Marcela Munger - životopis

Marcela Munger rođena je u Zagrebu. Nakon osmogodišnjeg školovanja upisuje slikarski odjel Škole primijenjene umjetnosti u Zagrebu. 1968. godine, upisuje Pedagošku akademiju u Zagrebu, koju nakon prve godine studija napušta i 1969. upisuje studij slikarstva na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je 1972. diplomirala u klasi profesora Nikole Reisera.

Nakon akademije nastavlja sa svojim istraživanjima kolažiranih površina, senzibilnih i ležernih kompozicijskih struktura, koje dostižu savršenstvo optičkog – likovnog i materijalnog prožimanja u nadahnutom spletu unutarnjih emocionalnih poriva i tragova vanjskog svijeta.

Na mnogobrojnim studijskim putovanjima i kao sudionica međunarodnih likovnih kolonija, u Europi i svijetu, Marcela Munger dorađuje svoj imaginarni lirski krajolik, transformira ga i obogaćuje novim asocijativnim metamorfozama. Posebno je uspješno njezino predstavljanje u Fukuiju (Japan) 1988. na The 8th Paper Works Grand Prix, gdje je dobila otkupnu nagradu za rad na papiru, te 1996. godine, kada je dobila nagradu Kabineta grafike HAZU na 1. hrvatskom trijenalu crteža u Zagrebu.

Plejada likovnih kritičara i likovnih teoretičara prepoznala je njezinu likovnu semantiku kao izuzetan doprinos u promišljanju suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, označivši njezin rad u domeni eksperimentalnog u kontekstu suvremene lirske apstrakcije hrvatskog slikarstva. Povjesničar umjetnosti Zdenko Rus, u knjizi "Apstraktna umjetnost u Hrvatskoj", 1985. godine navodi Marcelu Munger kao slijednika i nastavljača "prakse apstraktne lirike i enformelizma osebujne fizionomije"..

Kroz njezin bogati likovni opus, u procesu stvaranja i otkrivanja novih izražajnih mogućnosti, stvarao se iskustveni fundus, koji je, uz sklonost pedagoškom radu, odigrao važnu ulogu u prenošenju likovnog znanja i iskustva u njezinu vrlo zapaženom pedagoškom i stručnom radu. Do 1985. predaje likovni odgoj u osnovnoj školi,a od 1985. do 1990. vodi metodičke vježbe iz likovne kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na Odjelu pedagoških znanosti. Danas radi kao profesorica iz predmeta crtanja i slikanja u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn te kao docentica na Arhitektonskom fakultetu studija dizajna u Zagrebu. Kao članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika već punih trideset godina sudjeluje u likovnom životu grada Zagreba i Republike Hrvatske. Do sada je priredila 23 vrlo zapažene samostalne izložbe i više od 90 revijalnih, skupnih, koncepcijskih i problemskih izložbi u zemlji i svijetu. Na izložbi u Galeriji FER, Višnja Slavica Gabout piše: "Put ili kružni tok, od realnog kolaža, preko ink-jet isprinta, do novoga, virtualnog kolaža, u stvaralaštvu Marcele Munger bilježi se kao inspirativna akcija ruke i medija, ali i kao umjetnički kontrolirana komunikacija čovjeka i stroja."