Trg Dragutina Domjanića 5, 10360 Sesvete, Republika Hrvatska | Tel: 01/2001-601 (00385 1 2001601) | Mail: info@muzejprigorja.hrIzložba Frane Radaka: Mala retrospektiva

Poziv na izložbu slika Frane Radaka: Mala retrospektiva od 27. svibnja do 18. lipnja 2021.

Brojni autori naglašavaju kako im je sam stvaralački čin najvažniji pa i najdraži dio u čitavom umjetničkom radu; oni, dakle, procesu koji na svome kraju, kada je kompozicija dovršena, i nije uvijek tako jasno vidljiv - daju prednost. Štoviše, postoje i autori koji i u svojim gotovim djelima najradije prikazuju ogoljeli slikarski postupak što je jedna od veoma specifičnih odlika suvremene umjetnosti u odnosu na predmoderna razdoblja. Frane Radak je nedvojbeno izvrstan primjer takvoga slikara. To nipošto ne znači da je dojam nedovršenosti ono što ga obilježava; budući da sprovodi dosljednu stilizaciju motiva, a ne njihovu mimetički vjernu reprodukciju, Radak je u mogućnosti istaknuti strukturu, podcrtati svoj rukopis, rasporediti kolorističke akcente - sve likovne sastavnice izdvojiti i pritom ih okupiti u samosvojnu, prepoznatljivu cjelinu. Predan imanentno pikturalnim vrijednostima kao svojim stalnim preokupacijama, Frane Radak je ostvario dosljedan i homogen umjetnički korpus čija je glavna odlika brzopisno i jezgrovito, dugogodišnjom praksom ovjereno vrsno oblikovanje; njegovo je djelo nepretenciozno, doduše, u idejnom smislu, ali potpuno autorski svojstveno i samosvojno u kontekstu vremena i prostora. (Nikola Albaneže)

Izložba se može razgledati do 18. lipnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Izložba Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin, Vladimir Meglić: "Uskrsnuće (slike)"

Poziv na izložbu "Uskrsnuće (slike)", od 1. do 23. travnja 2021.

Trojica eminentnih hrvatskih umjetnika, trojica slikara, pedagoga, i za ovu izložbu ne manje bitno - istinskih vjernika, na Veliki četvrtak, 1. travnja, uoči najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa posvećuju svoju sliku Onome koji je Svojom žrtvom posvetio nas. Tematizirajući Kristovu muku i uskrsnuće, Josip Botteri Dini, Marijan Jakubin i Vladimir Meglić, izložbom upriličenom u Velikom tjednu, „uskrsavaju“ i sliku kao noseći likovni medij, revalorizirajući njezinu vrijednost i potentnost u prijenosu univerzalnih estetskih i vječnih duhovnih vrednota. Njihovo beskompromisno nepodlijeganje trendovima te motivska i majstorski izvedbena prepoznatljivost, obogaćuju ne samo hrvatsko, već i europsko slikarstvo, dostižući vrhunac upravo u transcendentnim prostorima sakralnog. Ove neosporne slikarske virtuoze koji strpljivo i svestrano grade vlastito umjetničko postojanje povezuje jedinstveno umjetničko i intelektualno promišljanje, ukorijenjeno u vjeri u Boga koji je Ljubav i koji nam je darovao život. Život kojeg oni očituju u „uskrsnuću“ vlastite slike. (Sanda Stanaćev Bajzek)

Izložba se može razgledati do 23. travnja 2020. godine uz pridržavanje uputa i mjera HZJZ, čemu je prilagođen i dozvoljeni broj posjetitelja u izložbenom prostoru. Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva za kulturu i medije Republike Hrvatske.

Pogledaj »

Pozivnica


Digitalna NOĆ MUZEJA"

Digitalna NOĆ MUZEJA, petak, 29. siječnja 2021.

U ovogodišnjoj Digitalnoj Noći muzeja prošetajte prstima po tipkovnici svojeg računala ili zaslonu svojeg pametnog telefona i razgledajte dvije izložbe - tradicionalni pregled likovnog stvaralaštva "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" te "Baladu Vesne Parun", izložbu slika najveće hrvatske pjesnikinje koja je četrdesetih godina dvadesetog stoljeća živjela u Sesvetama. Na našoj mrežnoj stranici besplatno preuzmite kataloge izložbi i pogledajte dva kratka filma u kojima će vas autori i kustosi povesti iza scene i otkriti zanimljive pojedinosti koje će, nadamo se, potaknuti i vaš analogni posjet Muzeju Prigorja. Do tad se uz našu Pamtilicu zabavite i upoznajte s vrijednim predmetima koje čuvamo u Muzeju!

Program Muzeja Prigorja

SESVETSKI LIKOVNI UMJETNICI I GOSTI

Virtualna šetnja izložbom likovnih radova koja pod nazivom "Sesvetski likovni umjetnici i gosti" od 1986. godine ciklično prikazuje recentnu produkciju u područjima vizualnih umjetnosti, s naglaskom na onu klasičnu - likovnu, u kojoj prednjače slikarstvo, grafika i kiparstvo.

Preuzmite besplatni katalog i pogledajte video uz izložbu!

BALADE VESNE PARUN

Virtualna šetnja izložbom likovnih radova Vesne Parun, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji.

Preuzmite besplatni katalog "Balade Vesne Parun" i pogledajte video uz izložbu!

