Tel/Fax: 01/2001-601 | Mail: muzej-prigorja@zg.htnet.hrIzložba umjetničke instalacije nastale na Radionici likovne terapije - Susret jednakosti IV: Božji grob očima „malenih“

Poziv na otvorenje izložbe

Muzej Prigorja u utorak 26. rujna u 12 sati predstavlja ovogodišnje rezultate projekta Susret jednakosti - radionice likovne terapije, koje već četvrtu godinu provodi Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara iz Vugrovca.

Zajednički umjetnički rad sudionika ovogodišnje radionice – Božji grob iz zagrebačke katedrale možete pogledati na prvom katu Muzeja Prigorja do 6. listopada 2017.

Uspješna višegodišnja suradnja s Centrom za rehabilitaciju Zagreb ponukala nas je da se i ove godine bez puno razmišljanja odlučimo za njihove korisnike koji su zajedno s likovnim umjetnicima, članovima HULULK-a i, po prvi puta, djecom Kuće sv. Franje Vugrovec, napravili suvremenu varijantu Petretićevog Božjeg groba – remek djela barokne umjetnosti koji se čuva u Riznici zagrebačke katedrale. Bili su to od strane CRZ-a: Marijana Ljubas, Natalija Žmegač, Igor Kosi, Neven Jelenić i Branko Klonpaj. Djeca caritasovog doma, naši „maleni“: Nikola, Đuro, Silvijo, Leon, Marko, Oliver, Melisa, Stela, Fabijan, Tea, Donimik, Patrik i drugi, vođeni umjetnicima, članovima HULULK-a: Anom Jakić, Anom Divković, Andrejom Hojnik Fišić, Vesnom Ivanović, Ivicom Fišterom, Dankom Friščićem i slikarom i likovnim terapeutom Krunislavom Stojanovskim.

U tri dana pod njihovim rukama nastajao je uradak kakvom bi pozavidio svaki muzej pa i sama Riznica.

Sanda Stanaćev Bajzek, predsjednica HULULK-a

PozivnicaIzložba akademske slikarice Marcele Munger "Kružni tok"

Poziv na otvorenje izložbe Marcele Munger "Kružni tok" u četvrtak, 14. rujna 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

U Muzeju Prigorja otvara se izložba akad. slikarice Marcele Munger „Kružni tok“ u četvrtak 14. rujna 2017. u 19.00 h. Izložbu će otvoriti Branka Hlevnjak.

Sasvim apstraktna ili metaforična i bogata simbolima svaka slika Marcele Munger estetska je činjenica u varijantama na temu prozračnih kolaža. Oni su dokaz da papir nije samo podloga bojama i slici, nosač likovnim izrazima različitih metijera, već je sredstvo i podloga istodobno. Odnos različito strukturiranih papira može imati i asocijativnu snagu nekog moguće ženskog pisma, ostvariti se u očima promatrača kao metafora tajanstvenih velova, erotskih baldahina, vjetrom rastvorenih zavjesa, mekih i podatnih tkanina vilinske garderobe, nježnog postojanja bjeline, dodira nečeg fluidnog, što je umjetnica na svoj način povela do slike i uvela u sliku. (iz predgovora Branke Hlevnjak)

Izložba je otvorena za javnost do 27. rujna 2017. Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Hommage Ivi Maroeviću - Stručni skup posvećen temi "Muzejska čuvaonica"

Obavijest o stručnom skupu na temu muzejskih čuvaonica 29. i 30. rujna 2017.

Ove godine navršilo se deset godina od smrti istaknutog hrvatskog muzeologa i povjesničara umjetnosti prof.dr. Ive Maroevića (1937.-2007.). Bio je utemeljitelj Katedre za muzeologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, oblikovatelj Studija muzeologije kakvog i danas poznajemo, ali i kolegija koji se tiču zaštite spomenika na Odsjeku za povijest umjetnosti istog fakulteta, poznavatelj i kritičar hrvatske arhitekture i kritičar našeg izložbenog života itd. Željeli smo krajnje aktivno prisjetiti se profesora i stoga smo odabrali njemu iznimno blisku i dragu temu muzejske čuvaonice i po njoj organizirali mali stručni skup.

