Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba "Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej", 12.-30. kolovoza 2021.

Tiflološki muzej izuzetan je muzej, rijedak i u svjetskim razmjerima. Tradicija rada dugačka gotovo sedam desetljeća zavređuje da se s njegovim djelovanjem i postignućima upozna što šira zajednica. Stoga je muzej pripremio izložbu kojom se predstavlja, a koja slijedi sadržajni trag prve pokretne izložbe Tiflološkog muzeja iz davne 1956. godine koja je za cilj imala "... da se u masama stvori pravilan stav prema slijepima, ... da se razbije nevjerica u radne mogućnosti slijepih".

Korijen riječi "tiflološki" grčkoga je podrijetla, a spoj je riječi τυφλός [tiflos = slijep], i λόγος [logos = razum]. U nedoslovnu tumačenju tih dviju riječi uobičajeno se navodi kako je Tiflološki muzej mjesto na kojemu je moguće u interaktivnom procesu saznati više o životu i radu slijepih osoba. Od osnutka muzeja stalni su postavi vezani uz osobe oštećena vida. Knjižnica Tiflološkog muzeja pripada kategoriji specijalnih knjižnica te prikuplja, čuva i obrađuje knjižničnu građu na crnom tisku koja se uglavnom odnosi na područje oštećenja vida. Svojim korisnicima, nudi na jednom mjestu iscrpne, stručne i znanstvene informacije s područja svog djelovanja. Knjižnica posjeduje preko 7 000 jedinica knjižne građe.

Izložba autorice mr. sc. Željke Sušić, muzejske pedagoginje savjetnice, naglašava ulogu i značenje ovog nesvakidašnjeg muzeja čija se specifičnost ogleda u sadržaju kojim se bavi, sakupljenim zbirkama, izložbenoj aktivnosti te pedagoškoj djelatnosti, nudeći posjetiteljima i čitavoj zajednici mogućnost da se upozna s postignućima slijepih osoba, promovirajući toleranciju i razumijevanje prema pravima i osobnostima drugih i drugačijih.

Na osamnaest panoa prikazana je djelatnost muzeja osnovanog 1953. Izložba je poučna, interaktivna i zabavna. Koristeći naročitu tablicu i šilo možete naučiti kako se piše Brailleovim pismom i sami pokušati svoje ime napisati tim reljefnim pismom. Oni hrabriji rukom i dodirom mogu istražiti što se nalazi u kutiji, skriveno od pogleda i na trenutak dočarati osjećaj odsutnosti vida.Virtualna šetnja izložbom "Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej" u Muzeju Prigorja

Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej

Pozivnica

Panoi izložbe "Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej"