Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba Pučka pobožnost u Sesvetskom prigorju

Poziv na etnografsku izložbu Pučka pobožnost u Sesvetskom prigorju od 21. prosinca 2021. do 31. ožujka 2022.

Muzej Prigorja u svojih je više od četrdeset godina istraživanja prošlosti i tradicije Sesvetskog prigorja osvijetlio mnoge događaje i običaje. Ovom izložbom predstavlja se duhovni, odnosno vjerski život Prigoraca od početka 20. stoljeća do danas. Vjerske obrede, npr. misu, primanje sakramenata, pobožnost križnog puta itd. određuje i oblikuje crkveni autoritet, što im daje narav "službenosti". Vjernici na njih ne mogu utjecati, već mogu u njima sudjelovati rjeđe ili češće, ovisno o svojoj gorljivosti, a vjernik, pak, napuštajući crkvu ili čudotvorno mjesto, ne želi ostaviti za sobom osjećaj povezanosti s Bogom ili svecem, nego ga želi prenijeti u svoj dom i u svoju okolinu. Kako će to učiniti, odlučuje sam i u krugu svojih bližnjih, a svaki njegov pobožni čin imat će osobni pečat različit od pojedinca do pojedinca. Vjera kao pokretač, postupak da se ona izrazi te materijalno ili nematerijalno svjedočanstvo kao posljedica obuhvaćeni su zajedničkim pojmom pučka pobožnost.

Ovom izložbom Muzej Prigorja predstavlja javnosti svoju zbirku od 362 predmeta pučke pobožnosti, koji su pripadali prevladavajućemu autohtonomu rimokatoličkom stanovništvu Sesvetskog prigorja prve polovice 20. stoljeća. Kupljeni su u većim hodočasničkim središtima, kao što je bila Marija Bistrica, ili na spomendane titulara prigorskih župnih crkava i kapela.

Autorice izložbe: Dubravka Habuš Skendžić i Jagoda Vondraček Mesar.

Izložba se može razgledati do 31. ožujka 2022. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Izložba ŠTO SVIJETU SADA TREBA?

ŠTO SVIJETU SADA TREBA? Godišnja izložba radova Likovnih poduka Ostvarenje u 2021. godini od 11. - 30. prosinca u Galeriji Kurija

Planirajući godišnju izložbu radova, Sanela Đurinec Raič, voditeljica Likovnih poduka Ostvarenje, pažnju i misao svojih polaznika usmjerila je ka prirodi kao izvoru mira. Svjesna u potpunosti odgovornosti ljudskoga roda za njezino stanje, odlučno je ustvrdila da „naši mali izbori mogu promijeniti puno toga“. Problematizirajući pitanje klimatskih promjena, među svojim je polaznicima potaknula pitanja o njihovim odnosima s prirodom i potrebi činjenja pozitivnih promjena. Likovno traganje za odgovorima u edukativnom je procesu prilagodila različitim dobnim skupinama, potpomažući ga razgovorima, a u radu s najmlađima i metodičkim slikovnicama. Izloženi radovi posve jasno svjedoče o generacijskim razlikama i vizualiziraju svijet koji se kreće od iskrene dječje zanesenosti životinjama do zrelog poetičnog doživljaja neodvojivosti prirode i čovjeka. No svima im je zajednički topao, ljubavni odnos prema prirodi, na kojeg je polaznike svojih likovnih poduka, njegujući i razvijajući njihove kreativne potencijale, podsjetila Sanela.

Odgovarajući na svoj način na pitanje „Što svijetu sada treba?“, polaznici Likovnih poduka Ostvarenje i njihova voditeljica ponudili su nam odgovor – priroda. Jer priroda je, baš poput umjetnosti, utjeha našem nemiru usred kaosa. (Morena Želja Želle)

Pogledajte izložbu do 30. prosinca 2021. godine.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu.

Pogledaj »


Izložba radova nastalih na Radionicama likovne terapije VII. SVI SMO MI UMJETNICI

Izložba radova nastalih na Radionicama likovne terapije VII. SVI SMO MI UMJETNICI od 3. do 9. prosinca 2021. u Galeriji Kurija

"Uspješno realizirani projekti kreativnih likovnih radionica s elementima art terapije koju Hrvatska udruga likovnih umjetnika i likovnih kritičara provodi već sedam godina potiče nas da unatoč epidemiološkoj situaciji i u 2021. nastavimo s integracijom osoba s intelektualnim teškoćama, kao i drugim hendikepom u sustav likovnog stvaralaštva", naglašava kustosica projekta Sanda Stanaćev Bajzek te nastavlja: "Pogledajte primjene različitih oblika, odnosno medija i tehnika likovne umjetnosti sa svrhom razvijanja kreativnosti i uključivanja određenih populacija, ali i lokalnog stanovništva u kulturni život zajednice te popularizaciju umjetničkog stvaralaštva ukazujući na njegove neizmjerne potencijale i važnost u psihičkom i fizičkom zdravlju čovjeka".

U ovaj program od samoga početka uključeni su korisnici Centra za rehabilitaciju Zagreb, odrasle osobe sa intelektualnim teškoćama, vugrovečke umirovljenice, stanovnici Sesveta – polaznici likovnih radionica Narodnog sveučilišta Sesvete, a ove godine prvi puta su se pridružile članice Udruge slabovidnih osoba iz Kranja.

Oblik ovakvih edukativnih i terapijskih umjetničkih druženja prilika je za suradnju umjetnika i potrebitih skupina s lokalnom zajednicom, mogućnost da se osobe s intelektualnim poteškoćama i invaliditetom bolje predstave i uključe u zajednicu, a kroz poticanje suradnje s raznim kulturnim institucijama, poput umjetničkih galerija i muzeja te kompatibilnih udruga i organizacija. Stoga i ove godine ovaj likovno terapijski projekt tradicionalno završava izložbom u Muzeju Prigorja u Sesvetama.

Izložba se predaje na pažnju javnosti uz Međunarodni dan invalida 3. prosinca, a može se razgledati do 9. prosinca 2021. godine uz važeću COVID potvrdu ili drugi propisani odgovarajući dokument i pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.

Program podupire Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.

Pogledaj »


Adventske šetnje središtem Sesveta

Pozivamo Vas na "Adventsku šetnju središtem Sesveta" 27. studenog, 4., 11. i 18. prosinca od 17:30 sati

Šetnju nećemo započeti u četvrtak, 25. studenog na Svetu Katu, što je prvi dan adventa, već ćemo ju prebaciti na neradne dane, u subote predvečer: 27. studenog te 4., 11. i 18.prosinca od 17:30 sati.

Šetat ćemo Sesvetama od jednog do drugog povijesnog spomenika, uz vodstvo kustosice etnologinje Jagode Vondraček Mesar. Obećavamo da ćete čuti štošta što o svojim Sesvetama niste znali. Šetnje smo nazvali adventskima, jer ćemo razgovarati i o adventu. Život u Sesvetama i okolici određivala je s jedne strane poljoprivreda, a s druge nekoliko istaknutih industrijskih pogona, pa je stanovništvo bilo i seljačko i radničko, naime građansko, i svatko je od njih na svoj način živio adventske dane u očekivanju Božića.

Sesvećani središtem Sesveta prvenstveno doživljavaju prostor oko crkve Svih Svetih. Stoga je za ovu najavu iskorištena dopisnica iz 1907. godine (MPS-5801): Fotografija prikazuje crkvu Svih svetih i župni dvor zimi, snimljene iz desnog ugla. Na licu dopisnice otisnuto je ime nakladnika, Gustava Weinbergera, židovskog trgovca i poduzetnika, rodom iz Podravine, Općine Novigrad Podravski. Ne zna se točno kada su se Gustav i njegova supruga Hermina doselili, no u matičnim je knjigama zabilježeno da im se 1905. godine u Sesvetama rodilo prvo dijete, kćer Draga. Gustav je vjerojatno odmah započeo trgovački posao i izdao ovu dopisnicu za prodaju u svojoj trgovini.

Pogledaj »


Izložba GeometriARTija

Izložbe keramike GeometriARTija i ByFire 2021. od 8. do 12. studenog 2021. u Galeriji Kurija

Izložba GeometriARTija kao da zaziva povratak sklada – barem na razini vizualnog, kroz simetriju i ravnotežu. Jer ljepota geometrijskih elemenata nešto je što prepoznajemo neovisno o kulturnom krugu ili vremenu u kojemu živimo. Istraživanje geometrije vezuje se još uz antičku Grčku, a Euklidovi Elementi su nakon Biblije najviše prevađano i tiskano djelo u povijesti čovječanstva. Kao jedna od najstarijih grana matematike, bavi se pitanjima oblika, njihovom veličinom, pozicijom i međusobnom udaljenošću u prostoru. Pridružili smo joj pojmove točka, linija, ravan, udaljenost, kut, površina, oblina – kako bismo opisali spiralu sasušenog lista, oval naboranog limuna ili planetarnu kompoziciju koja obilazi naše Sunce. Ono što su keramičari radeći u glini intuitivno osjetili, geometrija opisuje i računa. Kroz radove 34 umjetnica i umjetnika iz Hrvatske i Slovenije, posjetitelji izložbe mogu vidjeti neke od tih oblika interpretiranih u glini. Možda nas nadahnu da svijet potom pogledamo "osvježenim" pogledom, da se osvrnemo na ljepotu i simetriju koja nas okružuje, da ju više cijenimo. A možda i potaknu da se zabrinemo na stanje koje smo stvorili i da doprinesemo nastojanjima da ponovno pronađemo izgubljeni sklad i uspostavimo ravnotežu. Lana Lovrenčić

Izložba keramike sudionika simpozija ByFire 2021. ByFire 2021. – keramički je simpozij po treći put održan na Imanju Sovinjak, u blizini zagrebačkog naselja Planina Gornja u Parku prirode Medvednica. Ove godine Udruga Glineraj organizirala je radionice o različitim tehnikama primitivnog paljenja keramike u svrhu poticanja suradničke umjetničke prakse koja razvija nova područja eksperimentiranja koja integriraju znanost i tehnologiju unutar medija keramike. Za sudionike trećeg simpozija ByFire keramičarke Nadica Eichhorn i Marina Blažek vodile su radionice o tehnikama: pit fire - paljenju keramike u vatrenoj jami, saggar, obvara, raku i paljenje keramike na lomači.

Izložba se može razgledati do 12. studenog 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.

