izložbu gljiva iz naših šuma organizira Gljivarsko društvo Sesvete u prostoru Muzeja Prigorja. Cilj izložbe je približiti znanje o gljivama građanstvu podizanjem svijesti o važnosti čuvanja, pravilnom branju i prepoznavanju brojnih gljivarskih vrsta.

Na izložbi ćete vidjeti slikovne i fizičke prikaze gljiva, a iste će biti poredane po rodovima i vrstama s etiketom na kojoj će stajati narodno i latinsko ime, te podaci o kakvoći odnosno otrovnosti.

Organizator će na izložbi prikazati više jesenskih vrsta gljiva kojih ovih dana, zbog povoljnih vremenskih prilika, ima puno u našim šumama. Posjetitelji mogu donijeti i svoje primjerke gljiva na uvid stručnim determinatorima, a dobit će i odgovore na pitanja o otrovnim i jestivim gljivama, njihovim obilježjima, kulinarskoj vrijednosti i receptima za njihovo pripremanje te zakonskim propisima branja.

FotografijeIzložba Hrvoja Marka Peruzovića "Akt(ov)i

Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 22. listopada 2019. u 19 sati

Hrvoje Marko Peruzović novom izložbom u Muzeju Prigorja predstavlja dio svoje bogate slikarske produkcije posvećene ženskom tijelu.

Predstavlja vlastiti slikarski akt posvećen aktu. Povezivanjem temeljnih oblikovnih formi i umijećem vlastite kreativnosti, stvara sadržajno i oblikovno originalna djela (akte), konfrontirajući likovne tehnike sučeljavanjem „racionalne“ linije i „emocionalne“ boje.

Zadržan na reprezentacijskom prikazu, u mediju nošenom tradicionalnom estetikom prikazivačkog, hrani svoju stvaralačku strast na plodnoj europskoj slikarskoj tradiciji. Izrastajući na njoj, pronalazi osobni izraz kojim, pomičući granice tradicionalnog i „klasičnog“, postajući prepoznatljiv dio suvremenog hrvatskog likovnog identiteta. I kad je eklektično, u znaku postmodernizma ili neosecesionizma, oslonjeno na univerzalno i opće, il' kad u njemu iščitavamo lokalno, mediteransko, ono očituje snagu izvornog crtača i rasnog slikara koji glad za vizualizacijom emocije i umjetničke imaginacije, razumijevajući i usvajajući i umjetničke i prirodne forme, zadovoljava upravo u prikazu ženskog akta. /iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek/

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture Republike Hrvatske i može se razgledati do 10. studenog.

PozivnicaDodir vatre

Poziv na paljenje keramike "Dodir vatre" i izložbu keramike "Dodir gline"

U povodu Međunarodnog dana muzeja 2019. sesvetski osnovnoškolci sudjelovali su na keramičarskim radionicama Dodir gline pod vodstvom Marine Blažek i Nadice Eichhorn.

Završna faza obrade pod nazivom Dodir vatre bit će prikazana ispred zgrade Muzeja Prigorja u subotu 5. listopada od 18 sati paljenjem keramike u raku peći, starom japanskom tehnologijom koja datira iz 16. stoljeća.

Od 5. do 11. listopada pogledajte izložbu keramike Dodir gline u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja.

Program ostvaren sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture RH.

PlakatDan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin, 22. rujna 2019. od 9:30 do 17:00

Pozivamo Vas na Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin prigodom Europskog tjedna mobilnosti - KREĆITE SE S NAMA! / WALK WITH US!

Igrajte se i učite kao mali i veliki Rimljani, postanite na trenutak dio rimske vojne formacije, oblikujte rimske posude, naučite slikati kao Spurius Tadius, naučite govoriti poput Cezara ili Cicerona i, naravno, uživajte u prirodi!

Polasci autobusa iz Sesveta (terminal ZET-a u Ninskoj ulici - stajalište linije 212):

9:20, 11:00, 12:20, 13:40 i 15:00.