PAMTILICA MUZEJA PRIGORJA

Online učenje i zabavu pruža Pamtilica Muzeja Prigorja, društvena igra za vježbanje pamćenja namijenjena djeci, ali i odraslima koja vas upoznaje s vrijednim predmetima iz Sesvetskog prigorja koje čuvamo u našim zbirkama: arheološkoj, povijesnoj, etnografskoj i likovnoj.

Učite uz zabavu!


Izložba "Sesvetski likovni umjetnici i gosti"

Poziv na izložbu "Sesvetski likovni umjetnici i gosti", od 22. prosinca 2020. do 31. siječnja 2021.

Izrasla iz neformalne grupe renomiranih sesvetskih umjetnika, od 1986. godine izložba likovnih radova pod nazivom Sesvetski likovni umjetnici i gosti ciklično prikazuje recentnu produkciju u područjima vizualnih umjetnosti, s naglaskom na onu „klasičnu“ likovnu, u kojoj prednjače slikarstvo, grafika i kiparstvo. A ovu, trideset i petu godinu zaredom, nastavljajući formalnu koncepciju, u kojoj umjetničko izlaganje ne diktira određena tema, već je likovnost ono što ih odabire i selektira za izlaganje, predstavlja četrdeset i četvero sesvetskih likovnih umjetnika i njihovih kolega kao gostiju. Kontinuitet svjedoči o živosti lokalne likovne produkcije koja u izlagačkoj simbiozi s djelima ostalih zagrebačkih umjetnika ukazuje na njihovo globalno promišljanje i djelovanje.

Dosad je na izložbama Sesvetskih likovnih umjetnika i gostiju izlagalo više od 200 autora, a ključni likovni umjetnici s područja Sesveta koji su redovito sudjelovali, a poneki i danas sudjeluju na izložbama su: Robert Baća, Neda Grdinić, Vladimir Polić, Vinko Fišter, Zlatko Potočki, Branko Manojlović, Branko Kelčec, Ivica Fišter, Jure Kokeza, Antun Krešić, Mirna Krešić, Miroslav Usenik, Milivoj Šegan, Ivan Kujundžić, Zoran Galić, Zlatko Nežić, Ante Brčić itd.

Tijekom 35 godina djelovanja, grupa Sesvetski likovni umjetnici i gosti postala je poznata i prepoznatljiva kako u gradu Zagrebu, tako i diljem naše domovine Hrvatske. /Iz predgovora katalogu izložbe Sande Stanaćev Bajzek i Tomislava Dilbera

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Pozivnica


Izložba "Balade Vesne Parun"

Povodom desetogodišnjice smrti velike hrvatske pjesnikinje Vesne Parun (1922.-2010.) u Muzeju Prigorja u Sesvetama može se pogledati izložba Balade Vesne Parun od 2. prosinca 2020. do konca siječnja 2021. godine.

Prvi dio izložbe pod naslovom Sesvetska balada Vesne Parun postavljen je u Galeriji Oblok Knjižnice Sesvete i u njemu se s nekoliko arhitektonskih crteža, tekstualnom legendom te suvremenom slikanom interpretacijom pjesme Balada prevarenog cvijeća (autorica Sanela Đurinec Raič) javnosti pojašnjava veza pjesnikinje sa Sesvetama. Naime, u Sesvetama je tijekom Drugog svjetskog rata i poraća u općini radio pjesnikinjin otac, a obitelj živjela u maloj dvorišnoj kućici na čijem se mjestu danas nalazi Knjižnica Sesvete. Tu na sesvetskim putovima nastala je i poznata spomenuta balada te pjesma Napuštena. Jednako tako pjesnikinja je odavde tijekom rata pješke odlazila do Zagreba i prenosila mlijeko i hranu, kako je zapisala u autobiografskoj prozi Noć za pakost: moj život u 40 vreća.

U Galeriji Kurija u Muzeju Prigorja izloženi su likovni radovi Parunove, njih desetak, mahom pejzaža i pogleda na draga dalmatinska mjesta, a koji svjedoče o njenoj likovnoj nadarenosti, sposobnosti dobrog komponiranja, hrabrog slaganja boja te jakoj ekspresiji. Pridružuju im se i primjeri primijenjenog slikarstva – kompozicije s dragim motivom riba, fotografije oslika njena stana u nekadašnjoj Badelovoj 15 u Dubravi i dekorativne cvjetne cjeline. Vesna Parun počela je intenzivnije slikati iza majčine smrti početkom 70tih godina 20. stoljeća, a tada je i stvorila i niz zanimljivih dječjih art knjiga. Izlagati je počela sredinom 80tih pa sve do kraja 90tih godina 20.stoljeća. U tom razdoblju priredila je desetak izložaba među kojima ističemo onu u Čakovcu Koralj vraćen Međimurju i onu u Zagrebu – Zlarinski zapis, obje održane 1995. godine. Uz to, napisala je i niz predgovora i govora na otvorenjima izložaba drugih umjetnika, a o čemu je sačuvana dokumentacija u Hrvatskom državnom arhivu.

Napokon, ističemo kako originalne umjetnine (uz nešto fotografija, nagrada i knjiga) pripadaju ostavštini redatelja, pjesnika i recitatora Branka Pejnovića, dugogodišnjeg Vesnina prijatelja, a koju će Muzej Prigorja otkupiti za svoj fundus i na njemu uspostaviti jednu malu memorijalnu točku posvećenu pjesnikinji. (Žarka Vujić)

Izložba je ostvarena sredstvima Gradskog ureda za kulturu i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Pozivnica