Pogledaj »


Izložba Zlatka Čulara Gospod je pastir moj

Poziv na otvorenje izložbe likovnih radova Zlatka Čulara: Gospod je pastir moj u utorak 26. listopada 2021. u 18 sati

Kipar Zlatko Čular samozatajan je, nenametljiv, u sebe i svoj umjetnički rad uronuo umjetnik. Struci, a i dijelu javnosti najpoznatiji je po najboljemu kiparskom rješenju za spomenik papi Ivanu Pavlu II. Bio je najtalentiraniji kipar svoje generacije, ali se nikada nije karijeristički "gurao", nije težio medijskoj i javnoj slavi, nego je predano uvijek radio u umjetnosti što je volio i što ga je zanimalo. Izvodio je vitraje, eksperimentirao s materijalima, manje u skulpturi - gdje je bio i ostao rasni figurativac, a svoje skulpture poput svakog "klasičnog" kipara, izrađivao u glini, gipsu, bronci i kamenu – koliko u slikarstvu, gdje je slikao na emajlu, a posljednjih godina i na dasci. Zanimalo ga je samo duhovno u umjetničkom stvaranju, i izvedbena kvaliteta vlastite umjetnine. Na izložbi djela iz ciklusa Gospod je pastir moj prepoznajemo vrhunsku kvalitetu Čularovih koloristički zasićenih i bogatih sakralnih prizora slikanih na emajlu ili na dasci, u vrhunskoj tehnici i ekspresionističkom stilu slobodnog i uvjerljivog poteza iz kojega izlaze lijepe produhovljene ljudske svetačke figure. (Enes Quien)

Izložba se može razgledati do 5. studenog 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Izložba "I ti si umjetnik!"

Poziv na otvorenje izložbe "I ti si umjetnik!" u četvrtak, 21. listopada 2021. od 18:30 sati

Izložba pod nazivom "I ti si umjetnik!" grupe za odrasle edukativnih poduka iz crtanja i slikanja Ostvarenje, usmjerena je na mogućnost izbora, na kvalitetu života, a ovi polaznici sa svojom izložbom i radovima potiču na kreativnost i na vlastitu individualnost.

Slike su na radionicama naslikali ili nacrtali odrasli polaznici kojima je slikarstvo hobi odnosno ispunjenje vlastitih unutarnjih želja, težnji ili emocija. Nešto "moći" proizvesti nam daje "moć" i pruža radost.

Dođite i pogledajte radove polaznika za koje voditeljica mag. umj. Sanela Đurinec Raič, akad. slik. kaže: "Zadovoljstvo mi je raditi umjetnost sa ovim divnim ljudima i vjerujem da ćete i vi uz njihove radove uživati i osjetiti umjetnika u sebi!"

Izložba se može razgledati uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.

Pogledaj »


BESPLATNE LIKOVNE RADIONICE ZA UMIROVLJENIKE srijedom od 16 sati

U sklopu EU projekta "Inkubator aktivnosti" u suradnji s Muzejom Prigorja, Sesvete, organizirat će se likovne radionice za umirovljenike, srijedom od 16 sati. Voditeljica radionica: Vesna Šantak, akademska slikarica - grafičarka.

Polaznici radionica će se upoznati s crtaćim i slikarskim tehnikama (olovka, ugljen, tuš i pero, tempera, akvarel i akril). Radionica je namijenjena umirovljenicima i besplatna je, kao i sav potreban materijal.

Za sudjelovanje na radionicama je potrebno donijeti fotokopiju osobne iskaznice i odrezak od mirovine.

Tečaj počinje 6. listopada 2021. i traje do kraja lipnja 2022. Radionice se održavaju u zatvorenom prostoru. Zbog ograničenog broja polaznika, obavezne su prijave na mobitel:098 92 94 751.

Također, bit će organizirane radionice na otvorenom za više polaznika.


Izložba Primus opus

Poziv na otvorenje izložbe Primus opus u utorak 28. rujna 2021. godine u 18 sati

Izložba predstavlja grupu mladih umjetnika-kipara, sadašnjih i bivših studenata zagrebačke ALU koje osim istog studija povezuje izniman talent i isti svjetonazor: To su Hrvoje Glavan, Petar Koši, Lucijan Kujundžić i Ema Zavacki. Njihova recentna djela, sabrana u izložbi znakovita naziva doista su njihov "prvi zadatak" (hrv.prijevod pojma primus opus) svojevrstan su i vizualni eksperiment iskristaliziran iz ideje da nas, poigravajući se simbolima arhetipskog, ali i suvremenog svjedoče o životnosti i aktualnosti skulpture kao jednog od prvotnih, bazičnih ljudskih likovnih izričaja.

Izložba se može razgledati do 15. listopada 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin

Poziv na Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin, nedjelja, 26. rujna 2021.

Dan otvorenih vrata arheološkog lokaliteta Kuzelin u organizaciji Muzeja Prigorja ove se godine održava sedmi put. Prvi je puta održan 2015. godine u okviru projekta "Rođenje Europe", sufinanciranog iz EU fonda za regionalni razvoj. Program je postao dijelom stalnog muzejskog djelovanja u popularizaciji najznačajnijeg arheološkog nalazišta u Sesvetskom prigorju i svi posjetitelji mogu besplatno sudjelovati u raznovrsnim radionicama i kroz igru učiti o načinu života u antičko doba i, naravno, uživati u prirodi!