Polasci autobusa s Kuzelina:

11:40, 13:00, 14:20, 16:00 i 17:20.

Rezervirajte mjesto u autobusu pozivom na broj telefona 2001-601 od 9 do 15 sati ili na e-mail: domagoj.maroevic@muzejprigorja.hr

Program ostvaren sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Prijevoz omogućava Zagrebački električni tramvaj.

Besplatan ulaz i autobusni prijevoz prigodom Europskog tjedna mobilnosti: KREĆITE SE S NAMA! / WALK WITH US!

PlakatIzložba Biljane Knebl: "Kolaž u akciji"

Poziv na otvorenje izložbe u četvrtak, 12. rujna 2019. u 19 sati

Biljana Knebl autorica je bogatog iskustva kojeg crpi iz različitih tehnika i disciplina u kojima se desetljećima iskušava – od grafičkoga dizajna, ilustracije te opreme knjiga, ponajviše udžbenika, nosača zvuka, kalendara, mapa, book markera, plakata, preko oblikovanja emajla i jedne umjetničke knjige, fotografske umjetnosti – sve do kolaža.Pojedina iskustva su utjecala jedna na druge, bilo da je riječ o preuzimanju nekih kompozicijskih i tematskih obrazaca, bilo da apsolviranje određene teme lišava autoricu potrebe da se njome bavi u drugom mediju.

U mediju kolaža prevladavaju pejzaži, kontinentalni i primorski, sazdani od ručno iskidanih komada papira u raznim bojama, čime se potencira slučajnost i spontanost. Neravni, nejednoliki rubovi pružaju posebnu dinamiku kompoziciji i savršeno odgovaraju njezinom organskom karakteru. Elementima kolaža koji su transponirani u strukturu kamena, valova, polja, oblaka, pridruženi su podjednako koloristički intenzivni, široki potezi kistom, koje ponekad definira crtežom. Slikarski i kolažni rukopis do te su mjere sinergijski usklađeni da cjeline zahtijevaju pomnije promatranje, kako bi se prodrijelo u logiku njihove diferencijacije.

Kolaži su objedinjeni u cikluse povezane tematskom i strukturnom istovjetnošću. U finim gradacijama i razlikama između pojedinih cjelina, između „kolaža u akciji", očituje se Biljanina kreativna uvjerljivost, znatiželja i fascinacija medijem.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva Republike Hrvatske i dostupna je javnosti do 30. rujna 2019.

Radionica izrade kolaža uz izložbu Biljane Knebl "Kolaž u akciji" u utorak, 24. rujan 2019.


PozivnicaIzložba Stjepana Gračana: "Kolaži / 1962. - 1972."

Poziv na otvorenje izložbe u četvrtak, 4. srpnja 2019. u 19 sati

Prvi put u Zagrebu imat ćemo priliku vidjeti kolaže Stjepana Gračana, nastale prije više od pola stoljeća koji su igrom slučaja izbjegli požar u autorovom atelijeru u Jakovlju 1979. godine.

Radi se o potpuno nepoznatom opusu stvorenom šezdesetih godina prošlog stoljeća, tijekom samih formativnih početaka Gračanove umjetničke prakse, odnosno 1972. godine, u već zrelom razdoblju stvaralaštva, kada Stjepan Gračan djeluje kao frontman i ideolog Likovne grupe Biafra.

Iz predgovora Zdenka Rusa:

Povijest kolaža provlači se kroz povijest gotovo svih velikih pokreta i pojava u 20. stoljeću; od kubizma, preko ruske avangarde, futurizma, dadaizma, nadrealizma, Bauhausa u prvoj polovini stoljeća te u pariškom novom realizmu, američkom neo-dadaizmu, pop-artu i konceptualnoj umjetnosti.

Gračanove kolaže dijelimo u dvije vremenske i problemske skupine. Prva skupina nastala je u godinama 1962.-1966., a druga u mnogo kraćem vremenu, tijekom 1971.-1972. godine.