Prvi dan skupa – 29.9. (petak) – pripada izlaganjima s kojima započinjemo u 10 sati u Muzejskom dokumentacijskom centru. Drugi dan – 30.9. (subota) – zamišljen je kao posjet novoj čuvaoničkoj zgradi Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu te Etno – selu Kumrovec.

Što se dana s izlaganjima tiče, posebno ističemo gostujuća predavanja koja će održati ravnatelj Freiburških muzeja dr.sc. Tilmann von Stockhausen koji je sa svojim timom uspio prošle godine realizirati Središnju čuvaonicu umjetnina u Freiburgu te dr.sc. Mirjana Koren, ravnateljica mariborskog Pokrajinskog muzeja koji je ostvario zanimljiv projekt studijskog izlaganja namještaja. Potom će uslijediti desetak izlaganja koja će obuhvatiti problem nazivlja vezanog uz čuvaonicu, kao i iznijeti niz domaćih primjera, iskustava ili promišljanja vezanih uz zadanu temu. Na kraju će se dati kritičko sagledavanje projekta depoa Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu koje će poslužiti i kao uvod u studijsko putovanje u subotu 30.09.

Realizaciju programa financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.


Izložba fotografija Vinka Šebreka "More mora"

Poziv na otvorenje izložbe fotografija Vinka Šebreka "More mora" u četvrtak, 20. 7. 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

U ljetnim vrućinama u Sesvete dolazi vodeno osvježenje sa zapadnog ruba Europe, izložba „More mora“ fotografa Vinka Šebreka kojom nam predstavlja ljepote sjeverozapadne Škotske i predivnih otoka Vanjskih Hebrida (Outer Hebrides) – Lewis i Harris.

Za svoj stvaralački fotografski rad, poticajno i organizatorsko djelovanje u udrugama tehničke kulture Vinko Šebrek nagrađivan je visokim državnim odličjima i priznanjima, većim brojem nagrada i pohvala mnogih državnih i gradskih strukovnih asocijacija i udruga od kojih ističemo odlikovanja Predsjednika Republike Hrvatske – Red hrvatskog trolista (1996) i Red hrvatskog pletera (1998).

Izložba "More mora" je po svom karakteru, sadržaju i fotografskom pristupu nastavak i nadogradnja autorovih ranijih izložbi fotografija o moru: "Alegorija oceana" - u Čakovcu u Galeriji Scheier i "Pogled preko oceana" - u Brežicama u Sloveniji održanih tijekom 2014., te izložbe "Ocean more" - u Fotogaleriji Narodnog sveučilišta u zagrebačkoj Dubravi održane krajem 2015 godine.

Vinko Šebrek ovog puta predstavlja fotografije s snimljene 2014. godine tijekom putovanja po sjeverozapadnoj Škotskoj (Central Lowlands, Caledonian Canal, Scottish Highlands) i otocima Vanjskih Hebrida (Outer Hebrides) - Lewis i Haris, poznatim po njihovoj iskonskoj ljepoti, divljoj, neokrnjenoj i neizrecivo lijepoj prirodi. Put ga je vodio od Glasgowa uz predivno jezero Loch Lomond, gradića Fort William i dvorca Eilean Donan do Ullapoola, primorskog gradića i luke na zapadnoj obali škotskog kopna, pa preko morskog prolaza Minch u luku Stornaway na otoku Lewis u Zapadnim Hebridima. Motive za fotografije pronalazio je u ljepotama prirode, poznatim turističkim mjestima i kulturno-povijesnim spomenicima a izložbu je zamislio kao spoj dokumentarnog (narativnog) i umjetničkog (estetskog) izričaja.

"Nastojao sam da moje fotografije budu na neki način sretan i zanimljiv spoj svih mojih (more) osjećaja, imaginacije, znanja i vještine ali i stvarnih, odnosno realističkih motiva i prizora."

Iz predgovora kataloga autora Svebora Vidmara:

"Šebrek, poput vrsnog umjetnika polako se udaljuje od same pojavnosti prirode i zatim precizno utiskuje vlastitu estetiku povezanu s lirskim doživljajem motiva, ne bježeći pritom od eksperimenta i digitalne manipulacije zabilježene slike postižući nadrealističnu, mističnu i metaforičnu atmosferu, naginjući ponekad k apstraktnom izričaju."