Vrijeme održavanja: nedjelja, 26. rujna 2021. godine, od 10 do 17 sati. Mjesto održavanja: Arheološki lokalitet Kuzelin u Sesvetskom prigorju (N 45,960 E 16,133).

U okviru Dana otvorenih vrata posjetitelji će moći sudjelovati u raznim radionicama i igraonicama (rimske igre, rimska škola, rimska moda, rimska vojska i govorništvo):

Rimska škola - Kakvo značenje za nas danas ima latinski jezik? Znate li nešto reći ili napisati na latinskom? Mnoge latinske poslovice često se primjenjuju i u današnjem životu. Upoznajte se s rimskom školom, naučite neke od poslovica i zapišite ih na voštane pločice.

Rimske igre - Što mislite, da li su neke od današnjih igara slične ili iste onima koje su igrali i mali Rimljani? Od kojih materijala su bile izrađene? Upoznajte se s pravilima i zaigrajte rimske igre.

Rimska vojska – Znate li od čega se sastojala rimska kopnena vojska? I kako im je u ratu pomagala obična kornjača? Kroz vježbu i razgovor upoznat ćemo rimskog vojnika i neke od vojnih taktika rimske vojske.

Rimska moda – Što mislite kako su se odijevali stari Rimljani i Rimljanke? Možemo li pronaći elemente rimske mode i u današnje vrijeme? Obucite se kao Rimljani i okušajte se u tkanju na vertikalnom tkalačkom stanu. Predstavit ćemo i liniju suvenira autorice Julijane Rodić Ozimec inspiriranih cikadom pronađenoj upravo na Kuzelinu. Srebrna fibula u obliku cikade jedan je od najljepših nalaza s Kuzelina. Vješte ruke kasnoantičkog metalurga izradile su je prije otprilike 1500 godina, u doba Rimskoga Carstva, potkraj 4. ili početkom 5. stoljeća. Motiv cikade potječe s prostora sjeverno od Crnog mora, a u Europu je stigao migracijama. Cikada je zapravo latinsko ime cvrčka, kukca omiljenog po glasnom pjevu mužjaka koji je simbol besmrtnosti i ponovnog rađanja.

Slikarstvo – Rimljani nisu oslikavali majice, ali to će upravo biti tema naše radionice, a majicu oslikanu motivima predmeta pronađenih na Kuzelinu možete ponijeti kao suvenir!

Govorništvo – Veliki rimski govornici poput Cicerona, Cezara i Quintiliana u određenim situacijama koristili su geste (znakove) prilikom obraćanja publici. Postanite i vi na trenutak jedan od njih, naučite geste i održite govor pred publikom.

Tijekom manifestacije ulaz u arheološki lokalitet je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci.

Arheološko nalazište Kuzelin nalazi se 15 km sjeverno od Sesveta, iznad naselja Donja Glavnica, na istočnoj Medvednici. Smješteno je na istoimenom brijegu na uzvisini od 511m n/v.

Dolazi se cestom Moravče - Marija Bistrica. Najbolje je parkirati kod raspela poviše Moravča i lagano prošetati petnaestak minuta do samog nalazišta, a volite li duže šetnje, Kuzelin se nalazi na planinarskoj stazi br. 47A i u blizini staze 72 na Medvednici.

Kuzelin

Preporučujemo, u skladu s terenom i vremenskim uvjetima obući odgovarajuću sportsku odjeću i obuću te po potrebi ponijeti hranu i piće.

Svi zajedno moramo usporiti širenje bolesti COVID-19. Da bismo to učinili, svi - uključujući i mlade i zdrave - moramo se pridržavati epidemioloških mjera i javnozdravstvenih smjernica. Osim obvezne dezinfekcije ruku, za neke će radionice biti potrebne i maske za lice, pa molimo da ih ponesete!


Izložba Femininologija 2021.: Frekvencija žene

Poziv na otvorenje multimedijalne izložbe Femininologija 2021.: Frekvencija žene u petak, 24. rujna 2021. godine u 19 sati

Inspirirana radom, tj. ciklusom Ivane Ožetski simboličnog naziva „What is Your Frequency?“, ovogodišnja Femininologija nastaje pod okriljem teze kojom sama Ivana Ožetski opisuje svoj rad: „Sve oko nas, uključujući i nas same, energija je napravljena od valova različite dužine koji vibriraju na različitim frekvencijama, a naš mozak je prevoditelj i ima sposobnost interpretiranja frekvencija u ono što osjetilima percipiramo kao fizičku realnost. U tome nam nerijetko pomažu razne tehnike i vještine kako bismo različite pojave sproveli u druge medije i time ih učinili vidljivima“.

Femininologija 2021., stoga nosi naziv „Frekvencija žene“, a predstavlja suvremene hrvatske umjetnice koje odabirom izričajnog medija izlaze izvan okvira klasičnog, spajaju klasične likovne izričaje s konceptualnim i primijenjenim. To su Ivana Bakal, Gordana Drinković, Ivana Ožetski, Lada Tomašić i Jana Žiljak Gršić. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Izložba se može razgledati do 15. listopada 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »


Izložba "Danteovi krugovi u doba korone"

Poziv na otvorenje izložbe 13 slovenskih likovnih umjetnika, članova Likovnog društva Kranj "Danteovi krugovi u doba korone" u četvrtak 2. rujna 2021. godine u 19 sati.