Načelo montaže, za koje bismo mogli reći da je osnovna karakteristika kolaža u modernističkoj i avangardnoj umjetnosti prve polovine 20. stoljeća, u Gračanovim kolažima ne igra značajniju ulogu. Njegov je princip onaj enformela i, svakako, neo-dade koji, izvorno se odupirući intelektualističkoj metodologiji geometrijske apstrakcije, naglašava spontanost, iracionalnost i slobodu forme, zapravo neforme, čiju odsutnost umjetnik enformela nadomješta emocionalnim i fizičkim angažmanom izravno projiciranim i prenesenim u djelo.

Metoda diskontinuiteta kolažiranih fragmenata prve grupe prerasta u kontinuitet slikovnih prikaza u drugoj grupi. Heterogeni dokumentarni fragmenti reportažne fotografije povezuju se pomoću nijansiranja laviranim crnim tušem u značenjske cjeline. Vrijeme njihova nastanka vrijeme je potpune Gračanove biafranske preokupacije tematikom nasilja i velikim regionalnim ratovima.

Svakako je za istaknuti i (jedan jedini) kolaž iz 1966., sačinjen od traka reklamne novinske stranice u boji koja reklamira Odol pastu za zube. Mogli bismo govoriti o izravnoj motivaciji i utjecaju pop-arta. Gračanov dnevnički zapis o tome kako mu pop-art vraća vjeru u umjetnost datira iz iste, 1966. godine, kad je nastao i ovaj kolaž.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva Republike Hrvatske i dostupna je javnosti do 4. kolovoza 2019.

Poziv na radionicuIzložba "Marijan Šarić - Gospodarstvenik, kolekcionar, donator"

Poziv na otvorenje izložbe

U srijedu 12. lipnja 2019. u 19 sati u Muzeju Prigorja u Sesvetama bit će otvorenje izložbe Marijan Šarić – gospodarstvenik, kolekcionar, donator.

Marijan Šarić cijenjeni gospodarstvenik izrazito humanističkog svjetonazora aktivno je sudjelovao u brojnim pothvatima za vrijeme Domovinskog rata i u poratnom razdoblju o čemu svjedoče brojne zahvalnice, plakete, nagrade i priznanja uglednih institucija i udruga, kao i visoka odličja Republike Hrvatske. Sudjelovao je u velikim humanitarnim akcijama od nacionalnog značaja u spašavanju i zbrinjavanju izbjeglica i prognanika, kao što je i većim osobnim financijskim sredstvima poticao pojedine projekte u cilju stvaranja Republike Hrvatske kao slobodne i demokratske države svih njezinih građana.

Ovom izložbom, fotografijama spomenika podignutih njegovim sredstvima i fotografijama događaja s pojedinih humanitarnih akcija iz Domovinskog rata, te drugom dokumentarnom građom zorno se prikazuje značajan prinos ovog uglednog humanista.

Izložba je realizirana sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, Ministartva kulture Republike Hrvatske, Kulturno informativnog centra Tomislavgrad i Europatrade i može se razgledati do 28. lipnja 2019.

PozivnicaSusret kulture i tradicije keramike na ženski način, 17. - 19. svibnja 2019.

Poziv na otvorenje Matres Weeka u subotu, 18. svibnja 2019. u 17 sati

U subotu 18.5. u 17 sati u Muzeju Prigorja u Sesvetama svečano je otvorenje Matres Weeka, koji se od 17. – 19. svibnja održava u sklopu međunarodnog projekta Buongiorno Ceramica. Matres Week organizira međunarodna umjetnička udruga keramičarki Pandora International, sa sjedištem u Italiji, pod predsjedavanjem Anne Rite Fassano. Matres Week Hrvatska održava se pod vodstvom Sandre Ban, predsjednice organizacije Pandora Hrvatska.

