Noć muzeja: Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo

Pod naslovom 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo', kroz brojna programska događanja najavljena za Noć muzeja 2017., istaknut će se važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja materijalne i nematerijalne glazbene baštine koju muzeji i druge baštinske ustanove čuvaju u svojim zbirkama, kao i značaj glazbe i njenih stvaratelja u povijesti i u suvremenom društvu.

U Noći muzeja 2017. u petak, 27. siječnja, predstavit će se fundusi zbirki i tematskih izložbi posvećenih glazbi i glazbenicima – skladateljima, dirigentima, pedagozima, izvođačima i drugim stvarateljima, kao i ukazivanje na utjecaje pojedinih glazbenika na društvena događanja u povijesti i u suvremenosti.

Tijekom proteklih godina glazba je bila dio programa Noći muzeja, od etno-napjeva, koncerata klasične glazbe do širokog spektra suvremenih glazbenih izričaja, i uvijek se potvrđivala povezanost glazbe i muzeja. Usprkos bogatoj glazbenoj baštini i određenim poticajima, u Hrvatskoj još nije zaživio muzej glazbe. Tema Noći muzeja 2017. 'Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo' svojevrstan je prilog takvim hvale vrijednim nastojanjima.

Od 'Čipkica' u Etnografskom muzeju do 'Le Zbora' u MSU

Uz stalne postave posjetitelji će moći sudjelovati u nizu događanja vezanih uz glazbu, koja će odzvanjati u gotovo svim ustanovama koje sudjeluju u manifestaciji. Organizirat će se koncerti, slušaonice, glazbene radionice, a mnoge od lokalnih ustanova podsjetit će na velike glazbenike koji su potekli iz njihova kraja.

Muzej Mimara će temi posvetiti dvije prigodne izložbe "Simfonija slika i nota" i "Orguljska baština Hrvatske, orgulje umjetničke radionice Heferer", Moderna galerija će poseban naglasak staviti na glazbene motive iz stalnog postava.

Etnografski muzej će uz izložbu "Izgubljeno i nađeno: indonezijsko kazalište svitaka" pripremiti ples s otoka Jave i koncert javanske glazbe te ugostiti vokalnu etno grupu "Čipkice", dok će MSU posebnu pozornost posvetiti glazbenom programu u kojem će nastupiti, među ostalim, Le Zbor i zbor umirovljenika Druga mladost.

U Muzeju grada Šibenika organizirat će se izlet na Krapanj, slušaonice i predavanja, ali i obilazak ulice Miminac u kojoj su živjeli mnogi šibenski glazbenici, od Arsena Dedića i Miše Kovača do Vice Vukova, ispred čijih će se kuća otpjevati ponešto s njihovih repertoara.

U Noći muzeja tradicionalno sudjeluju obrazovne institucije - dok će studenti Muzičke akademije svojim nastupima obogatiti niz programa, FER-ovci će organizirati slušaonicu glazbe iz starih računalnih igrica, a Akademija likovnih umjetnosti predavanje "Zvuk i slika".

Dok će u Zvjezdanom selu Mosor pjevati klape, u riječkom Astronomskom centru govorit će se o fizici u rock glazbi i održati radionica o zvukovima planeta, a u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju bavit će se zvukovima kukaca.

U Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko moći će se poslušati bakelitne ploče na gramofonu iz 1910., a u Muzeju krapinskih neandertalaca virtuoz na usnoj harmonici Tomislav Goluban svirat će na replici pretpovijesne koštane frulice stare 45 tisuća godina, najstarijem glazbenom instrumentu u povijesti.

Gradski muzej Požega donosi, među ostalim, flash mob "Moje pjesme, moji snovi", a Muzej Prigorja izložbu koja će otkriti kakva je veza industrije Sljeme i hrvatskog rocka sedamdesetih i osamdesetih godina.

Organizirat će se i noćni obilasci dvoraca Trakošćan i Veliki Tabor, a zanimljivo bi moglo biti i u zagrebačkom Oktogonu, gdje će se uz pomoć Smart Guide vodiča predstaviti muzeji iz Hrvatske kao turističke destinacije.

Kako niske temperature ne bi bile prepreka za obilazak muzeja za tu će se noć pripremiti uobičajena ponuda za zagrijavanje, zimske slastice, čajevi, kuhano vino. Pojedini detaljni programi nalaze se na internetskim stranicama Noći muzeja.

Autor: Hina/T.V., 25. siječnja 2017.

Poveznica na članak HRT magazina