U rujnu se navršava 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija, jednog od najvećih pjesnika srednjega vijeka. U svome alegorijskom djelu Božanska komedija, vodeći nas kroz krugove pakla privlači našu pažnju aktualnošću tematike dok se borimo sa COVIDOM-19. I kako Dante razotkriva tadašnjeg čovjeka, razapetog između politike, morala, vjere i tadašnjih znanstvenih spoznaja; tako nas danas podsjeća na samootkrivanje u putovanju kroz vlastite krugove krize identiteta, krugove samoispitivanja današnjih vjera, politika, znanstvenih spoznaja. Još jednom slika uplašenog čovjeka razapetog između pakla i neba opisuje svakidašnjicu. (Irena Gayatri Horvat)

Izložba se može razgledati do 20. rujna 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru.

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »


Pozivamo Vas na likovnu radionicu u sklopu izložbe Danteovi krugovi u doba korone koja će se održati u srijedu 15. rujna od 18:30 do 20:30 sati pod vodstvom mag. umj. Sanele Đurinec Raič, akad. slik.

14. rujna se navršava 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija, jednog od najvećih pjesnika srednjega vijeka. U svome alegorijskom djelu Božanska komedija, vodeći nas kroz krugove pakla privlači našu pažnju aktualnošću tematike dok se borimo sa COVIDOM-19. I kako Dante razotkriva tadašnjeg čovjeka, razapetog između politike, morala, vjere i tadašnjih znanstvenih spoznaja; tako nas danas podsjeća na samootkrivanje u putovanju kroz vlastite krugove krize identiteta, krugove samoispitivanja današnjih vjera, politika, znanstvenih spoznaja. Još jednom slika uplašenog čovjeka razapetog između pakla i neba opisuje svakidašnjicu. (Irena Gayatri Horvat)

Polaznici radionice će kroz medij akrila i tempere izraziti svoje osjećaje i viđenje današnjeg "novog normalnog".

Radionica je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pozivnica


Izložba "Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej"

Poziv na izložbu "Kuc-kuc, ovdje Tiflološki muzej" od 12. do 30. kolovoza 2021.

Tiflološki muzej izuzetan je muzej, rijedak i u svjetskim razmjerima. Tradicija rada dugačka gotovo sedam desetljeća zavređuje da se s njegovim djelovanjem i postignućima upozna što šira zajednica. Stoga je muzej pripremio izložbu kojom se predstavlja, a koja slijedi sadržajni trag prve pokretne izložbe Tiflološkog muzeja iz davne 1956. godine koja je za cilj imala "...da se u masama stvori pravilan stav prema slijepima, ... da se razbije nevjerica u radne mogućnosti slijepih".

Izložba autorice mr. sc. Željke Sušić, muzejske pedagoginje savjetnice, naglašava ulogu i značenje ovog nesvakidašnjeg muzeja čija se specifičnost ogleda u sadržaju kojim se bavi, sakupljenim zbirkama, izložbenoj aktivnosti te pedagoškoj djelatnosti, nudeći posjetiteljima i čitavoj zajednici mogućnost da se upozna s postignućima slijepih osoba, promovirajući toleranciju i razumijevanje prema pravima i osobnostima drugih i drugačijih.

Pogledaj »

Pozivnica


Izložba fotografija Jovice Drobnjaka "Mrtva priroda - cvijeće"

Poziv na otvorenje izložbe fotografija Jovice Drobnjaka "Mrtva priroda - cvijeće" u srijedu, 30. lipnja 2021. godine u 20.00 sati.

Jedan od "tragača" koji je s fotoaparatom u ruci u mogućnosti, u dubini nekog prizora, pojave, lika ili krajo- lika, uhvatiti onaj čudesan trenutak, pronaći ljepotu i predstaviti ju drugima je Jovica Drobnjak. Otjelovljujući nevidljivo u vidljivom mediju fotografije, novom izložbom starog ciklusa "Mrtva priroda – cvijeće", iznova potvrđuje dosljednost vlastitim stvaralačkim iskustvima i vjernost osobnim preokupacijama – propitivanju izra- žajnosti i efekata svjetlopisa. Fascinacija igrom svjetla i virtuozna manipulacija njegovim efektima načinila je od klasično komponirane mrtve prirode s cvijećem mnogo više od tehnički korektno izvedene fotografije. Postaje više nalik umjetničkoj slici, čudesnom svjetlopisu ponegdje izražajnih kontrasta, drugdje pak tonske ujednačenosti, negdje svjetlošću "omekšane" pozadine, a drugdje dramatično osvjetljene draperije. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Izložba se može razgledati do 23. srpnja 2021. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »Pozivnica


Europski dani arheologije 2021.

Europski dani arheologije 2021. - radionice i edukativna šetnja, 18.-20. lipnja 2021.

Organizatori manifestacije su Ministarstvo kulture Republike Francuske i Inrap (Nacionalni institut za preventivna arheološka istraživanja), a Arheološki muzej u Zagrebu je glavni organizator za Hrvatsku.