Pokrovitelj Matres Weeka je AICC (Associazione Italiana Città della Ceramica) koji kroz projekt Buongiorno Ceramica teži promicanju i jačanju tradicionalne keramičke djelatnosti, stvaranjem međunarodne mreže gradova u kojima se povijesno razvila značajna keramička djelatnost. Na taj se način uspostavlja razmjena informacija među pojedinim zajednicama, aktivna suradnja u podržavanju aktivnosti keramičke tradicije i pomoć za bolje prepoznavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Iz programa:

17. svibnja u 18 sati – OTVORENI ATELIER, Muzej Prigorja

18. svibnja od 10 do 15 sati – BY FIRE radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja

18. svibnja u 17 sati – OTVORENJE MATRES WEEK HRVATSKA, Muzej Prigorja: LIVING ART COLLECTIVE, performans; CONTEMPORARY ART EARTH REZIDENCIJA, izložba; MARINA BLAŽEK, LJUBICA LOVRENČIĆ, SANDRA BAN, izložba; ARTEARTH SELF SUSTAINABILITY, izložba.

19. svibnja od 10 do 15 sati OBVARA, radionica, Imanje Sovinjak, Planina Gornja

Poseban, interaktivni sadržaj Matres Weeka je performans LIVING ART COLLECTIVE, koji se istovremeno održava u Hrvatskoj, Brazilu, Italiji, Bugarskoj, Španjolskoj i Švedskoj, a osmislila ga je Sandra Ban. Umjesto ulaznice svaki posjetitelj muzeja uzima komadić gline, drži glinu u ruci za vrijeme obilaska muzeja i utiskuje u nju svoj dojam s izložbi, a na izlasku je ugrađuje u predefiniranu umjetničku instalaciju.

Izložbe keramike u Muzeju Prigorja:

Rezidencija eARTh Contemporary Ceramics Workshop bit će predstavljena kroz film i radove umjetnica Danute Baublyte Garlaviciene iz Litve, Varvare Karnaukh iz Bugarske, Marike Mihaljfi iz Srbije, Sandre Ban iz Hrvatske i, kao posebnog gosta, Adolfa Zillija iz Italije.

U sklopu Matres Weeka održava se i samostalna izložba hrvatskih umjetnica Marine Blažek, Ljubice Lovrenčić i Sandre Ban, članica međunarodne umjetničke udruge Pandora, osnivačica podružnice Pandora Hrvatska i članica udruge Glineraj.

Žirirana izložba Art Earth Self Sustainibility, članica Pandore Marine Rodriguez, Fernande Andrea Cabello, Rosarie Bianco, Loredane Avagliano, Elise Pavan, Agnes Duerrschnabel, Marine Orlando, Annamarie Marianna Panariello, Claudie Altavilla i Fulvie Blancmariclo Barbuto još je jedno događanje ovog umjetničkog vikenda.

Keramičke radionice na imanju Sovinjak u Planini Gornjoj:

Radionica By Fire u organizaciji udruge Glineraj pod vodstvom Nadice Eichhorn i Marine Blažek. Tehnika paljenja keramike u vatrenoj jami (fire pit) datira iz doba neolitika. Glineni predmeti slažu se u jami u tlu i prekrivaju se zapaljivim materijalima poput drvenih strugotina, lišća, metalnih oksida, soli, piljevine i suhog gnoja. Vrh jame može biti zaštićen vlažnom glinom, krhotinama, većim dijelovima drva ili metalnim pregradama. Napunjena jama zatim se zapaljuje a temperatura u njoj može dosegnuti 1100°C. Proces paljenja vatre, hlađenja i vađenja predmeta zna potrajati i do tjedan dana.

Radionica Obvare, bio-organskog bojenja keramike, pod vodstvom Ljubice Lovrenčić. Obvara je stara tehnika završnog pečenja keramike u kojoj se predmet peče na visokoj temperaturi ali neobojan te se užaren stavlja u smjesu brašna, šećera, kvasca, vode i piva čime se dobivaju posebni efekti na površini predmeta od pečene gline.

Pozivnica


    Fotografije s događanja


Izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?"