Izložbu otvaraju u Muzeju Prigorja u Sesvetama 20. srpnja 2017. u 19 sati Svebor Vidmar, voditelj Galerije Vladimir Filakovac i Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja, a može se razgledati do kraja kolovoza 2017.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport.

PlakatIzložba – Mateja Krnjak "Osjećaji"

Poziv na otvorenje izložbe pod nazivom "Osjećaji" akademske kiparice Mateje Krnjak u srijedu, 21. 6. 2017. u 19 sati u galeriji Muzeja Prigorja.

Autorica se bavi temom osjećaja koje pokušava objasniti i prikazati uz pomoć instalacija konstruiranih od prirodnih materijala - drveta i granja.

"Život bez osjećaja ne postoji. Svatko ih proživljava i doživljava na vlastiti način, sveprisutni su i neobuzdani, neopipljivi i nemjerljivi. Jačeg ili slabijeg intenziteta uvjetuju ponašanje prema vlastitom ja i prema drugima. Spoznaja o njihovoj sveprisutnosti, nemogućnosti zanemarivanja i teškog definiranja me nagnala na izvedbu djela s osnovnom tezom "što su osjećaji?". Pokušavajući formirati odgovor na postavljeno pitanje, isto zadajem i prolaznicima. Potaknuvši prolaznikova osjetila vida, mirisa, sluha i dodira javljaju se sjećanja i osjećaji koje potom zapisuju. Promišljajući i sažimajući zapise smatram, "osjećaj je vidljiva ili nevidljiva reakcija potaknuta događajem, sjećanjem ili mislima. Osjećaj je ono što nam pokazuje da živimo. Osjećaj je znak postojanja i bivanja. Osjećaj je prikaz ispletenog granja potaknut sjećanjima na mjesto gdje su misli slobodne, miris prirode intenzivan, mir, radost i neobuzdanost, a ponekad i gorki okus strepnje i sjete na najvišoj razini spoznaje. Osjećaj je sveobuhvatan i apsolutan."

PozivnicaIzložba "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu"

Poziv na otvorenje izložbe "Misno ruho župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu", u četvrtak, 4. svibnja 2017. u 19 sati

Pitate se što je to misno ruho i kako se mijenjalo kroz povijest? Zašto se njegove boje mijenjaju tijekom godine i koja je njihova simbolika? Koja je razlika između liturgijske i kalendarske godine?

Da doznate odgovore na ta i druga slična pitanja pozivamo Vas da dođete u Muzej Prigorja na izložbu "Misno ruho iz župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu".

Kroz izložbu predstavlja se bogata slojevitost simbolike i važnosti misnog ruha. Porijeklo i značenje, osnovni elementi i načini upotrebe misnog ruha. Ukazat će se i na potrebu njegove zaštite, kako bi se sačuvalo za buduće generacije.

Izložba je rezultat provedene terenske obrade inventara župne crkve sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu prilikom koje je obrađeno i misno ruho te drugi predmeti crkvenog tekstila a koji će biti izloženi na ovoj izložbi.

Kao zanimljivost izloženi su i primjerci najstarijeg sačuvanog misnog ruha vugrovečkog kraja, a koje se čuva u Dijecezanskom muzeju Zagrebačke nadbiskupije.Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 4. svibnja do rujna 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

Pozivnica


Fotografije s otvorenja izložbePostav izložbeIz medija

Zagrebačka nadbiskupija

Izložba "Spoznaja"

Poziv na otvorenje izložbe Marije Galić "Spoznaja" u četvrtak, 20. travnja 2017. u 19 sati

U danima nakon najvećeg kršćanskog blagdana, izložba intimističkog i intrigantnog naslova koja će biti postavljena u Muzeju Prigorja prilika je za propitivanje temeljnih ljudskih iskustava.

"Formom apstraktnog izričaja Marija Galić dodirnula je egzistencijalno u čovjeku, proniknuvši i preko sadržaja kršćanske ikonografije do dubine ljudskih osjećaja ispunjenih tjeskobom, nadom, radošću." (Stanko Špoljarić)

Djelima koja se kreću od poetičnog do dramatskog izričaja, akademska slikarica osvaja snagom emocija i uvlači promatrača u svijet duhovnog sadržaja koji je njezina trajna preokupacija.