Tim povodom priredili smo programe za sva tri dana: radionice izrade rimskog mozaika i nakita i šetnju uz stručno vodstvo "Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca" koje pogledajte na poveznici: EDA2021 - Muzej Prigorja.

Cilj manifestacije je popularizacija i prezentacija arheologije, a tim povodom muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije organiziraju razne radionice, projekte, predavanja. Programe su priredili: Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Puli, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Gradski muzej Sisak, Gradski muzej Vinkovci, Hrvatsko arheološko društvo, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzeji Hrvatskog zagorja - Muzej krapinskih neandertalaca, Muzej seljačkih buna i Dvor Veliki Tabor, Općina Kaptol, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Institut za arheologiju,Gradski muzej Karlovac, Muzej antičkog stakla, Muzej grada Iloka - Palača Odescalchi, Arheološki muzej Narona, Gradski muzej Križevci, Gradski muzej Virovitica, Muzej vučedolske kulture, Muzej Prigorja, Muzej Grada Zagreba Zavičajni muzej Stjepan Gruber Županja i Arheološki muzej Istre i pronađite ih na: EDA2021 - Hrvatska.

Radionica "Izradi svoj rimski mozaik!" 18. lipnja 2021., 17.00-19.00 h u Muzeju Prigorja. Zbog ograničenog broja sudionika za radionicu se potrebno najaviti na tel.: 097/7273-303.

Tijekom radionice polaznici će imati priliku upoznati se s poviješću i tehnikom mozaika te izraditi svoj vlastiti od raznih materijala po uzoru na one iz rimskog razdoblja. Uz to što je edukativna, radionica garantira i dobru zabavu, opuštanje i slobodu vlastitog likovnog izražavanja. Mozaik kao povijesna slikarska tehnika, zahvaljujući svom atraktivnom izgledu, lako pronalazi mjesto u suvremenom svijetu. Kod korisnika je cilj potaknuti likovnu kreativnost i poboljšanje motorike i koncentracije.

Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca. 19. lipnja 2021., 10.00-12.00 h. Mjesto okupljanja: Muzej Prigorja, Trg Dragutina Domjanića 5, Sesvete; za šetnju se preporuča sportska obuća i odjeća. Za informacije o održavanju šetnje u slučaju lošeg vremena kontaktirati: 099/3539-411.

Jeste li znali da središtem današnjih Sesveta prolazi trasa nekadašnje rimske državne ceste? Muzej Prigorja u suradnji s udrugom Zelene i plave Sesvete povest će Vas u šetnju područjem na kojem se rimska cesta nekad prostirala. Uz zanimljive arheološke podatke saznat ćete i planove za prezentaciju ceste u budućnosti, u čemu nam svojim idejama možete i pomoći. Ako trebate još poticaja, u Jelkovcu Vas očekuje impozantna kopija rimskog miljokaza s uklesanim imenom rimskog cara Maksimina Tračanina!

Izrada rimskog nakita. 20. lipnja 2021., 10.00-12.00 h u Muzeju Prigorja. Zbog ograničenog broja sudionika za radionicu se potrebno najaviti na tel.: 097/7273-303.

Edukativna radionica tijekom koje će posjetitelji imati priliku upoznati se s arheološkim nalazištem Kuzelin i uz vodstvo izraditi nakit po uzoru na rimske nalaze koji se čuvaju u Muzeju Prigorja. Na ovaj kreativan način arheološka ostavština može pronaći svoje mjesto u suvremenom svijetu, a kod posjetitelja se potiče uvježbavanje fine motorike, koncentracije, strpljenja i razvijanje kreativnosti. Gotov nakit korisnici mogu ponijeti doma kao uspomenu.

Pogledaj »Radionica "Izradi svoj rimski mozaik!", 18. lipnja 2021., 17.00-19.00 h

    EDA2021Edukativna šetnja Rimskim stopama od Sesveta do Jelkovca, 19. lipnja 2021., 10.00-12.00 h

    EDA2021Radionica Izrada rimskog nakita, 20. lipnja 2021., 10.00-12.00 h

    EDA2021
Izložba "Zaviri ispod - donje rublje i higijena"

Izložba "Zaviri ispod - donje rublje i higijena". Poziv na otvorenje izložbe u utorak, 8. lipnja 2021. godine u 19.00 sati.

Izložba "Zaviri ispod" bavi se kulturom odijevanja i to onog dijela koji se odnosi na donje rublje, njegovu izradu, pranje i održavanje i s tim povezanu tjelesnu higijenu seljačkog stanovništva Moslavine. Taj dio svakodnevnog života upoznali smo iz pripovijedanja starijih ljudi te iz predmeta koje njihove vlasnice i danas čuvaju i koji se nalaze u Etnografskoj zbirci Muzeja Moslavine. Ponekad to otkriva praksu još s početka 20. stoljeća, no u većini slučajeva iz međuratnog razdoblja 20. stoljeća.