Izložba o svadbenim običajima "Zakaj Prigorci voziju ladice?" otvorena je u Gimnaziji Sesvete na Međunarodni dan obitelji 15. svibnja.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji 15. svibnja i Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja u Gimnaziji Sesvete postavljena je izložba "Zakaj Prigorci voziju ladice?", koja prikazuje tradicionalnu prigorsku svadbu sa nekadašnjim običajima i ritualima, a kroz izložbu se provlači i usporedba s današnjom svadbom.

Izložba je nastala 2017. godine u suradnji Muzeja Prigorja i Javne ustanove Park Prirode Medvednica te ju je na Medvedgradu, gdje je bila prvotno postavljena, vidjelo gotovo 15 tisuća posjetitelja.

Autorica izložbe Eva Hursa, mlada povjesničarka i kroatologinja, uz mentorstvo kustosice Muzeja Prigorja Jagode Vondraček Mesar, prikazala je tradicionalne svadbene običaje i rituale u Sesvetskom prigorju te ih usporedila s današnjima. Društvene promjene koje su se dogodile tijekom posljednjih stotinjak godina uvelike su utjecale na položaj žene u zajednici, a glavna nit vodilja izložbe je simpatičan "dijalog" dviju budućih sneha – tradicionalne i suvremene. Tekstovi na panoima ilustrirani su slikovnim i grafičkim prilozima, a fotografije iz muzejske dokumentacije pružaju uvid i u muzejski fundus Muzeja Prigorja.

Današnjim gimnazijalcima mnoge su pojave iz prošlih vremena nezamislive, a ova izložba prilika je da razmisle o slobodama koje danas uživaju, za razliku od njihovih nekadašnjih vršnjaka.

Izložbu se može razgledati u predvorju Gimnazije Sesvete, Bistrička 7, 10360 Sesvete do 21. svibnja 2019.

FotografijeIzložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Miocen sjeverne Hrvatske"

Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 7. svibnja 2019. u 19 sati

Gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja "Miocen sjeverne Hrvatske" vodi nas kroz promjene na prostoru sjeverne Hrvatske duge gotovo 20 milijuna godina.

U nekadašnjem Paratethys moru i kasnije Panonskom jezeru, koji su zauzimali područje sjeverne Hrvatske, odvijali su se burni životni i sedimentacijski procesi, uz povremene vulkanske aktivnosti. Svjedoče o tome debele naslage različitih miocenskih taložina, koje u sebi čuvaju ostatke ondašnjeg živog svijeta: školjkaša, puževa, algi, koralja, ježinaca, rakova, riba, kitova, morskih krava, praslonova, prakonja, peludi i spora, lišća, debala i plodova golo- i kritosjemenjača, kukaca, te mnogih drugih bića, kao i tragove aktivnosti organizama (ihnofosile).

Autori Davor Vrsaljko, Sanja Japundžić i Marija Bošnjak izložbu su realizirali predmetima iz fundusa Geološko–paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i otvorena je za javnost do 14. srpnja 2019.

PlakatIzložba Nade Žiljak "Moja proljeća"

Poziv na otvorenje izložbe u petak, 12. travnja 2019. u 19 sati

Ovogodišnju likovnu sezonu u Galeriji Kurija Muzeja Prigorja otvara izložba slika cijenjene hrvatske likovne umjetnice Nade Žiljak MOJA PROLJEĆA.

Nada Žiljak povezivanjem različitih medija i tehnika stvara umijećem vlastite kreativnosti, sadržajno i oblikovno originalna djela, konfrontirajući vlastite likovne izraze, koje čudesno, inovativnom IR tehnologijom spaja u jedan prikaz, u jednu sliku. Sliku u kojoj boja nosi, a crtež formira, pokazujući i dokazujući da je, iako dotaknuta znanošću, ovako izvorna i klasična ona i dalje živa i jednako potentna.