"Kroz osobno poetično likovno putovanje, spajam osjetno i duhovno iskustvo preko likovnih elemenata. Koristeći se platnom i bojom komuniciram s promatračem i želim ga potaknuti na promišljanje i propitivanja , stoga držim da moja djela, slike, nisu završene s mojim nanosom zadnjeg sloja boje na platno." (Marija Galić)

Autoričin rad na otvorenju publici će predstaviti Stanko Špoljarić, povjesničar umjetnosti i kustos Muzeja Prigorja Tomislav Dilber, a očekuje se da će izložbu otvoriti ministar branitelja g. Tomo Medved.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 20. travnja do 2. svibnja 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.

PozivnicaIzložba "Uhljebi"

Poziv na otvorenje izložbe Leonarda Dokše "Uhljebi" u petak, 24. ožujka 2017. u 19 sati

Ovom izložbom Leonardo Dokša uprizoruje jednu "vruću, vruću" temu, naime onu o uhljebima, o kojima se u zadnje vrijeme naveliko govori, i koji su već neko vrijeme središnja tema svih medija informiranja. O njima vrve svakodnevno sve novine, radio, a počela je i televizija, čak i u udarnim informacijskim emisijama poput Vijesti i Dnevnika. Dakle, nema aktualnije političke i sociološke teme danas u Hrvatskoj od famoznih uhljeba. Dokša izvodi i izlaže seriju u terakoti oblikovanih pedesetak skulptura figura/figurica, nevelikih, dapače malih, komornih dimenzija od 10 do 30 cm dužine, i svaku smješta u svoju štrucu kruha, iliti hljeba. I eto ti U-HLJEBA.

Figurine su modelirane ekspresionistički, skicozno, više je naglašen njihov položaj tijela ili polutijela koji se stišće u hljebu, izvija, roni, ponire, izvlači, tako da svaka ima svoj posebno oblikovani karakter, koji govorom tijela govori o putu od ugode do neugode, od raspoloženja do neraspoloženja, od ponosa do javnog poniženja i sramote. Sve to ti uhljebići, bijedni karikaturalni mali pokvareni ljudi, svojim kretnjama i izrazima tijela, iskazuju.

Dokšino je kiparstvo konceptualno, on se više predstavlja kao vic maher, duhovit kiparski ilustrator u ulozi dobroga političkog komentatora posredstvom zadanih mu umjetničkih medija i mogućnosti koje umije maksimalno iskoristiti da predstavi svoje mišljenje, svoj svjetonazor i svoju sliku i svijeta i domaće nam sredine u kojoj živimo tako kako živimo, okruženi morem okužene ljudske žgadije.

Realizaciju izložbe financijskom je potporom omogućio Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Izložba je otvorena za javnost od 24. ožujka do 11. travnja 2017. godine i može se posjetiti svakim radnim danom od 10 – 19 sati.


Noć muzeja 2017.

Muzej Prigorja će se 27. siječnja 2017. pridružiti sudjelovanju u dvanaestoj Noći muzeja od 18 do 1 sat iza ponoći. Ovogodišnju Noć muzeja obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo. Tim povodom otvorit će se izložba "I Sljeme i rock 'n' roll".

Program aktivnosti za Noć muzeja 2017.:

19:00 Otvorenje izložbe "Klik na Prigorje" – Pogledajte radove s Facebook foto natječaja "Klik na Prigorje" na kojem su sudjelovali učenici i učenice s područja Gradske četvrti Sesvete: OŠ Vugrovec – Kašina, OŠ Sesvete, Gimnazija Sesvete, OŠ Sesvetska Sela i Srednja škola Jelkovec. Tema natječaja bila je kulturni krajolik Sesvetskog Prigorja (drvoredi, vinogradi, voćnjaci, parkovi, šetališta, spomenici kulture). Autori fotografija koje su dobile najviše "lajkova", kao i one koju je odabrao stručni žiri ovom prigodom dobiti će zaslužene nagrade.