U tradicionalnoj "nošnji" donje rublje nije postojalo pa su žene uzor našle u građanskoj odjeći. Oponašale su i gornju i donju odjeću (malo)građanki iz svoje sredine, žena trgovačkog, obrtničkog i vlastelinskog sloja, a kod miješanog stanovništva, u ženskoj odjeći drugih nacionalnih skupina (Slovakinja, Čehinja, Mađarica). Tim su putem u upotrebu kod seljačkog stanovništva ušli grudnjaci i kombinei budući da je svaka je žena vladala izradom platnene odjeće i više-manje je znala oponašanjem sašiti neki novitet. To dakako vrijedi i za gaće, s tim da su neke bile namijenjene pokazivanju pa su bile sašivene od finijeg domaćeg platna i ukrašene čipkom, što je tipično za Moslavinu. Također, u Moslavini je "procvala" upotreba gaća oblika pumperica nasuprot Sesvetskom prigorju gdje su se sve do pojave industrijskih gaća nakon Drugog svjetskog rata donjim rubljem smatrale podrubačke, svojevrsne podsuknje. Nasuprot širokim nabranim suknjama dužine ispod koljena, rubačama, na tijelo je dolazila uža i kraća podsuknja, a ponekad još jedna, malo duža.

Trebalo bi nam znatno više prostora za opis onoga što se može vidjeti u izložbi. Naime, uz upoznavanje seljačkog donjeg rublja upoznajemo i način njegova pranja, što dalje uključuje izradu domaćih sredstava za pranje i starinske načine glačanja. Autorica izložbe je Slavica Moslavac. Zavirite na izložbu i saznajte sve o donjem rublju i higijeni.

Na otvorenju izložbe u revijalnom dijelu nastupa vokalni sastav Rusalke iz Kutine. Otvorenje će se održati ispred Muzeja Prigorja, u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pogledaj »Pozivnica


Izložba Frane Radaka: Mala retrospektiva

Poziv na izložbu slika Frane Radaka: Mala retrospektiva od 27. svibnja do 18. lipnja 2021.

Brojni autori naglašavaju kako im je sam stvaralački čin najvažniji pa i najdraži dio u čitavom umjetničkom radu; oni, dakle, procesu koji na svome kraju, kada je kompozicija dovršena, i nije uvijek tako jasno vidljiv - daju prednost. Štoviše, postoje i autori koji i u svojim gotovim djelima najradije prikazuju ogoljeli slikarski postupak što je jedna od veoma specifičnih odlika suvremene umjetnosti u odnosu na predmoderna razdoblja. Frane Radak je nedvojbeno izvrstan primjer takvoga slikara. To nipošto ne znači da je dojam nedovršenosti ono što ga obilježava; budući da sprovodi dosljednu stilizaciju motiva, a ne njihovu mimetički vjernu reprodukciju, Radak je u mogućnosti istaknuti strukturu, podcrtati svoj rukopis, rasporediti kolorističke akcente - sve likovne sastavnice izdvojiti i pritom ih okupiti u samosvojnu, prepoznatljivu cjelinu. Predan imanentno pikturalnim vrijednostima kao svojim stalnim preokupacijama, Frane Radak je ostvario dosljedan i homogen umjetnički korpus čija je glavna odlika brzopisno i jezgrovito, dugogodišnjom praksom ovjereno vrsno oblikovanje; njegovo je djelo nepretenciozno, doduše, u idejnom smislu, ali potpuno autorski svojstveno i samosvojno u kontekstu vremena i prostora. (Nikola Albaneže)

Izložba se može razgledati do 18. lipnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Izložba Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin, Vladimir Meglić: "Uskrsnuće (slike)"

Poziv na izložbu "Uskrsnuće (slike)", od 1. do 23. travnja 2021.

Trojica eminentnih hrvatskih umjetnika, trojica slikara, pedagoga, i za ovu izložbu ne manje bitno - istinskih vjernika, na Veliki četvrtak, 1. travnja, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa posvećuju svoju sliku Onome koji je Svojom žrtvom posvetio nas. Tematizirajući Kristovu muku i uskrsnuće, Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin i Vladimir Meglić, izložbom upriličenom u Velikom tjednu, „uskrsavaju“ i sliku kao noseći likovni medij, revalorizirajući njezinu vrijednost i potentnost u prijenosu univerzalnih estetskih i vječnih duhovnih vrednota. Njihovo beskompromisno nepodlijeganje trendovima te motivska i majstorski izvedbena prepoznatljivost, obogaćuju ne samo hrvatsko, već i europsko slikarstvo, dostižući vrhunac upravo u transcendentnim prostorima sakralnog. Ove neosporne slikarske virtuoze koji strpljivo i svestrano grade vlastito umjetničko postojanje povezuje jedinstveno umjetničko i intelektualno promišljanje, ukorijenjeno u vjeri u Boga koji je Ljubav i koji nam je darovao život. Život kojeg oni očituju u „uskrsnuću“ vlastite slike. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Izložba se može razgledati do 23. travnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Digitalna NOĆ MUZEJA"

Digitalna NOĆ MUZEJA, petak, 29. siječnja 2021.

U ovogodišnjoj Digitalnoj Noći muzeja prošetajte prstima po tipkovnici svojeg računala ili zaslonu svojeg pametnog telefona i razgledajte dvije izložbe - tradicionalni pregled likovnog stvaralaštva "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" te "Baladu Vesne Parun", izložbu slika najveće hrvatske pjesnikinje koja je četrdesetih godina dvadesetog stoljeća živjela u Sesvetama. Na našoj mrežnoj stranici besplatno preuzmite kataloge izložbi i pogledajte dva kratka filma u kojima će vas autori i kustosi povesti iza scene i otkriti zanimljive pojedinosti koje će, nadamo se, potaknuti i vaš analogni posjet Muzeju Prigorja. Do tad se uz našu Pamtilicu zabavite i upoznajte s vrijednim predmetima koje čuvamo u Muzeju!

