Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrEtnografska zbirka

Predmeti za etnografsku zbirku Muzeja Prigorja prikupljaju se od njegovog osnutka 1977.god. U njoj se čuvaju i predmeti kulturno historijskog profila i do godine 2014. etnografska je zbirka narasla na 2500 predmeta. Predmeti su većinom otkupljeni, no brojne su i dragocjene predmete poklonili građani iz Sesveta i okolice. Godine 2011. zbirka je upisna u Registar kulturnih dobara Ministarstva kulture RH.

Većina prikupljenih predmeta pripadala je životu i radu ruralnog stanovništva predindustrijskog i ranog industrijskog razdoblja Sesvetskog prigorja. Najstariji su i najrjeđi predmeti s početka 20. stoljeća, a glavnina je izrađena u međuratnom razdoblju. Zastupljen je inventar kako siromašnog tako i srednjeg i bogatog seljačkog domaćinstva. Siromašni su se u najvećoj mjeri oslanjali na samouke vještine, što je naročito dolazilo do izražaja u izradi predmeta od drveta (pokućstva, različitih vrsta posuda i pribora). Domaćinstva veće kupovne moći koristila su obrtničke proizvode često visoke kvalitete i profinjene izrade.

Poslovi vezani uz izradu tekstilnih predmeta bili su ženska domena. Danas si jedva možemo predočiti koliko su bili dugotrajni, fizički teški i koliko su zahtijevali znanja. Nasuprot grubim, potrošnim komadima, reprezentativna odjeća i posoblje bili su ženski ponos, ogledalo kreativnosti i nadmetanja s ostalim ženama. Dakako da su bogatija domaćinstva mogla izdvojiti više novca za dodatke industrijske proizvodnje (čipku, vrpce, obojenu svilu i vunu za ukrašavanje, finu pređu za tkanje).

Manji po brojnosti inventar je građanskog i polu građanskog sloja: obrtnika, trgovaca i gostioničara te državnih službenika i župnika (stilsko pokućstvo, porculansko posuđe, stolnjaci od damasta).

Muzej Prigorja u etnografskoj zbirci, no još više u foto dokumentaciji čuva i velik broj fotografija. Fotografiranje je u pravilu bilo rezervirano za iznimne životne trenutke stanovništva Sesveta i sela Sesvetskog prigorja (svadbe, sprovode, sakrament Sv. Potvrde, hodočašće u Mariju Bistricu). Rijetko i iznimno na fotografijama nalazimo ono „obično“ što nije trebalo ostati trajnom uspomenom (oranje, žetva, berba grožđa, potkivanje konja).

mr. sc. Jagoda Vondraček Mesar

Izdanja

 • Kaj je diekla oblekla

  Kaj je diekla oblekla

  Izdanje izložbe o tradicijskom odijevanju Sesvetskog prigorja "Kaj je diekla oblekla".

  Pogledaj »


 • Idem v guosti

  Idem v guosti

  Prikaz svadbovanja u Sesvetskom prigorju u prvoj polovini 20. stoljeća.

  Pogledaj »


 • Svadbeni običaji Sesvetskog prigorja

  Svadbeni običaji Sesvetskog prigorja

  Opis svadbenih običaja Sesvetskog prigorja.

  Pogledaj »


 • Oglavlje udate žene u Sesvetskom prigorju

  Oglavlje udate žene u Sesvetskom prigorju

  Katalog izložbe posvećen oglavlju (paculica i peća) - dijelu tradicijskog ženskog odijevanja

  Pogledaj »

Galerija