19.30, 21.00, 22.00, 23.00 Noćni kviz - Sudjelujte u vedrom i opuštenom Noćnom kvizu Muzeja Prigorja! Tema: Novi val, rock scena i Sesvete. Okusite večer punu zanimljivosti, pokažite svoje znanje i izvrsno se zabavite. Upad je besplatan! Okupite ekipu od 2 do 4 člana. Smislite ime ekipe, dođite i prijavite se. Maksimalan broj ekipa po terminu je 8. Voditelj čita pitanja, vi odgovarate na obrascu kojeg ste dobili prilikom prijave. Nakon pauze čitaju se odgovori, poredak i proglašava pobjednik. Pobjednik osvaja nagradu. :)

20:30 Otvorenje izložbe "I Sljeme i rock 'n' roll" - Kako su povezane mesna industrija "Sljeme" i hrvatski rock 'n' roll 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća? Dođite u Muzej Prigorja i doznajte! Pogledajte fotografije glazbenika Novog vala i Kluba omladine Sesvete iz vremena kada su Sesvete jedna od najjačih klupskih destinacija istočnog dijela Zagreba.

21:00 - 24:00 Glazbeni program: DJ Željko Vodušek – Voda, sesvetski rock glazbenici uživo! Uživajte u rock 'n' rollu na sesvetski način te upoznajte glazbenike iz Sesveta! Za vas nastupaju: Boris Runtić Grunf, Zlatko Marić, Nikola Bjelkanović - NIX, Krešimir Oreški – Krasta, Željko Capar – Campi, Krešo Prusec – Puba i Dragan Stojković – Stoja, Vlado Skelin – Čkeo, Goran Nikšić – Nidžo, Marijan Kapec – Jimmy, Damir Gönz, Dražen Buntić – Bunta.

18:00 - 01:00 Izložba: "Sesvetski likovni umjetnici i gosti – Jubilarna 30-ta". Tradicionalna izložba sesvetskih umjetnika i gostiju trideseti se puta održava u Muzeju Prigorja. Na ovoj jubilarnoj izložbi predstavljamo čak pedeset autora različitih generacija i umjetničkih izražaja. Zavirite u svijet boja, linija i oblika na tavanu Muzeja.

Poslušajte snimke s prigodnog CD-a "I Sljeme i rock 'n' roll"


Izložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti 2016 - Jubilarna 30-a"

U Muzeju Prigorja, u četvrtak 22. prosinca 2016. u 19,00 sati održat će se otvorenje tradicionalne skupne izložbe Sesvetski likovni umjetnici i gosti. Izložbom se obilježava jubilarna trideseta godišnjica osnutka neformalne grupe, a publici će biti predstavljeno čak pedeset umjetnika. Zahvaljujući slobodnom izboru djela, autori pred publiku iznose zavidno bogatstvo suvremenog likovnog života predstavljeno uvijek zanimljivom raznolikošću motiva, tehnika i izražaja. Svesrdni angažman likovnih umjetnika bogat je doprinos likovnim zbivanjima u sesvetskoj sredini, a nadamo se i poticaj javnosti za sudjelovanjem u njima.

O počecima djelovanja grupe.

Sesvetski likovni umjetnici i gosti ove godine obilježavaju jubilej - 30 godina od osnutka davne 1986. godine. U početku su jezgru grupe činili likovni umjetnici: Robert Baća, Branko Kelčec, Vinko Fišter, Zlatko Potočki, Miroslav Usenik, Jure Kokeza, Ivica Fišter, Mirna Krešić, Vladimir Polić, Neda Grdinić, Miroslav Usenik, Antun Krešić, Branko Manojlović, Milivoj Šegan, Tamara Brmbota, Zlatko Nežić, Zoran Galić, Ante Brčić i drugi. Grupa je s vremenom doživljavala svoju transformaciju a i katarzu. Došlo je do omasovljenja članova, brojniji su bili i povremeni sudionici grupe, a sraz generacija i sudbonosne mijene utjecali su na strukturalnu promjenu grupe. U početku je aktivnost članova i grupe bila vrlo dinamična; vladao je veliki interes i želja kako umjetnika tako i javnosti za likovnim kulturnim zbivanjima. Današnja koheziona spona ne izražava u potpunosti tu snagu kao u početku djelovanja grupe, no brojnost članova i gostiju uvećala je kvalitetu i originalnost te prouzročila raznovrsniji izbor autora i djela.

Izložbu, čiju je realizaciju financijskom potporom omogućio Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, otvara Tomislav Dilber, kustos Muzeja Prigorja. Izložba je otvorena do 20. siječnja 2017. godine.

Iskreno se nadamo da ćete nam se po mogućnosti pridružiti i provesti ugodno predvečerje u Muzeju Prigorja.

Pozivnica