Program Muzeja Prigorja

SESVETSKI LIKOVNI UMJETNICI I GOSTI

Virtualna šetnja izložbom likovnih radova koja pod nazivom "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" od 1986. godine ciklično prikazuje recentnu produkciju u područjima vizualnih umjetnosti, s naglaskom na onu klasičnu - likovnu, u kojoj prednjače slikarstvo, grafika i kiparstvo.

Preuzmite besplatni katalog i pogledajte video uz izložbu!

BALADE VESNE PARUN

Virtualna šetnja izložbom likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji.

Preuzmite besplatni katalog "Balade Vesne Parun" i pogledajte video uz izložbu!

PAMTILICA MUZEJA PRIGORJA

Online učenje i zabavu pruža Pamtilica Muzeja Prigorja, društvena igra za vježbanje pamćenja namijenjena djeci, ali i odraslima koja vas upoznaje s vrijednim predmetima iz Sesvetskog prigorja koje čuvamo u našim zbirkama: arheološkoj, povijesnoj, etnografskoj i likovnoj.

Učite uz zabavu!


Izložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

Poziv na izložbu "Sesvetski likovni umjetnici i gosti", od 22. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021.

Izrasla iz neformalne grupe renomiranih sesvetskih umjetnika, od 1986. godine izložba likovnih radova pod nazivom Sesvetski likovni umjetnici i gosti ciklično prikazuje recentnu produkciju u područjima vizualnih umjetnosti, s naglaskom na onu „klasičnu“ likovnu, u kojoj prednjače slikarstvo, grafika i kiparstvo. A ovu, trideset i petu godinu zaredom, nastavljajući formalnu koncepciju, u kojoj umjetničko izlaganje ne diktira određena tema, već je likovnost ono što ih odabire i selektira za izlaganje, predstavlja četrdeset i četvero sesvetskih likovnih umjetnika i njihovih kolega kao gostiju. Kontinuitet svjedoči o živosti lokalne likovne produkcije koja u izlagačkoj simbiozi s djelima ostalih zagrebačkih umjetnika ukazuje na njihovo globalno promišljanje i djelovanje.

Dosad je na izložbama Sesvetskih likovnih umjetnika i gostiju izlagalo više od 200 autora, a ključni likovni umjetnici s područja Sesveta koji su redovito sudjelovali, a poneki i danas sudjeluju na izložbama su: Robert Baća, Neda Grdinić, Vladimir Polić, Vinko Fišter, Zlatko Potočki, Branko Manojlović, Branko Kelčec, Ivica Fišter, Jure Kokeza, Antun Krešić, Mirna Krešić, Miroslav Usenik, Milivoj Šegan, Ivan Kujundžić, Zoran Galić, Zlatko Nežić, Ante Brčić itd.

Tijekom 35 godina djelovanja, grupa Sesvetski likovni umjetnici i gosti postala je poznata i prepoznatljiva kako u gradu Zagrebu, tako i diljem naše domovine Hrvatske. /Iz predgovora katalogu izložbe Sande Stanaćev Bajzek i Tomislava Dilbera

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pozivnica


Izložba "Balade Vesne Parun"

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.) u Muzeju Prigorja u Sesvetama može se pogledati izložba Balade Vesne Parun od 2. prosinca 2020. do konca siječnja 2021. godine.

Prvi dio izložbe pod naslovom Sesvetska balada Vesne Parun postavljen je u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete i u njemu se s nekoliko arhitektonskih crteža, tekstualnom legendom te suvremenom slikanom interpretacijom pjesme Balada prevarenog cvijeća (autorica Sanela Đurinec Raič) javnosti pojašnjava veza pjesnikinje sa Sesvetama. Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi Knjižnica Sesvete. Tu na sesvetskim putovima nastala je i poznata spomenuta balada te pjesma Napuštena. Jednako tako pjesnikinja je odavde tijekom rata pješke odlazila do Zagreba i prenosila mlijeko i hranu, kako je zapisala u autobiografskoj prozi Noć za pakost: moj život u 40 vreća.

U Galeriji Kurija u Muzeju Prigorja izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružuju im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi i dekorativne cvjetne cjeline. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70tih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80tih pa sve do kraja 90tih godina 20.stoljeća. U tom razdoblju priredila je desetak izložaba među kojima ističemo onu u Čakovcu Koralj vraćen Međimurju i onu u Zagrebu – Zlarinski zapis, obje održane 1995. godine. Uz to, napisala je i niz predgovora i govora na otvorenjima izložaba drugih umjetnika, a o čemu je sačuvana dokumentacija u Hrvatskom državnom arhivu.

Napokon, ističemo kako originalne umjetnine (uz nešto fotografija, nagrada i knjiga) pripadaju ostavštini redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, a koju će Muzej Prigorja otkupiti za svoj fundus i na njemu uspostaviti jednu malu memorijalnu točku posvećenu pjesnikinji. (Žarka Vujić)

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Pozivnica