Dosljedna vlastitom desetogodišnjem predstavljanju infracrvenom slikom, novom izložbom čini presedan i zajedno s desetak infracrvenih akvarela na papiru, izlaže i akrile na raznobojnom nepalskom rižinom papiru, zadržavši u papirnatom mediju autonomiju slikarskog načina i prenošenja asocijativno poetskog raspoloženja njenih velikih formata na platnu (iz predgovora Sande Stanaćev Bajzek).

Nada Žiljak, rođena je u Zagrebu 1944. u slikarskoj obitelji Kinert. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. Radi u mnogim tehnikama: ulja na platnu, akrilik, akvareli, pasteli, suha igla, bakropis, linorez. Radovi su prikazani na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Budimpešta, Kairo, Graz, Kiev, Pečuh, Bratislava, Pariz, London, Kuala Lumpur, Taipei, Asbach, Bihać, Sarajevo, Pittsburgh ...

Nada Žiljak je uvela u slikarstvo dualnu sliku pod nazivom InfraredART – dvije nezavisne slike za vizualni i infracrveni spektar. Kritike, ogledi i studije o slikarstvu Nade Žiljak sakupljeni su na web stranicama: www.gallery-hr.com/NADAZILJAK.htm.

Njene slike objavljene su u sedam monografija iz pera Đure Vanđure, Branke Hlevnjak i Dore Kinert Bučan.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH i može se razgledati do 30. travnja.

PozivnicaIzložba "Vode podzemlja"

Poziv na otvorenje izložbe "Vode podzemlja" u četvrtak, 21. ožujka 2019. u 19 sati

U povodu Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka, Muzej Prigorja i Hrvatski speleološki savez organiziraju izložbu speleo-fotografija i kompletne speleološke opreme bez koje takva naročito tehnički zahtjevna snimanja ne bi bila moguća.

Vodu u podzemlju nalazimo u svim mogućim oblicima i agregatnim stanjima. Od kapljica, curaka i potočića do podzemnih potoka i rijeka. Od nakapnica do jezera, od magle do snijega i leda. Pitka voda neprocjenjivo je blago skriveno u špiljama i jamama Hrvatske. Važnost zaštite ovog bogatstva nije samo zbog iznimne biosfere koja obitava u ovom okruženju već i zbog zaštite svijeta na površini, često nesvjesnog onog što se događa ispod. Vrlo jednostavno – što uđe, mora i izaći, a vrlo često izlazi na našim slavinama ...

Suorganizatori izložbe su Speleološki klub Samobor i Speleološko društvo Karlovac. Autori fotografija: Ksenija Bočić (SD Karlovac), Nenad Buzjak (SK Samobor), Hrvoje Cvitanović (SK Ursus spelaeus, Karlovac), Tomislav Derda (SD Karlovac), Ivan Glavaš (SU Spelunka, Ičići), Mladen Jekić (SD Istra, Pazin), Lovel Kukuljan (SU Estavela, Kastav), Krešimir Motočić (SK Samobor), Dinko Stopić (SD Karlovac).

Izložba je otvorena od 21. ožujka do 8. travnja 2019. Za vrijeme trajanja izložbe za školske grupe 3. i 4. razreda osnovnih škola bit će organiziran i edukativni program na temu zaštite voda. Molimo grupe najaviti dva dana prije na telefon 2001 601.

Pozivnica


FotografijePromocija slikovnice Stanka Bešlića "Sesvete u srcu"

Poziv na promociju slikovnice Stanka Bešlića "Sesvete u srcu" u Muzeju Prigorja u petak, 1. ožujka 2019. u 19 sati

U petak, 1. ožujka u 19 sati u Muzeju Prigorja održat će se promocija slikovnice "Sesvete u srcu" autora i ilustratora Stanka Bešlića. Autora Stanka Bešlića i slikovnicu predstavit će cijenjeni sesvetski kroničar Ivan Klaić i akademski slikar Damir Brčić.

Stanko Bešlić rođen je 1955. u Podvinju, predgrađu Slavonskog Broda. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a od ranih 1980-ih je profesionalni ilustrator i strip crtač. Stripove različitih žanrova publicira u časopisima i novinama kao što su Patak, Modra lasta, SMIB, Male novine, Mi mladi, Politikin zabavnik, Oskar, SN revija, Kviz, Večernji list, Erotika i 24 sata, ali objavljuje i u publikacijama iz Nizozemske, Norveške, Švedske, Belgije, Njemačke i Italije. Najpoznatiji naslovi su mu 'Sudbina' i 'Zeleni planet'. Također radi kao scenograf i grafički dizajner. Posljednjih godina uglavnom radi ilustracije za djecu.

Stanko Bešlić ovom slikovnicom znatno pridonosi upoznavanju naše sredine, a ujedno i daje ideju za realizaciju i drugim gradovima i regijama za njihovu promociju. Činjenica je da ni grad Zagreb nema ovakvu slikovnicu za koju bi sigurno vladao veliki interes javnosti.

Tisak slikovnice financijskom je potporom omogućio Ured za kulturu Grada Zagreba.

PozivnicaNoć muzeja 2019.

Poziv na Noć muzeja 2019. u Muzeju Prigorja u petak, 1. veljače 2019. od 18:00 do 01:00.

U suradnji sa suradnicima pripremili smo sljedeći program:

19,00 – 21,00 prezentacija "Roboti u Sesvetama", Osnovna škola Iver iz Sesvetskog Kraljevca, Osnovna škola Sesvetska Sela i Centar tehničke kulture Sesvete

Znate li da su mladi sesvetski robotičari među najboljima u Hrvatskoj? Zahvaljujući svojim projektima ovjenčani su titulama državnih prvaka, a učenici Osnovne škole Iver potkraj 2018. godine sudjelovali su i na Svjetskom prvenstvu u dalekom Šangaju. Ova darovita djeca, koja sa svojim mentorima oblikuju budućnost, pružit će vam priliku da zavirite u novo, robotizirano doba koje kuca na naša vrata!

18,00 – 1,00 multimedijska instalacija "Svjetlost znanja", Gordana & Zorislav Šojat

Nadahnuti uspjehom mladih robotičara, Gordana i Zorislav Šojat, svjetlostni umjetnici iz Zagreba, predstavljaju multimedijsku instalaciju "Svjetlost znanja", želeći inspirativnom svjetlošću potaknuti još veći interes i duh istraživanja i inventivnosti, kako u mladih, tako i u svih dobnih skupina.

18,00 – 1,00 prezentacija "Kelti i Rimljani na digitalnim fotografijama", Srednja škola Jelkovec

Učenici novinarske grupe iz Srednje škole Jelkovec u listopadu 2018. godine posjetili su arheološki lokalitet Kuzelin za vrijeme održavanja Dana otvorenih vrata. Uz pomoć digitalnog fotoaparata i drona snimili su dojmljive fotografije i video te izradili prezentaciju o svom poučnom izletu.

20,30 – 23,00 radionica digitalnog komponiranja "Skladbom kroz vrijeme", Haris Hadžagić

Ako vam je putovanje kroz vrijeme oduvijek bila želja, a glazba vam je najvažnija stvar u životu, nemojte propustiti našu Noć muzeja. Sviđa li vam se više prapovijest, moćno rimsko doba ili misteriozni srednji vijek? Upoznajte glazbu prošlosti, skladanu u sadašnjosti. Pokušajte i vi stvoriti melodiju koja će oživiti muzejske predmete i zaigrati u našim srcima!

18,00 – 1,00 QR crtice izložbe "Kaptolska kurija u Sesvetama"

Izložbu, koja je otvorena potkraj rujna, Muzej Prigorja nadopunio je novim sadržajima. Ne zaboravite na obilazak Noći muzeja ponijeti mobitel – uz njegovu pomoć saznat ćete što je jedan rimski car učinio za promet na području današnjih Sesveta, kakvu je dragocjenost Zagrebački kaptol čuvao iza sedam brava, kada je prva „zadimljena kočija bez konja“ prošla kroz Sesvete i mnoge druge zanimljivosti.